Svi smo mi jednaki

Eko Taxi Vranje

U Vranju već četiri godine postoji Rotari klub, humanitarna organizacija koja materijalno i nematerijalno pomaže grupe ili pojedince kojima je pomoć neophodna. Od ove godine postoji i inicijativna grupa RotarAct kluba, namenjena članovima ove organizacije koji imaju od 18 do 30 godina. O osnivanju ovog omladinskog kluba i njihovim planovima za dalji rad, razgovarali smo sa Milošem Mladenovićem, predsednikom vranjskog RotarAct-a.Čija je inicijativa pokretanje omladinskog Rotari kluba i zbog čega je on Vranju potreban?

– Mi smo se okupili na inicijativu prošlogodišnjeg predsednika Ninoslava Trajkovića, a sami pokretači smo Dušan Trajković i ja. Trenutno nas je dvanaestoro, a da bismo bili priznati od strane Rotary Internationala trebalo bi da nas bude petnaestoro. Omladinski klub je pokretač svih akcija Rotari kluba, jer mlađi članovi imaju mnogo više vremena da se posvete akcijama.

Koje akcije ste dosad imali?

– Naše aktivnosti su usmerene na sve sfere društva i odnose se na svaki vid pomoći, materijalne, nematerijalne, edukativne itd. Jedna je bila proslava godišnjice osnivanja Rotari kluba u Vranju na Pržaru, gde su prikupljana sredstva za obnovu vranjskog pozorišta, zatim smo u saradnji sa gradskom Apotekom imali akciju prevencije „Anti AIDS“, delili smo perzervative i flajere, i organizovali edukacije. Treća akcija je bila namenjena đacima završne godine Srednje medicinske škole, gde su dr Nenad Nedeljković i dr Marija Lalić držali tribinu na temu Prevencija karcinoma. U planu je nabavkae aparata za merenje krvnog pritiska i posete ljudima po okolnim vranjskim selima uz saradnju sa lekarima Doma zdravlja koji će ih pregledati i savetovati.

Kako se postaje član i ima li zainteresovanih?

– Ulaz u Rotari organizaciju nije u potpunosti slobodan.Uglavnom novi članovi dolaze po preporuci i postoji izvestan period koji mora da prođe da bi se potencijalni član dokazao učešćem u akcijama, kreativnim idejama i prisustvovanjem sastancima. Svako ko zaista želi i može da pomogne društvenoj zajednici dobrodošao je u organizaciju koja nije usko određena po pitanju zanimanja njenih članova. Njihova aktivnost je poseban kvalitet koji ih mora krasiti.Moram da napomenem da su svi članovi kluba, kako na lokalu tako i u globalu, potpuno jednaki, kao i da ne postoji mogućnost za bilo kakvu zaradu i profitiranje nekog člana, sve se kontroliše. Mesečna članarina koja se razlikuje od kluba do kluba u skladu je sa sredstvima koja su potrebna za ostvarivanje akcija.  • Ostavi komentar