Teorija zavere i špijunski virusi



Česma u Vladike Pajsija, Vešto smišljena priča: Stojanka Nikolić i Goran Mladenović, Majka je i dalje teško: Danijela Dimitrijević

Pažnja javnosti se namerno, sa Aleksandrovačkog jezera, skreće ka Hanu u nameri da se ovde napravi senzacija – tvrdi Goran Mladenović, prvi čovek ove opštine. – Imala sam sastanak sa ljudima iz Instituta „Batut“i jasno je da je reč o epidemiji. Apelujem na političare da se bave politikom a da moju struku ostave na miru – odgovara Eržika Antić, direktorka Zavoda za javno zdravlje



 



Česma u Vladike PajsijaZavod za javno zdravlje iz Vranja (ZZJZ), proglasio je 18. oktobra u Vladičinom Hanu, epidemiju neidentifikovane etiologije pod dijagnozom: diarrhea et gastroenteritis causa infectiones supecta. Nekoliko dana ranije više od 40 pacijenata javilo se lekaru sa grčevima u stomaku, prolivom, povraćanjem  i  povišenom temperaturom. Neki su , zbog iscrpljenosti i komplikacija, upućeni na Infektivno odeljenje vranjske bolnice. U poslednjem saopštenju ZZJZ, izdatom u ponedeljak stoji da je ispitivanje epidemije još uvek u toku i da su „stručna lica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti na terenu“.

RAZMIŠLjANjE OBIČNOG ČOVEKA

I dok su čelni ljudi ZZJZ iz Vranja i JKP Vodovod iz Hana sigurni  da su posao iz delokruga svojih nadležnosti obavili savesno i besprekorno, političari i lokalna vlast ostaju pri stavu da je ovo čisto „spinovanje“ i da nije bilo razloga za proglašenje epidemije. Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han,  javno kritikuje ZZJZ zbog, kako kaže, izazivanja panike i davanja zbunjujućih informacija povodom proglašenja epidemije nepoznatog porekla. Prema njegovim rečima, ovde se radi o namernom skretanju pažnje sa navodnog zagađenja ešerihijom Aleksandovačkog jezera:

Majka je i dalje teško: Danijela Dimitrijević– Sad razmišljam kao običan čovek i pitam se, šta je običnim ljudima donela vest o proglašenju epidemije nepoznatog porekla? Pa samo paniku i strah. Već neko vreme, gotovo dve nedelje unazad, u našoj opštini se javljaju pacijenti sa crevnom infekcijom a kako sam čuo od lekara Doma zdravlja,  enteroviroza je uobičajena pojava koja se adekvatnom terapijom stavlja pod kontrolu. Pacijenti sa težim simptomima, njih osmoro,   bili su hospitalizovani, a većina njih je već i otpuštena. To je otvorilo prostor za spekulacije  o ispravnosti vode sa gradskog vodovoda, bunara, javnih česama. Na dobitku su samo trgovci, mislim da se nikada više nije prodavala flaširana voda. U vreme kada je, na samo dvadesetak kilometara od nas, na Aleksandrovačkom jezeru, mesecima držana u tajnosti zaraza bakterijom ešerihija koli,  pažnja javnosti se namerno skreće ka Hanu u nameri da se ovde napravi senzacija- kaže Mladenović.

Eržika ANTIĆ, direktorka ZZJZ, međutim, izričita je u stavu da se radi o epidemiji:

– Ne vidim zašto se i ova tema politizuje! Imala sam sastanak sa ljudima iz Instituta Batut ovim povodom i jasno je da je reč o epidemiji. Apelujem na političare da se bave politikom a da moju struku ostave na miru jer mi veoma savesno i profesionalno radimo svoj posao- odgovara Eržika Antić.

ZELENA VODA
Da nevolja bude veća, Hančane je dodatno zbunila informacija od subote da su namerno otrovani bunari lokalnog vodovoda u selu Bogoševo. O tome je obaveštena policija koja traga za počiniocem ovog dela. ZZJZ je u ovoj vodi utvrdio prisustvo organskog rastvarača na bazi fenola, ali niko od meštana nije pio ovu vodu jer je bila upadljivo zeleno obojena, što je ljude i navelo da slučaj najpre prijave policiji.  O slučaju se svašta se priča po selu. Od meštana smo čuli da sumnjaju na komšiju koji je u svadji sa celim selom, a sa nekima je u dugogodišnjem sudskom sporu.
– Ne mogu da grešim dušu, možda nije on, ali zašto bi neko doš’o sa strane, da stavi glavu u torbu, otvori bunare i sipa otrov? Čisto sumnjam, pa si je neko iz selo… – sumnjičav je jedan od seljana.

U jednom od uzetih uzoraka vode sa česama i bunara u ulici Vladike Pajsija, odakle je i bilo najviše pacijenata, izolovan je povećan broj koliformnih, aerobnih mezofilnih i bakterija fekalnog porekla ešerihije koli (E.coli!!!!!), što znači da se radi o hidričnoj epidemiji.  Česma i bunar sa zaraženom vodom su u privatnom vlasništvu, a vlasnici sami brinu o objektu i vodi. Međutim, nisu svi pacijenti sa simptomima infekcije pili vodu iz ovog bunara, ima ih i iz drugih hanskih naselja pa se postavlja pitanje da li je ova česma zaista izvor zaraze ili je u pitanju nešto treće?

Građani Hana su uznemireni i različito reaguju na informacije koje uglavnom dobijaju iz medija.

 – Moja majka je još pre dve nedelje dobila simptome crevne infekcije, a pošto joj ni posle terapije, koju je dobila u Domu zdravlja, nije bilo bolje, lečenje je nastavila u Vranju na Infektivnom odeljenju. Brisevi su joj bili sterilni a stanje joj se popravilo, mada je još uvek iscrpljena. Svi u kući smo pili istu vodu sa česme, jeli istu hranu a samo je ona bolesna- kaže Danijela Dimitrijević.

Stojanka Nikolić iz ulice Vladike Pajsija, inače profesorka u školi kaže da više od 40 godina njena porodica pije vodu sa svog bunara i da niko nikada nije imao zdravstvenih problema:

 – Kvalitet vode na tri meseca kontrolišemo u laboratoriji obližnje fabrike vode i analize su uvek uredne. Ja u odeljenju imam tri učenika koji ne žive u ovoj ulici i nisu pili vodu iz bunara, a već nekoliko dana odsustvuju zbog zdravstvenih tegoba koji se pripisuju ovoj epidemiji- kaže ona.

Staniša Cvetković, međutim, ima sasvim drukčije iskustvo:

 – Imam 78 godina i ne pamtim da me nekada u životu spopala ovakva muka. Grčevi tri dana, reko’ gotov sam. Nikad ne kupujemo vodu, pa valjda mora ova sa česme da bude u redu. Živim na Kuli, a to vam je skroz suprotno od dela Hana u kome kažu da su ti neprovereni bunari- žali se Cvetković.

NATO I AMERIKA

Epidemija, po definiciji, podrazumeva porast učestalosti oboljevanja, komplikacija ili smrti od zarazne bolesti, koji je veći od uobičajenog za odredjenu grupaciju stanovništva i odredjeni vremenski period. „Epidemiološki nadzor jeste stalno, sistematsko prikupljanje, analiziranje i tumačenje podataka o zaraznim bolestima, kao i upućivanje povratnih informacija onima koji učestvuju u prikupljanju podataka ili njihovom korišćenju a u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja zaraznih bolesti“, jasan je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Iako je u slučaju proglašenja epidemije u Vladičinom Hanu sva procedura sprovedena, opet se kroz priču provlače politika, sumnja i teorija zavere.

Vešto smišljena priča: Stojanka Nikolić i Goran MladenovićBitan segment priče je da je sredinom oktobra počeo  redovni godišnji remont  postrojenja Fabrike vode u Hanu, kada se prelazi na alternativne varijante vodosnabdevanja iz bunara kojima gazduje JKP Vodovod. Veliki broj Hančana u to vreme ne pije vodu sa česme već uzima flaširanu ili sa privatnih bunara. Dragan Milosavljević, direktor Vodovoda, kaže da je voda sa gradskog vodovoda, iako iz alternativnih izvora, bakteriološki i hemijski ispravna što je potvrdio Institut za javno zdravlje iz Niša.

– Građani nemaju ama baš ni jedan razlog da kupuju vodu, ova sa česme je potpuno ispravna u svakom pogledu-tvrdi on.

Neki mediji su zajedno preneli dve različite informacije (vidi okvir), pa je ispalo da je vodovod zatrovan, u nedelju ujutro je zbog pucanja glavne cevi ceo Han ostao bez vode, a već u ponedeljak oni skloni teoriji zavere su imali svakojaka tumačenja. Za epidemiju su, u čaršiji, krivi i Vodovod i političari – podjednako i vlast i opozicija,  „NATO i Amerikanci što nas truju iz vazduha, virusi koje nam namerno donose špijuni“…

Epidemiološki nadzor ZZJZ još uvek traje.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar