Nezaposleni bogataš



, Ljiljana Stojanović, Ko je taj Miroljub: Bajatović, Škundrić, Tončev, Antić i Marković

Bivši gradonačelnik po isteku mandata iskoristio zakonsku mogućnost da još šest meseci prima platu od 131.000 dinara iz gradskog budžeta, 55.000 veću od državne koju bi primao kao poslanik u Skupštini Srbije. Poslanički mandat donosi mu dodatnih 35.000  od tzv. paušala, plus putne troškove koji mesečno iznose najmanje 60.000 dinara 



 



Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno… i služiti građanima Srbije, istini i pravdi – izgovorio je tekst zakletve zajedno sa još 249 srpskih poslanika Miroljub Stojčić, dojučerašnji gradonačelnik Vranja 31. maja na konstitutivnoj sednici aktuelnog saziva Skupštine Srbije. Iako je od tog dana imao verifikovan poslanički (SPS) mandat i mogao da pređe na tzv. „stalni rad“ u republičkom parlamentu, gde bi primao poslaničku platu na teret države  od 76.000 dinara, Stojčić je, pre nego što mu je 6. jula prestala gradonačelnička funkcija, odlučio da se ne zaposli u Beogradu, već da iskoristi zakonsku mogućnost i da još šest meseci prima znatno veću platu iz budžeta siromašnog Vranja od 131.000 dinara, prema vlastitoj prijavi zarade Agenciji za borbu protiv korupcije.

MIROLjUB STOJČIĆ
NO COMMENT
„Vranjske“ su kontaktirale narodnog poslanika Miroljuba STOJČIĆA povodom ove teme, ali je on odbio da odgovara na pitanja, ponavljajući od ranije poznat stav prema ovim novinama:
– Ne dajem izjave za „Vranjske“.

NIJE NEZAKONITO, ALI…

Sekretarka Skupštine grada Ljiljana STOJANOVIĆ podseća na šta Stojčić po zakonu ima pravo nakon što mu je 6. jula 2012. istekao mandat gradonačelnika.

– On i nakon toga, kao izabrano lice, ostvaruje pravo na platu u iznosu koji mu je isplaćivan u vreme prestanka funkcije i to u trajanju od šest meseci počev od 7. jula ove godine – kaže Stojanovićeva.

Dakle, Stojčić je učinio sledeće: kada su mu iz Skupštine Srbije poslali poziv da se izjasni da li će u zakonodavnom domu biti na stalnom radu ili će zadržati primanja sa radnog mesta na kome se nalazio pre nego što je dobio poslanički mandat, raspitao se malo po službama Gradske uprave i shvatio da uopšte ne bi bilo loše da i dalje prima platu ovde, jer je, sećamo se, veća za 55.000 dinara. Da li je to moralno, iako je zakonito?

Ljiljana StojanovićGoran STEFANOVIĆ, lokalni lider DS, koji je do ovog proleća bio republički poslanik, kaže da „nikada ne bi uradio ono što je uradio Stojčić“.

– Dokazuje se da neke ljude očigledno ne tangira „šupljina“ u gradskoj kasi kada su oni lično u pitanju. Na primeru Stojčića se vidi da je on lično napravio matematiku kakva mu odgovara, ne pomišljajući na to da bi njegovim drugačijim izborom grad mogao da uštedi milion dinara i više. Jeste da je to zakonski dozvoljeno, ali je pre svega nemoralno i politički neodgovorno – smatra Stefanović.

Stojčićev naslednik na funkciji gradonačelnika i lider vranjskog SPS Zoran ANTIĆ upoređuje ovaj sa slučajem Igora Andonova (do jula zamenik gradonačelnika čije je pravo na šestomesečnu platu osporavano, vidi „Vranjske“ br.819).

– Stojčić samo koristi pravo koje ima. Posle šest meseci preći će na platni spisak Skupštine, ne vidim tu ništa sporno – smatra Antić.

Ko je taj Miroljub: Bajatović, Škundrić, Tončev, Antić i MarkovićOn u konkretnom slučaju daje preimućstvo legalitetu nad etikom.

– Ne mogu ja da pričam o Stojčićevom moralu kada se radi o njegovom džepu.

Iako Siniša MITIĆ,  predsednik Mandatno imunitetske-komisije za Grad Vranje tvrdi da je Stojčiću, prema informacijama kojima on raspolaže, plata iz gradskog budžeta jedino primanje, bivši poslanik DS Stefanović potvrđuje da je paušal obavezno poslaničko sledovanje, bez obzira na to gde prima platu.

– To je neka vrsta naknade za rad na terenu koju primaju svi poslanici bez obzira iz kog im izvora stiže plata – kaže Stefanović.

Ne treba zaboraviti ni da su putni troškovi zagarantovani.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar