DjILAS I VRANjANCI



Drug Djido je, prema očekivanjima, postao predsednik Demokratske stranke na stranačkim izborima prošle nedelje. Odmah je najavio „krv, znoj i suze“, ali i čistku mangupa iz sopstvenih redova pa javnost sada nagađa na koga je mislio. Dragan Djilas je liderstvo u na papiru najvećoj opozicionoj stranci, koja se poslednjih dana pretvorila u tigra od papira, otpočeo u svom stilu. Žustro i žestoko. Oni koji ga malo bolje znaju kažu da se gradonačelniku Beograda mnogo toga može zameriti, od tendera za „Bus-plus“  do odnosa prema manjinama, ali da mu niko ne može osporiti marljivost, koju traži i od svojih saradnika. Djilas je čovek koji razmišlja u sekundi, koji u toku dana nema prazan hod i čije je vreme isplanirano u minut. Mediji prenose da su se vranjske demokrate vrlo obradovale Djilasovom ustoličenju. Goran Stefanović, lider vranjskog odbora DS kaže kako očekuje veliku podršku novog rukovodstva stranke, obzirom da Djilas zna da je Vranje uporište socijalista. „Mi ćemo u buduće  imati znatno veću podršku i uticaj na donošenje političkih odluka nakon izbora Dragana Djilasa, koga je ovaj odbor i podržao. Tome u prilog govori i podatak da je Miroslav Nešić, član DS iz Vranja, izabran za člana Statutarne komisije“ – kazao je Stefanović.

Nismo, međutim, čuli a verovatno i nećemo uskoro šta Djilas misli o vranjskim demokratama! Na primer, da li su i oni krivi za gubitak izbora ili se to može pripisati inerciji posle gubitka republičke vlasti? Da li su za četiri godine na vlasti u Vranju uradili sve što su mogli za ovaj grad, ili su u jednom momentu upali u letargiju zadovoljni sami sobom? Da li su mogli jače, brže, bolje, više? Da li su im kadrovska rešenja bila dobra? Da li su želeli a nisu znali kako, ili su znali ali ih je mrzelo jer ni slutili nisu da mogu izgubiti izbore?!



Ponekad se čini da su malo toga naučili za četiri godine. U danima kada čitava Srbija bruji o paljevinama automobila u Vranju, a zbog jedne od njih policija pritvara odbornika konkurentske stranke, vrle demokrate u gradskom parlamentu „ubeđuju ljude da su našle šibicu na kafanskom stolu“ pričom o tome kako se neki naprednjak pogrešno parkirao pa posle potezao veze da mu „pauk“ ne odnese auto. Povrh svega, u to vreme dali su kvorum vladajućoj koaliciji kako bi se izglasalo bratimljenje sa nekom kosovskom opštinom, ponoseći se okolo svojim patriotizmom, umesto da obiđu okolne kafane i kafiće i vide šta rade odbornici iz vladajućih stranaka. Ima još, ali nema mesta u ovom okviru!

Sad, hoće li Djilas, kod koga nema izgovora tipa „aj će završimo to sutra“, da ih trpi takve? Teško. Ili će pokušati da im nametne novi stil delanja, ili će da jednostavno digne ruke od vranjskog odbora.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar