Merak nije skup



U duhu štednje: Nebojša Nikolić, Lokalna vlast ne štedi samo na svom komforu i ogromnim platama: Goran Stefanović

Dve nove dačije nisu ni hir, ni samoreklamiranje, već potreba. Meni treba normalan, siguran automobil da njime mogu da otputujem u Beograd, a tu su i drugi poslovi na terenu. U duhu štednje, Veće nam je odobrilo sredstva u visini jednog luksuznog automobila, ništa posebno – kaže direktor Nebojša Nikolić



 



U duhu štednje: Nebojša NikolićGradsko veće je donelo odluku da se Direkciji za izgradnju iz gradske kase odobri oko tri miliona dinara za kupovinu dva nova automobila marke dačija. Istovremeno, Direkcija nije realizovala do kraja ovogodišnji Komunalni program, zvanično zbog nedostatka novca, iako im je do sada prebačeno preko šezdeset odsto od planirana 273 miliona dinara. Veće je odluku da izađe u susret željama čelnika Direkcije donelo skoro mesec dana  pre nego što je Skupština 31. oktobra usvojila rebalans budžeta kojim je on sa 2,25 milijardi smanjen za 120 miliona dinara.

A KOMUNALNI PROGRAM?

Nebojša NIKOLIĆ (SNS), direktor ovog Javnog preduzeća (JP), međutim, smatra da se ovde ne radi o luksuziranju jer su novi automobili potrebni firmi:

– Nova vozila nisu ni hir, ni samoreklamiranje, već potreba. Meni treba normalan, siguran automobil da njime mogu da otputujem u Beograd, a tu su i drugi poslovi na terenu, za inženjere. U duhu štednje, Veće nam je odobrilo sredstva u visini jednog luksuznog automobila, ništa posebno – kaže Nikolić.

Vozila koja Direkcija planira da kupi su dačija stepvej daster. Radi se o benzincima, terencu zapremine 1,6 litara sa 85 «konja» i krosoveru iste zapremine sa 105 «konja», čija je cena bez dodatne opreme nekih 11.000 evra po vozilu, dok je Veće odobrilo oko 25.000 evra ili oko tri miliona dinara.

Lokalna vlast ne štedi samo na svom komforu i ogromnim platama: Goran StefanovićParadoks je da su ta sredstva odobrena na predlog većnika za budžet i finansije Dragana SPIRIĆA (SPS) koji, međutim, nije želeo da nam obrazloži taj svoj predlog, kao ni činjenice kojima se Veće rukovodilo prilikom njegovog izglasavanja. Ali, pre dva meseca je u «Vranjskim», komentarišući aktuelni budžet i izdvajanja za Direkciju, kazao da su za Komunalni program predviđena 273 miliona dinara (oko 15,5 miliona više nego za prošlu godinu – p.a.) i da je Direkciji prebačeno oko šezdeset posto tih para, odnosno nešto više od 160 miliona. Obelodanio je i da ukupan budžet za Direkciju za ovu godnu iznosi oko 355 miliona i da im je do tada transferisano oko 214 miliona. Pomenimo ovde da je Direkcija u potpunosti zavisna od gradske kase, odakle dobija ne samo novac za komunalni program, već i za plate.

Za razliku od većnika, opozicija na ovu kupovinu ne gleda ni malo blagonaklono. Predsednik Gradskog odbora DS Goran STEFANOVIĆ kaže da nova vlast obmanjuje građane:
– Ovo je obmana građana. U godini kada se odlaže izvršenje Komunalnog programa, kada se zaustavljaju svi veći projekti, kada su učenici Gimnazije na ulici i kada se uveliko priča o navodnoj štednji i nedostatku novca u budžetu, kupuju se novi automobili! Lokalna vlast ne štedi samo na svom komforu i ogromnim platama koje se jedino redovno isplaćuju iz budžeta, dok na svemu ostalom štedi. – kaže Stefanović.

Menadžer lokalnog LDP Igor ZLATKOVIĆ sličnog je mišljenja, jer se ovde, kaže on, radi o krajnje neracionalnom trošenju novca poreskih obveznika.

– Ako imamo u vidu vrlo težak ekonomsko-socijalni momenat u kome se grad nalazi, kao i budžetski deficit, izdvajanje tolikog novca za kupovinu vozila jednom JP, a nereševanje čitavog niza prioriteta koji su od egzistencijalne važnosti za Vranjance, predstavlja nešto što će aktuelna vlast morati da objasni građanima – navodi on.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar