Osveta narkodilera



Zna više detalja od ostalih: Mile Ristić

Inspektor Ristić je u periodu 2007-2010. učestvovao u većini akcija hapšenja lokalnih narkodilera. Neki od njih su u međuvremenu izašli iz zatvora, pa su počeli da se svete. Udarili su tamo gde najviše boli, jer je preteća poruka inspektoru poslata preko pesnice koja je završila na licu njegove ćerke, uz pogrdne psovke na račun oca koje je devojka morala da sluša



 



Zna više detalja od ostalih: Mile RistićM. Ristić (19), ćerka inspektora Policijske uprave Vranje za suzbijanje krijumčarenja droge i narkomanije Mileta RISTIĆA, dobila je batine zbog posla kojim se njen otac bavi. Sumnja se da iza svega kao nalogodavac stoji jedan lokalni narkodiler, a motiv je osveta jer ga je Ristić svojevremeno hapsio – otkriva izvor „Vranjskih“ blizak istrazi.

Napad na devojku odigrao se 16. decembra (subota na nedelju), dva sata posle ponoći. Ona se sa još dve drugarice, nakon uobičajenog subotnjeg provoda u jednom lokalnom noćnom klubu, zaputila kući oko 1.30. Kod skretanja iz Sime Pogačarevića u Ulicu Jovana Hadživasiljevića (bivša Zagrebačka) sustigla su ih dva maloletnika. Jedan od njih bio je N.T. koji je odmah počeo da vređa inspektorovu ćerku, pominjući sve vreme njenog oca u pogrdnom kontekstu i upućujući devojci verbalne pretnje. Onda je sa reči prešao na delo i počeo da je vuče za kosu. Jedan tinejdžer je slučajno naišao i pokušao da zaštiti devojke.

PESNICA IZ KRIMINOGENE SREDINE

N.T. ga je na trenutak poslušao, krenuvši ka centru grada. Onda se iznenada okrenuo, potrčao nazad i sustigao devojke. „Zovi sad oca da te brani“, izgovorio je prema tvrdnji očevidaca, uhvatio je za ruke kada je pokušala da se odbrani, gurnuo je, a potom i udario pesnicom u levu stranu lica.Devojka je nekako ostala na nogama i izbegla teže povrede do kojih je moglo doći da je eventualno pala. Drugarica je pokušala da je odbrani, ali je napadač zapretio da će se sve tri „najesti snega“. Devojke su šokirane pokušale da se udalje i spasu, a napadač je odustao tek kada se u međuvremenu iz suprotnog pravca pojavio rođak jedne od njih.

Reči koje je, prema svedočenju očevidaca, uputio napadač, maloletni N.T, ostavljaju prostor za sumnju da je prava meta bio inspektor Ristić i da je atak na njegovo dete zapravo poruka upućena policajcu da se pripazi ili da ga možda čeka i nešto gore.

– Gde ti je sad tata. Zovi ga da te brani, pozovi ga da mi pop… – govorio je maloletnik dok je terorisao nedužnu devojku.

Inspektor Ristić navodi da i sam deli ovakvo mišljenje o pozadini napada, ali kaže da, kao službenik MUP, ne može da daje detaljne izjave medijima bez odobrenja starešina u PU Vranje.

– Mogu samo da potvrdim da se napad na moju ćerku zaista dogodio, da je ona dobila udarac pesnicom u lice, a za ostale detalje obratite se Službi za informisanje PU Vranje i istražnom sudiji – rekao je Ristić za „Vranjske“, uz napomenu da je već ranije dobijao pretnje iz narkodilerskih krugova.

Na sajtu Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS), čiji je Ristić član, objavljena je nešto konkretnija Ristićeva izjava:

– Napad na moju ćerku je smišljeni i ciljani atak na bezbednost moje porodice iza koga stoje lica iz kriminogene sredine – tvrdi Ristić.

On, svakako, zna više od ostalih, verovatno i ko bi mogao biti nalogodavac, odnosno ko je maloletnika instruirao da mu napadne ćerku. N.T. je policija nakon napada privela, a istražni sudija Višeg suda odredio mu je pritvor do osam dana. Portparoli policije i Višeg suda, Dragan STAMENKOVIĆ i Miroslava RISTIĆ, nisu mogli da daju više podataka o slučaju, imajući u vidu da maloletnici, u ovom slučaju osumnjičeni N.T, uživaju posebnu posebnu zaštitu tokom krivičnog postupka. Maloletniku je posle privođenja određen branilac po službenoj dužnosti, advokat Davor JOVANOVIĆ. On kaže da u postupku još niko nije dao izjavu.

– Jedino što vam mogu reći, budući da je reč o maloletniku, je da će se tek voditi istražni postupak. I da on negira izvršenje krivičnog dela – kaže Jovanović.

SKRIVENI MOTIVI

Načelnik PU Vranje Slađan VELINOVIĆ, od koga je inspektor Ristić nakon napada zatražio adekvatnu reakciju prema napadačima, kaže da su policijski službenici preduzeli sve potrebne radnje na rasvetljavanju slučaja, priveli osumnjičenog kome je određen pritvor.

– Mi smo odradili naš posao. Sada je sve u rukama istražnog sudije koji je preuzeo slučaj – bio je kratak Velinović.

Pritvaranje maloletnika nije baš uobičajena stvar, osim ukoliko se ne radi o nekom vrlo teškom krivičnom delu. Ipak, „Vranjske“ iz izvora bliskih istrazi saznaju da je pritvor maloletniku određen zbog čestog ponavljanja sličnih krivičnih dela. Prema procenama iz policijskih krugova, vrlo mala verovatnoća otkrivanja eventualnog nalogodavca ovog napada. U tom kontekstu nameće se pitanje – zašto i kome smeta inspektor Ristić?

Najpre, treba znati neke stvari iz prošlosti. Reč je o policajcu koji se vrlo rano, odmah nakon osnovne škole, opredelio za policijski posao. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i već sa devetnaest godina počeo da radi u vranjskoj policiji. U karijeri je bio pozornik, pripadnik Bezbednosnog centra, vođa sektora. Brzo je napredovao i na kraju postao kriminalistički inspektor.

Decembra 2007. godine ušao je u sastav grupe za suzbijanje narkomanije u sklopu PU Vranje. Grupu je oformio i duže vreme, do postavljenja na čelo uprave, predvodio aktuelni načelnik Slađan Velinović. Ovaj tim počistio je narkodilere za kratko vreme. Uhapsili su preko sto uličnih preprodavca narkotika i šezdesetak narkomana. Lokalni i dileri iz okolnih mesta su do kraja 2010. na sudu dobili preko 210 godina robije. Dugogodišnji problem sa drogom na vranjskim ulicama postao je u tom momentu prošlost. Ako se ovo zna, logično je da bi bilo ko iz tadašnjeg policijskog tima mogao biti meta osvete. Jer, neki su momci u međuvremenu odležali svoje i sada su na slobodi.

S druge strane, mogao bi biti zanimljiv još jedan podatak u potrazi za motivom. Poslednja godina Ristićeve policijske karijere obeležena je njegovom profesionalnom degradacijom. Naime, vrh PU Vranje sklono ga je pre oko godinu dana sa važnih poslova u policiji. Sumnjalo se, naime, da on „prodaje“ policijske informacije ljudima iz kriminogene sredine. Ristić je odbacio sumnje da se bavio takvim stvarima. Konkretno, imputirano mu je da je, navodno, imao takve kontakte sa Dejanom Nikolićem Kantarom koji je prethodno proveo tri meseca u pritvoru pod sumnjom da se sa još nekim osobama navodno bavio neovlašćenim organizovanjem igara na sreću.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar