Vaše pare, naša odgovornost



U okviru kampanje o dobrom upravljanju „Želim jer tu živim“ i projekta uvođenja prakse participativnog budžetiranja na lokalniom nivou, koje realizuje BIRN Srbija, a finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva EU PROGRES u 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije, u Vranju je prošle nedelje sprovedena ulična akcija „Vaše pare, naša odgovornost“. Preko 400 Vranjanaca je učestvovalo i izabralo prioritete koje treba finansirati iz gradskog budžeta u 2013. godini.



Kakav je bio odziv u Vranju i šta je pokazala anketa među građanima? 

 – U Vranju je odziv građana bio ogroman, a komentari pozitivni u smislu da su građani pozdravili  ovu aktivnost opštine. Od ukupno sedam ponuđenih oblasti, građani su odabrali tri koje su, po njihovom mišljenu, prioritetne za realizaciju u 2013. godini: zapošljavanje mladih, program razvoja poljoprivrede i zamena azbestnih cevi. Očekuje se da gradska vlast stvarno i realizuje te prioritete u 2013. Godini, inače sve ovo gubi smisao.



O kakvom projektu je reč?

– Projekat sprovodi Balkanska istraživačka mreža i usmeren je na osnaživanje lokalnih administracija da uključe građane u procese odlučivanja o budžetu lokalne zajednice.

Šta je to Participativno budžetiranje?

– Participativno budžetiranje podrazumeva učešće javnosti u budžetskom procesu , koje počiva na pravu građana da učestvuju u donošenju odluka i politika koje utiču na njihove živote.

Koji je cilj anketiranja po opštinama?

– U okviru projekta BIRN  lokalnim samoupravama pomaže da sprovedu anketu među svojim građanima, kojom će identifikovati koji su to projekti po njihovom mišljenju najvažniji za realizaciju u 2013. godini, kako bi obavezno bili obuhvaćeni budžetom. Stavove građana o prioritetnim projektima koje treba finansirati iduće godine opština će uzeti u obzir prilikom sastavljanja budžeta. Takođe, o opštinskim prioritetima će se raspravljati i na lokalnim budžetskim forumima, odnosno javnim raspravama koje svaka opština organizuje pre usvajanja budžeta.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar