Granica ili zamajavanje naroda



, ,

To će biti jedan klasičan granični prelaz, istina sa manjim kapacitetima od Preševa ili Dimitrovgrada, ali prelaz sa svim potrebnim službama koje treba da kontrolišu protok robe sa obe strane



 



Zbog kašnjenja sa građevinskim radovima, još uvek je neizvesno kada će i na Končulju, posle Jarinja i Merdara, biti otvoren prelaz sa integrisanim upravljanjem. Kod Jarinja i na Merdaru, 10. decembra je počela primena briselskog dogovora Beograda i Prištine, a proteklih dana tamo se, uz poslovične teškoće i nesporazume, protok robe i putnika obavlja u pomalo improvizovanim, čak nenormalnim uslovima pre svega zbog nedovršenih građevinskih radova na oba prelaza.

RAZVLAČENjE KABLOVA

Briselskim dogovorom dvojice premijera, srpskog Ivice Dačića i kosovskog Hašima Tačija, za treći prelaz sa integrisanim sistemom upravlja odredjen je kontrolni punkt u Končulju kod Bujanovca. I mada je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije predvidjeno da se taj čin dogodi 30. decembra ili bukvalno poslednjeg kalendarskog dana ove godine, u ovom trenutku je taj rok i neizvestan.

-U Končulju se ovih dana radi mnogo i brzo. Tamo su odavno stigli stručnjaci iz nadležnih ministarstava, a svoje obimne poslove obavljaju ekipe Telekoma, Pošte, Elektrodistribucije. Optički kabl je postavljen, ali treba dovesti struju, vodu, telefonske linije – kaže Sladjan Velinović, načelnik Policijske uprave u Vranju.

GRADjANI O PRELAZIMA NA PORTALIMA
– Srbija je 97-ma država koja je priznala kosovo. (Pećanac)
– Ako ovo niije granica – onda šta je to…!!! Ne, ne oni iz MUP-a Srbije i KPS-a i EULEXA – čuvaju zečeve. (Kosovar)
– Kosovo je Srbija. (Striko)
DA! Ali još samo u vremenskoj prognozi. (Prong)
– Nije granica nego „integrisano upravljanje prelazima“, nije ambasada nego kancelarija, nije Kosovo već Kosovo*, nije priznanje nego… (Zg)
– Gdje su sada patrijote koji su kleli braću Crnogorce zbog „zabijanja noža u ledja“? Crna Gora je uradila u datom trenutku ono što je bilo u najboljem interesu njenih gradjana. Drago mi je da to i zvanična Srbija počinje da uvidja, doduse sa za kašnjenjem, kao i obično. (isildur)
– Svaka čast za Dačića. Pokazao je da je racionalan, pametan i da ima hrabrosti….Uspeo je da spasi najviše,sto se spasti može… (Mita)
– Ako ova Vlada Srbiju oslobodi Kosovskog problema imaće moju podršku na sledećim izborima. (Bojan)

Prvi čovek vranjske policije objašnjava da je ostalo jako malo vremena, a da posla ima još mnogo. Šta god i kako god bilo, na budućem prelazu moraju se stvoriti normalni uslovi za rad svih službi – carine, policije, inspekcija.

U Upravi carina, Telekomu i Elektrodistribuciji nisu bili radi da razgovaraju na ovu temu. Svi su nas uputili na „nadležne u Vladi“ ili na kabinet predsednika Vlade i šefa pregovaračkog tima.

-Posla je mnogo, a vremena malo – bio je njihov zajednički komentar na pitanje kako se odvijaju infrastrukturni radovi na budućem prelazu sa integrisanim sistemom upravljanja.

Albanac iz Preševa, sagovornik „Vranjskih“, inače veliki trgovac, kaže da će Končulj biti Preševo ili Dimitrovgrad u malom. Kaže da taj zaključak izvlači iz onoga što je već video na Merdaru.

-Končulj će biti veliki i ozbiljan prelaz. Ostavimo mi te priče koje služe za zamajavanje javnosti. To će biti jedan klasičan granični prelaz, istina sa manjim kapacitetima od Preševa ili Dimitrovgrada, ali prelaz sa svim potrebnim službama koje treba da kontrolišu protok robe sa obe strane – kaže Albanac koji je prihvatio naš razgovor uz uslov da ostane anoniman.

On dodaje da je jednoga dana bio prinudjen da prati šleper sa svojom robom, koja je iz Srbije ulazila na Kosovo. Zbog nekakvog zastoja kamion je morao da boravi u Merdarima dva dana. To je njemu, uz svu neizvesnost i maltretiranje, stvorilo neplanirane troškove. Medjutim, čekanje mu je pomoglo da „snimi“ situaciju na tom prelazu čiju su fizionomiju i funkcije u Briselu osmislili Ketrin Ešton, ministarka inostranih poslova EU, srpski premijer Ivica Dačić i kosovski, Hašim Tači.

-Ne valja nam posao. Ono što mi gledamo i slušamo u medijima, to je samo za  javnost. Te slike valjda treba svetu da pošalju poruku da su se Srbi i Albanci u Briselu dogovorili. Ali, na terenu je situacija drukčija jer sam ja tamo, umesto jednog, prošao tri punkta. Da, tačno je da postoji taj prelaz sa takozvanim integrisanim upravljanjem na kome su srpske i kosovske službe sa Euleksom. Ali, tri kilometra pre tog punkta na srpskoj teritoriji je srpski punkt, a tri kilometra na kosovskoj je kosovski punkt. Ne razumem šta oni rade? Verovatno jedni druge kontrolišu – kaže sagovornik.

On objašnjava da taj integrisani prelaz funkcioniše kao i svaki drugi. Tamo su carina, policija, inspekcije, špedicije, vaga. Tu roba dobija svu potrebnu dokumentaciju i kreće na Kosovo, odnosno na carinjenje u terminale zavisno od mesta dobavljača. Podseća da roba sa papirima tamo mora biti u roku od 72 sata.

-Ja sam dugo u ovom poslu, tako da su mi sva pravila jako dobro poznata. Mislim zato da apsolutno nema opravdanja da se ne carini roba, koja iz Srbije dolazi za Srbe – privrednike na severu Kosova. Ako bi se takav nači trgovine Srbije i severa Kosova legalizovao, nastao bi haos koji Srbija ne bi mogla da kontroliše – kaže on.

CRNO TRŽIŠTE

Sa njim se slaže i bujanovčanin Slobodan Janjić, koji podseća na scene koje smo gledali u TV serijalu „Insajder“. On tvrdi da od ukupnih količina robe koja dolzi iz Srbije na sever Kosova, samo je 10 odsto potrebno da podmiri sve potrebe Srba, a ostatak od 90 odsto, crnim kanalima nastavlja put po kosovskim destinacijama.

-To jednostavno nije uredu. Pa svi političari u Beogradu znaju da od tih ogromnih količina robe, koja posredstvom srpskuh firmi ulazi na sever Kosova, samo 10 odsto ostaje tu, a sve drugo odlazi u tokove crnog tržišta koji na Kosovu funkcionišu kao nigde. O tim „izvoznim“ poslovima često je i Brisel znao mnogo bolje od Beograda. Sada je došlo vreme da se tu uvede red – kaže Janjić.

Na kraju: u ovu kompletnu priču, uklapa se i jedna dilema. Ceo ovaj sistem osmišljen u Briselu, u srpskoj javnosti je dobio ime „Integrisano upravljanje prelazima“. Takođe se u javnosti uz ovaj naziv pojavila engleska skraćenica IBM: „Integrated border managment” što znači “Integrisano upravljanje granicom”.

 

SURDULICA SPREMNA ZA DOČEK

U punom sjaju

U ponoć 31. decembra će jedan trubački orkestar, sa bine u centru Surdulice, jednočasovnim koncertom ulepšati ulazak u Novu 2013. godinu našim sugradjanima koji će se tu zadesiti, ali organizovanog dočeka neće biti

Centralni gradski trg u Surdulici i ove godine blista punim sjajem. Novogodišnja dekoracija, reklo bi se očekivana kada je ova opština u pitanju, ostavlja raskošan utisak. Rasveta se čuva od ranijih godina i samo se dodatno održava i osvežava i ove godine ništa ne košta. Na ukrašavanju grada radili su zaposleni u SKC-u a na radost, pre svega dece, i ove godine nisu izostali pravi zimski motivi, poput irvasa, poklona i Deda Mraza. Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije kaže da neće biti organizovanog dočeka Nove godine u centru, ali da se za Srpsku Novu godinu sprema tradicionalno spektakularrna zabava uz poznata imena sa estrade ( to će biti iznenadjenje za Surduličane i goste), trubače, vatromet i kuvano vino.

– U ponoć 31. decembra će jedan trubački orkestar, sa bine u centru Surdulice, jednočasovnim koncertom ulepšati ulazak u Novu 2013. godinu našim sugradjanima koji će se tu zadesiti, ali organizovanog dočeka neće biti. Surduličani i njihovi gosti su već navikli da ih iznenadimo za Srpsku Novu godinu pa ih nećemo izneveriti – kaže Nikolićeva.

Iako se godinama unazad najavljuje i promoviše u jednu od atraktivnih zimskih turističkih destinacija, Vlasina će ove godine imati skromnu  ponudu. Sem hotela Srbija, Narcis i restorana Vlasinskih HE, gde će biti organizovanog dočeka Nove godine, i ova zima ali i praznici proći će bez ozbiljnije turističke ponude. Nikolićeva iz TOS kaže da se gosti iz Bugarske posebno interesuju za Vlasinsko jezero i da će ih biti u velikom broju za doček.

– Skijaško-planinarsko udruženje će i ove godine održavati jedinu stazu i žičaru na padini kraj jezera, tako da će, ako bude snega ove zime, ljubitelji skijanja imati i to u ponudi.

Zorica Aleksić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar