Odgovor izazovu i vremenu

Eko Taxi Vranje

, Izgled atrijuma, Pogled sa scene, Presek pozorišne zgrade

Što se tiče revitalizacije objekta i njegovog novog izgleda preovladala je ideja da se vremenska slojevitost, odnosno prethodne gradnje sačuvaju u prostoru kako bi svedočile o graditeljkom nasleđu



 

U maloj sali Skupštine Grada, u utorak je održana javna prezentacija idejnih rešenja za obnovu spaljenog vranjskog pozorišta. Devetočlana komisija na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Antićem, od tri predložena, izabrala je idejno rešenje Projektantskog biroa „Grad“ iz Vranja; na konkursu su učestvovali i tročlana grupa arhitekata – Dijana Djelić, Saša Petrović i Dragan Djorđević, te arhitekta Stanko Dimitrijević. Inače, idejno rešenje je još u konkursu definisano kao „donacija za obnovu pozorišta“, tako da su predlagači svoje projekte ponudili bez novčane nadoknade.

NEŠTO LOKALPATRIOTIZMA

Održana je javna prezentacija, na kojoj su predlagači imali po 15 minuta da obrazlože svoja rešenja, a zatim je zasedala komisija, koja na osnovu izloženog izabrala idejno rešenje Projektantskog biroa „Grad“. Nešto lokalpatriotizma ne škodi, kao što gradonačelniku i priliči, pa se Zoran Antić, nakon prezentovanja rešenja, zahvalio svim učesnicima.

Izgled atrijuma-Ponosan sam i zahvalan – rekao je Antić – što su konkurisali ljudi iz Vranja, koji su iskazali ne samo svoju stručnost, već i duboko poštovanje i ljubav prema pozorištu i svom gradu.

Inače, projekat „Grada“ je od strane komisije jednoglasno prihvaćen.

-Odabrano idejno rešenje – kaže Vesna Miletić, načelnica Službe za odnose sa javnošću, ujedno i članica komisije – ne samo da poštuje arhitektonsko nasleđe, već i na adekvatan način osavremenjuje pozorište, istovremeno dajući mogućnost da se veoma brzo pristupi izradi glavnog projekta. Već u četvrtak biće održana sednica Odbora za obnovu pozorišta na kojoj će javno biti prezentovano usvojeno idejno rešenje, a istoga dana o njemu će se izjasniti i Gradsko veće, nakon čega se ulazi u proceduru izrade glavnog projekta, u partnerstvu sa Programom EU Progres.

-Situacija nalaže – kaže arhitekta Nebojša Despotović, direktor Projektanskog biroa „Grad“ i jedan od autora idejnog rešenja – da predloženo rešenje odgovori izazovu i vremenu, a da pri tom sačuva sve vrednosti postojećeg objekta. Novonastale okolnosti oko pozorišta omogućile su da se organizacija i funkcijaunaprede i prošire u prostoru “stare kafane“, na ime formiranja hola kao višefuncionalnog prostora za prikladne potrebe. Uzeto je u obzir da je imovinsko-pravno pitanje ovog dela sporno, tako da postojeći ulaz pozorišta ostaje u funkciji, a da novormirani foaje ispred ulaza u salu partera može da funkcioniše nezavisno od hola “stare kafane“ i u slučaju da se ne može pripojiti pozorištu.

Pogled sa sceneDrugi prostor koji se oživljava je podrumska prostorija koja do sada nije bila u funkciji, a po projektnom zadatku se adaptira u Pozorišni klub, sa manjom scenom koja može da se koristi za kabaretske, alternativne i druge umetničke sadržaje.

Treći prostor je dograđeni sprat nad nekadašnjim prostorom kluba Talija, i namenjen je za probu pozorišnih predstava.

VRATITE „BULjKA“

Prostor prema atrijumu hotela je podređen okruženju i ostavljena mogućnost daljeg povezivanja i usklađivanja sa delom nadstrešnice koja je izgorela u požaru, a vlasništvo je hotela. Evakuacioni put iz sale je zadržan prema atrijumu, a otvoren je novi prema ulici

Narodnog heroja, koji ujedno služi kao pristup licima sa invaliditetom.

Presek pozorišne zgradeŠto se tiče revitalizacije objekta i njegovog novog izgleda preovladala je ideja da se vremenska slojevitost, odnosno prethodne gradnje sačuvaju u prostoru kako bi svedočile o graditeljkom nasleđu.

Unutrašnjost objekta je rešavana u skladu sa vremenom, primenom novih materijala i tehničkih rešenja, tako da nije opterećena promenama i izmenama u budućnosti. Što se tiče nekadašnjeg izgleda unutrašnjosti pozorišta, preporuka je da se u nekom delu koji to dopušta, ponovi neki detalj iz prethodnog perioda.

Po usvojenom projektu, Vranje će dobiti novije, savremenije i funkcionalnije pozorište. To što se tiče arhitektonsko-građevinsko-tehničkog dela. Kada, zavisiće od priliva novca. Svaka čast projektantima, ali posle nastupa teži deo – kako će pozorištnici umetničkim sadržajima to ispuniti, a publika propratiti? I, za kraj, apel – vratite nam „buljka“, od milošte tako nazvanu pozorišnu masku iznad portala, briljantan vajarski rad Milorada Antića, jedinstveno obeležje vranjskog pozorišta, pa ma kako ono izgledalo, kako znate i umete. Bez njega, ništa.



  • Ostavi komentar