AKADEMIJA



Predsednik Tomislav Nikolić zamolio je onomad akademike za savet šta mu je činiti u vezi Kosova. Međutim, mudraci su ga ’ladno iskulirali, što bi rekla omladina. Akademici su se poneli kao uvređena mlada, ljuti što ih je predsednik tek sada pozvao, kad je sve otišlo do đavola. Kasno si se, bato, setio – poručili su mu. Tek po neki akademik reče da će pripomoći savetom mudrim, ali sve to nekako stidljivo, onako reda radi. Stekao se utisak da je najviše seirio Ma(n)tija, videh ga u jednom TV prilogu kako se ironično smeška. Predsednik me u ovoj situaciji podsetio na poglavicu nekog ugroženog plemena a umne glave, okupljene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), na veće vračeva.

Očekivao je možda Nikolić da će akademike uhvatiti na sentiment „Najskuplje srpske reči“, ama se ispostavilo da u SANU sede zaista ne samo mudri, nego i lukavi ljudi. Neće oni da, sportskim rečnikom, vade kestenje iz vatre, da ne kažemo trnje iz neke druge stvari. Predsedatel je kanda pomislio da kad su akademici svojevremeno onoliko pomagali Miloševiću, što sada ne bi i njemu. E, ali ovaj je predsednik sada evropejac, a onaj raniji dobio je podršku SANU tek kada se od komuniste premetnuo u nacionalistu. Tada je dobra većina njih pohitala da mu jede iz ruke. Razmišljam šta bi se desilo da je Nikolić u SANU otišao po podršku za, pu-pu daleko bilo, ne diplomatsku nego oružanu ofanzivu na Kosovo! Da li bi i tada ko pokisao izašao iz one zgrade u Knez Mihajlovoj?



Ono, kad se bolje razmisli, „Šta nam je činiti?“ u vezi Kosova i Metohije molba je izlišna. Pa, predsednik bi prvi trebalo da zna da je po Ustavu ove zemlje južna srpska pokrajina neotuđivi deo Srbije i da šta su tu potrebni saveti! Čist pleonazam! Ili je, možda, Nikolić bio jedan od retkih u Srbiji koji je pretprošlog ponedeljka umesto Novaka Djokovića gledao premijera na Javnom servisu? Ivica je Dačić tada rekao da je Ustav jedno a realan život nešto drugo i da je slaba vajda čak i da se, sa sve Ustavom pod miškom, uprtiš u Prištinu koja, ako ćemo pravo, samo u vremenskoj prognozi naših televizija ima veze sa Srbijom.

SANU je, kao što znamo, jedan od stubova srpstva. Drugi stub, Srpska pravoslavna crkva (SPC), već se ozbiljno bavi politikom u ovoj inače sekularnoj državi, ima jasan stav o Kosovu i predsednik je oko toga u stalnoj vezi sa patrijarhom. Sledeći inerciju, možemo očekivati da Nikolić sada po savet ode u preostale dve temeljne institucije srpske sabornosti, Crvenu zvezdu i Politiku. Baš me zanima šta će da mu kažu Džaja i naš kolega Bujke!



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar