Kad Bote časti



, Veće nije dobilo nikakav predlog UO Direkcije: Branimir Stojančić

Dok direktor Direkcije Nebojša Nikolić (SNS) tvrdi da je odluka UO sasvim normalna i nimalo neobična, dodajući da je prethodno gradsko rukovodstvo koristilo ovaj benefit, gradonačelnik Zoran Antić (SPS), poručuje da će tražiti da se ona odmah stavi van snage



 



Upravni odbor JP Direkcija za razvoj i izgradnju odlučio je 22. novembra da gradske funkcionere oslobodi plaćanja parkiranja na teritoriji grada i tražiće da to verifikuje i Gradsko veće (GV) na prvom sledećem zasedanju. Kako saznajemo u Direkciji, od izvora koji insistira na anonimnosti, UO firme odlučio je da se gradonačelnik, svi članovi GV, predsednik Skupštine i dva poslanika oslobode plaćanja parkinga za privatna vozila. Međutim, računicu Direkcije može da pomrsi socijalista Branimir Stojančić, koji kaže da Gradsko veće, čiji je portparol, o tome nije vlasno da odlučuje već da je odluka isključiva stvar Direkcije!

– Veće nije dobilo nikakav predlog UO Direkcije o besplatnom parkiranju, a i da jeste mi o tome ne bismo odlučivali iz prostog razloga što se to pitanje tiče isključivo ovog preduzeća i GV nema ništa s tim – sasvim je precizan Stojančić.

I dok direktor Direkcije Nebojša Nikolić (SNS) tvrdi da je odluka UO sasvim normalna i nimalo neobična, dodajući da je prethodno gradsko rukovodstvo koristilo ovaj benefit, gradonačelnik Zoran Antić (SPS), poručuje da će tražiti da se ona odmah stavi van snage.

Veće nije dobilo nikakav predlog UO Direkcije: Branimir StojančićNa drugoj strani, javnost je, najblaže rečeno, zgrožena s obzirom na činjenicu da se funkcionerske plate kreću od najmanje 50.000 pa do preko 100.000 dinara, a mesečna karta za parkiranje staje svega 1.200. Po čemu su to funkcioneri iznad ostalih građana i da li sve ovo znači da će uskoro biti oslobođeni plaćanja vode, struje, đubrarine…?

PAUK ZA PRIVILEGOVANE

Nebojša NIKOLIĆ, međutim, kaže da su na teritoriji cele Srbije većnici, odbornici i narodni poslanici, zbog „specifičnosti poslova koje obavljaju“, oslobođeni plaćanja parkiranja, tako da to nije nikakva novost.

– Naš Odbor je rešio da lokalne funkcionere oslobodimo plaćanja, a o tome ko će sve moći da koristi ovu privilegiju odlučiće Gradsko veće. Takođe, UO je na sastanku početkom meseca odlučio da poništi odluku ranijeg rukovodstva Direkcije, po kojoj je 80 članova DS koristilo pravo na besplatno parkiranje – tvrdi direktor ovog javnog preduzeća.

Na kakve to «specifičnosti» funkcionerskog posla misli direktor, pošto većnici svakoga dana dolaze na posao kao i svi ostali zaposleni građani, koji zbog toga nemaju ovu privilegiju? Odbornici se sastaju jednom mesečno, a narodni poslanici rade u republičkom parlamentu, u Beogradu i tada se, logično, ne parkiraju na parkiralištima i po javnim garažama u Vranju!?

MAJA JOVANOVIĆ, OMBUDSMAN
NEZAKONITA ODLUKA
Zaštitnica prava građana grada Vranja Maja JOVANOVIĆ reagovala je brzo i veoma oštro:- Ni u kom slučaju ne postoji opravdanje za ovu odluku UO Direkcije! Odmah ću uputiti podnesak ovom javnom preduzeću sa zahtevom za izjašnjenje i obrazloženje razloga zbog kojih je doneta takva odluka. Nakon što dobijem njihov odgovor, uputiću im svoju preporuku ili mišljenje, koja će se odnositi na opravdanost donošenja i važenja napred opisane odluke – jasna je ombudsmanka.

Demokrate su odmah žustro odgovorile na ovu prozivku, pa tako Igor ANDONOV, bivši zamenik gradonačelnika, poriče Nikolićeve tvrdnje:

– Članovi DS nikada nisu koristili privilegiju koju nam aktuelni direktor pripisuje, a kamoli u ovolikom broju. Pa, direktoru Zavoda za urbanizam je «pauk» čak bio podigao vozilo pa je i kaznu platio! UO Direkcije je doneo odluku koja ne postoji ni u jednom gradu u zemlji, a kako stvari stoje oni ne treba da plaćaju ni vodu, ni struju, ni ostale takse! Ne vidim logiku s obzirom na to da imaju velike plate u odnosu na građane koji muke muče sa deset, petnaest hiljada mesečno, a ovi sebe predstavljaju kao ugrožene!? Trebalo bi da ukinu ovu odluku i imaju poštovanja prema građanima Vranja – ljut je Andonov.

Što se tiče navoda direktora Nikolića, proverili smo ih – u Leskovcu, Nišu, Zaječaru, Pirotu, Prokuplju… gradski funkcioneri ne uživaju povlastice kada je parkiranje u pitanju, što znači da Andonov govori istinu, a da direktor, u najmanju ruku, nije dobro informisan.

Gradonačelnik, za razliku od Nikolića, žestoko reaguje na odluku Direkcije i situaciju poredi sa banalnim primerom iz svakodnevnog života:

– To bi bilo isto kao da ja ili neki većnik ode u prodavnicu i na kasi ne plati ništa. Potpuno je neprimereno da bilo ko, uključujući i mene, ne plaća parking mesto samo zato što se nalazi na nekoj funkciji – kaže ANTIĆ.

Uz ogradu, da li zbog «mira u kući» ili nečeg drugog, on kaže da je čuo da odbornici u nekim gradovima Srbije koriste mogućnost besplatnog parkiranja, ali da će, ipak, tražiti da Gradsko veće ne odobri odluku UO Direkcije:

– Nosioci odgovornih funkcija moraju poštovanjem zakona i odgovornim odnosom služiti za primer i zato ću tražiti da se ova odluka stavi van snage! Ovakva odluka može samo da šteti ugledu SNS i Direkcije – poručuje gradonačelnik koalicionim partnerima.

SELEKTIVNA PRAVDA

Većnici mahom tvrde da o ovoj odluci UO Direkcije ne znaju ništa.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar