Jad i čemer na izletištima



Prošlog ponedeljka je u okviru projekta „Upoznaj svoj grad – nekad i sad“,  koji realizuje Odred izviđača ZAVIČAJ 1093 iz Vranja a finansira Ministarstvo Omladine i sporta, grupa učenika vranjskih osnovnih i srednjih škola obišla je nekadašnja izletišta Borino brdo, Ćošku i Pržar. Utiske nam je preneo Jovan Kocevski vođa Odreda izviđača.



Šta su svrha, cilj i ideja akcije obilaženja izletišta?

– Sve veći broj sati proveden pred kompjuterima ili u kafićima opredelio nas je da u prvi plan stavimo nekadašnja izletišta koja se sada skoro nalaze u najužem gradskom jezgru, da ih izvadimo iz anonimnosti, upoznamo mlade ljude sa njima ali i da od njih pokušamo da saznamo kako bi oni rešili.



U kakvom se stanju sada nalaze izletišta?

– Zub vremena je učinio svoje. Sa Borinog brda se skoro više ne vidi Vranje, iako je to nekada bio jedan od najlepših vidikovaca. Ćoška je do te mere ruinirana da bi eventualna revitalizacija značila rušenje do temelja pa sve iz početka. Pržar, osim prelepog pogleda na grad, skoro da nema dodatnu ponudu ne računajući ugstiteljske usluge. Sve u svemu, jad i čemer, a ne tako davno smo se njima ponosili .

Ko je odgovoran za to?

– Svi po malo. Nedostatak slobodnog vremena, opšta trka za zaradom, sveopšte otuđenje, besparica, tehnološke novotarije, borba za vlast, mešetarenje, nedostatak ideja samo su neki od uzroka ovakvog jadnog stanja našeg zavičaja a samim tim i izletišta koja se u njemu nalaze.

Može li se nešto popraviti?

– Ukoliko pođemo od pravila da je potrebno duplo više vremena za izlazak iz problema nego što se u problem ušlo, možemo zaključiti da nam se ne piše dobro što se ove problematike tiče. Nas mnogo više brine nedostatak pravih ideja, ali i nedostatak podrške onih koji su najodgovorniji za ovakvo stanje.

Kakva su rešenja moguća?

– U samo dva dana okupljanja u šetnjama koje su iza nas već su rođene neke ideje. Mladi parlamentarci su predložili da na pr. bivši bazen Delfin bude pretvoren u skejt park. Izviđači već duže vreme zagovaraju izradu staze izazova na Borinom brdu koja bi mogla postati atrakcija ovog kraja. Dogovorili smo se da brdo ispod Pržara bude posađeno jorgovanima kako bi smo dobili prirodnu ventilaciju grada.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar