Miljana Mitrović, prva među najboljima



Miljana Mitrović, Gordana Srbinac-Nikolić, Mila Antić, Jelena Stanković, Slađana Mitić

Na listi najtraženijih prvih pet mesta zauzimaju žene



 



Miljana MitrovićMiljanu Mitrović, načelnicu Dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena, izabralo je 3.602 – pokazuju podaci Zdravstvenom centru Vranje za oktobar. Doktorku Jelenu Stanković, pedijatra, izabralo je 767 pacijenata, njenu koleginicu i načelnicu Školskog dispanzera Gordanu Srbinac Nikolić 1.680, Slađanu Mitić sa Odeljenja opšte medicine 1.371, a Milu Antić sa Odeljenja medicine rada 1.700. Republički fond za zdarvstveno osiguranje (RFZO) svakog meseca objavljuje pregled broja osiguranika koji imaju izjavu o izabranom lekaru, kao i broj izjava po svakom Domu zdravlja.

Načelnica ginekologije Miljana MITROVIĆ ima ubedljivo najviše pacijenata i najtraženiji je lekar u Vranju.

– To je samo jedan od pokazatelja rada, jer se računa i broj pregleda, racionalnost u radu, broj preventivnih pregleda. Takođe, kod nas privatna praksa nije inkorporisana u zdravstvenu zaštitu iako žena ima pravo da izabere da se leči i kod privatnog lekara, što nam stvara “odliv” pacijenata, a mnogima trudnoću prate lekari u bolnici, što se nigde ne evidentira – iznosi ona neke od problema sa kojima se svakodnevno suočava.

Miljana Mitrović radi već trideset godina, a iskustvo smatra značajnim faktorom kada se pacijenti odlučuju za lekara. Na ginekologiji je 25 godina, za to vreme je postala i specijalista i dnevno pregleda tridesetak pacijentkinja koje su je izabrale za svog lekara.

Jelena StankovićJelena STANKOVIĆ odaje utisak staložene, ljubazne i temeljne osobe. U ordinaciji su zidovi “veselo” okrečeni, čisto je i puno svetlosti, tu su i veliki posteri namenjeni najmlađim pacijentima. Ona sa decom radi već 25 godina i za to vreme je stekla dosta stalnih pacijenata jer, kaže, generacije se smenjuju, ali porodice retko menjaju i lekare. Tako je bilo i kada zakon to nije podrazumevao kao obavezno.

– Meni je važno da sa pacijentima izgradim pošten i iskren odnos, da oni mogu da iskažu svoj strah, ali i svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo mojim radom i odnosom prema njima. Smatram kao izuzetno važno da sva deca iz jedne porodice, bilo da su zdrava ili bolesna, treba da imaju istog izabranog lekara, da roditelji ne bi bespotrebno gubili vreme i živce – poručuje doktorka.

Dnevno pregleda između tridesetoro i pedesetoro dece u zavisnosti od toga da li je sezona prehlada, gripa, da li su vrtići puni. Sve u svemu, gužve ima skoro uvek, ali se nađe vremena da se svima posveti onoliko koliko je potrebno. Ako dođe bolesno dete ja moram da ga pregledam iako nisam njegov izabrani lekar. To su, jednostavno, pravila naše profesije – navodi ona.

Gordana Srbinac-NikolićNjena koleginica i načelnica Školskog dispanzera Gordanu SRBINAC NIKOLIĆ u zdravstvu je trideset godina, a na ovom odeljenju od 1995. Već tri godine je najtraženiji lekar što je čini veoma srećnom i zadovoljnom. Kada su sistematski pregledi ili sezone epidemija ima “posla preko glave”, ali vremena se za svakog pacijenta koji potraži njenu pomoć uvek nađe, isto kao što je našla i za novinara i to usred vikenda. Optimistički raspoložena, energična, organizovana i spremna da svima izađe u susret. To potvrđuje i činjenica da dnevno pregleda i do četrdesetoro dece.

– Kad neko hoće da ga baš ja pregledam, to nikada ne odbijam, bez obzira na to koliko imam pacijenata. Nakon što ga pregladam, upoznam ga sa tom činjenicom, skoro uvek pratim njegovu bolest od početka do kraja, zakažem mu i kontrolu, a onda ga uputim da sledeći put ode kod nekog drugog jer sam zaista prebukirana. Sada moji bivši pacijenti dovode svoju decu kod mene, što predstavlja posebno profesionalno zadovoljstvo – ne krije doktorka.

Slađana MitićUslovi u kojima radi Slađana MITIĆ nisu baš najidealniji – relativno mala i skučena ordinacija ali, ne žali se a tu je zelenilo i najnasmejanija od svih naših sagovornica. Posvećena je poslu, stiže tačno u minut i žuri na posao jer pacijenti su već u hodniku, pred vratima i na pitanja novinara odgovara kratko i jasno.

– Tako je svaki dan, svih ovi trideset godina koliko radim. Iako ne bi trebalo da imam više od trideset pacijenata dnevno, pregledam i do četrdeset. Nikada nikoga nisam vratila sa vrata, ma koliko da sam ih već toga dana primila i ma kako da se osećam. Kada je čovek bolestan ja zaboravim i potisnem sve svoje lične probleme, jer uvek pomislim kako bi meni bilo na njihovom mestu. Nikad ne gubim iz vida da smo mi svi mi nečiji potencijalni pacijenti – iskrena je naša sagovornica.

Mila AntićUbedljivo u najtežim uslovima radi Mila ANTIĆ, od 1989. doktorka u ambulanti u “Jumku” ali,  uprkos tome kaže da se ne bi menjala sa kolegama iz grada. Za 26 godina staža radila je i u “Simpu” i TIV-u, upoznala je radnike i zna sve njihove probleme i muke. U maloj, preskromnoj ordinaciji, sa jednim tvrdim ležajem, stolicom, radnim stolom i telefonom, kroz prozor koji gleda na ledinu oko fabrike, radi iz dana u dan.

UMEĆE SNALAŽENjA

– Ranije, kada je u “Jumku” bilo 10.000 radnika, imali smo pet lekara u ambulatni, a danas kada radi samo njih 1.700 ljudi, imamo dva lekara. Mnogi radnici koji više ne rade I dalje dolaze kod mene. Dnevno imam tridesetak pacijenata, na po petnaest minuta novi, primam bez obzira da li imaju zakazano ili ne. Trudim se da ih razumem i uz dosta strpljenja uspem da im objasnim gde da idu, koga da traže i jednostavno kako da se snađu – iskrena je doktorka Mila.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



    1. Nat 26/01/2024

    Ostavi komentar