Sa „karving“ skijama po FIS kategorizaciji



Bićemo kao Planica,

Bićemo kao PlanicaU Vranju, 12. oktobra, održana je osnivačka Skupština skijaškog kluba „Besna Kobila“.Osnovan je klub koji je u skijaškom savezu Srbije registrovan 16. novembra. Za predsednika UO kluba je izabran Dejan Manić, za potpredsednika Nikola Aleksić, a za direktora kluba Djorđe Dedinac.



– Naš klub nastavlja tradiciju skijaškog sporta koji je doživeo ekspanziju sredinom 50-tih godina prošlog veka. Drago nam je što nastavljamo tradiciju pionira tog sporta: Blagoja Stošića Grepče, Branka Stevanovića Džulbarsa, Joce Dončića Grofa, Miodrga Djorđevića bondeta i drugih – kaže Dedinac.

Cilj kluba biće da afirmiše skijaški sport, da radi na njegovom omasovljenju, a u budućnosti da od Besne Kobile napravi skijaški centar sa bogatim sadržajima.



-Pokrenućemo mnoge akcije, a jedna od najbitnijih biće otvaranje i rad naše ski škole za vreme školskom raspusta. Biće ovorena i besplatna za sve polaznika, kkako iz našeg kraja tako i gostiju – navodi Dedinac.

U klubu imaju 80 para skija „karving“, a u toku je nabavka još 20. Radi se na homologacije staze, dobijanju sertifikata za ski takmičanja po FIS kategorizaciji.

– Dobićemo pravo ogranizacije tradicionalnog „Besnokobilskog Kupa“ od strane skijaškog saveza Srbije, posle 20 godina pauze. Planirano je da se održi 9. i 10 februara. Naše aktivnosti u sezoni su poznate: 15. i 16 –og decembra održaćemo seminar za sudije, na školskom raspustu radiće ski škola, 20. januara obeležićemo Svetski dan snega, 26. januara održaćemo prvenstvo Grada u skijanju za sve kategorije, pod nazivvom memorijalni Kup Branka Stevanovića Džulbarsa i Jovana Stošića Kaceta, u februarau i martu planirani su dva ski kampa u organizaciji ski kluba Midžor iz Knjaževca i Niš iz Niša. Za visno od vremenskih uslova planirali smo da ski škola radi u periodu od 29. decembra do 15. aprila – ističe Dedinac.

 

IN MEMORIAM
JANČA ZLATKOVIĆ JANE (17.3.1942. – 23.11.2012.)

Simbol dizanja tegova

U Vranju je u 71-oj godini umro Janča Zlatković Jane, legenda srpskog teškoatlestskog sporta, dizanja tegova. Zahavljajući vrhunskim rezultatima bio je prizant u Srbiji, staroj Jugoslaviji i Evropi.

Rođen je u Lebanu, dizanjem tegova počeo je da se bavi kao srednjoškolac u Leskovcu, a nastavio u Vranju, gde je formirao Klub dizača tegova, 19. maja 1970. godine.

Bio je najbolji u staroj Jugoslaviji, u lakoj kategoriji. U svojoj, više od 40 godina uspešnoj karijeri, osvojio je sve što se moglo osvojiti, a njegove vitrine krase preko 200 medalja i priznanja.

Najznačajnije uspehe ostvario je na Dunavskom Kupu u Rumuniji, Mediteranskim igrama u Splitu, Balkanskim šampionatima u Vranju, Ankari, Plovdivu i Solunu, Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Sa KDT Simpo ušao je i takmičio se u Prvu ligu Jugoslavije.

Izabran je za delegata Kongresa na Olimpijskim igrama u Montrealu, 1976. godine, a potom u discilpini dizanja tegova bio sudija. To veliko priznanje dodeljno njemu posvetio je svim dizačima tegova koji su prošli kroz KDT Simpo. 

Tri puta je dobio Sedmoseptembarsko priznanje grada Vranja, 1970, 1975. i 1977. godine.

U oktobru 2008. godine, za 40 godina bavljenja dizanjem tegova, Teškoatletski savez Srbije nagradio ga je Zlatnom plaketom.

Godine 2009. u organizaciji Sportskog saveza Grada Vranja, dobio je nagradu za životno delo.

Krajem oktobra, ove godine, došao je da nam javi nove pobede i zlatne medalje njegovih dizača tegova. Na piatanje: „Kako je“?, odgovorio je: „Neki mi kažu: „Dosta je Jane, uživaj“! A, ja kažem: „Idemo dalje u nove pobede, medalje, priznanja“.

Janča Zlatković Jane, pripada grupi ljudi koji nikada ne umiru. Ostaje zauvek da živi u srcima svih nas.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar