Rukovanje za jednokratnu upotrebu



Nedostatak poverenja: Belgzim Kamberi, Nerod ne vidi problem: Svetislav Veličković,

Susret i razgovor nisu rezultat volje Prištine i Beograda, zato što ni službeni Beograd, ni vlast u Prištini, nisu sazreli za nivo odnosa koji je potreban građanima. Pre bih rekao da je razgovor rezultat pritiska iz Brisela i potrebe EU, čak možda i lične harizme ministarke spoljnih poslove EU, gospođe Ešton



 



Nedostatak poverenja: Belgzim KamberiNa iznenadni susret i razgovore  Ivice Dačića, predsednika Vlade Srbije i predsednika Vlade Kosova Hahima Tačija u Briselu, pred svedokom, šeficom diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton, Srbi i Albanci u Bujanovcu i Preševu gledaju različito. Ša više, u glavama južnjaka ovaj susret nije istorijski, kako su ga mnogi u medijima prozvali – on je iznuđen i očekivan. Belgzim Kamberi, preševski novinar i analitičar kaže da ni Beograd ni Priština nisu još uvek dostigli nivo potreban građanima:

– Susret i razgovor nisu rezultat volje Prištine i Beograda, zato što ni službeni Beograd, ni vlast u Prištini, nisu sazreli za nivo odnosa koji je potreban građanima. Pre bih rekao da je razgovor rezultat pritiska iz Brisela i potrebe EU, čak možda i lične harizme ministarke spoljnih poslove EU, gospođe Ešton – kaže Kamberi.

KOMENTARI U MEDIJIMA
– Srbija je danas priznala Kosovo. Hteli mi to ili ne Dačić je završio poso koji je počeo Sloba, a Tadić sproveo. (Vendetta).
– Pa sam se još 6. maja uveče „gurao“ da bude Premijer. Sada neka završi ono što je njegov gazda faktički uradio jos 1999. godine… (DR).
– Pre je bilo: Kako tata kaže. Sada je: Kako mama kaže (Zoran).
– Ovo kao nekad u školi. Dva najgora djaka da se jave direktoru(rs).
– Zemljaci su i vršnjaci, pa što da se ne sastanu. (Kapetan Ramiz Leshi).
– Slobodani dal’ mali ili veliki, uvek su se našli tamo kad je Srbija gubila ratove i teritorije (Aktivni posmatrač).
Stara jeverjska poslovica glasi: Izgubljeno je samo ono čega se odreknemo.
(Učiti od pametnijih).

SRBI SU ZBUNjENI

Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca  kaže da je za Albance Preševske doline ovo dobra i jako korisna inicijativa.

– Mi prihvatamo i podržavamo to što su dva visoka funkcionera, predsednici vlada susednih zemalja, napokon pružili ruku jedan drugome i na jedan nov način započeli dijalog o odnosima Kosova i Srbije – kaže Bećiri.

On objašnjava da je briselski susret, koliko god ga neki zvali „istorijski“, ipak očekivan, jer se videlo da prethodni razgovori, onih pet-šest rundi nisu dali rezultate. Osim toga ni Evropa  ne može da čeka hoće li se Beograd i Priština dogovoriti i kada.

Bujanovčanin Svetislav Veličković, predsednik Odbora za ljudska prava smatra da sve one koji se iole bave politikom, susret Dačića i Tačija nije iznenadio. I za njega je taj dijalog očekivan, jer obe strane duže vreme „lutaju na evropskoj političkoj sceni“:

– Bilo je neminovno da dodje do dijaloga na ovako visokom nivou. Drugo, on nije rezultat političke volje ni Beograda ni Prištine, jer političkim elitama i Srbije i Kosova maksimalno odgovara da potraje dosadašnje vreme beznađa. On je, dakle, rezultat potreba Brisela, Evropeke unije i velikih sila.

Veličković dodaje da je Srbije napravila krupne greške što se od početka „odrekla“ Kumanovskog sporazuma, po kome su, za rešenje ovog balkanskog i evropskog konflikta, bile nadležne Ujedinjene nacije, a ne Evropa i Euleks. Zbog toga je, kako on kaže, u ovom trenutku Kosovo za Srbiju izgubljeno 90 odsto.

Slično Veličkoviću razmišlja i Dragoljub Filipović, predsednik socijalista iz Preševa. Za njega svaki ovakav susret na visokom nivou, kod Srba u Bujanovcu i Preševu, „proizvodi“ seriju novih nesporazuma i dilema i to potkrepljuje opštom situacijom u Preševu.

– Sada su Srbi zbunjeni. Nije im još jasno da se dogodilo to što se dogodilo. Na drugoj strani, Albanci likuju, jer se ovakav Brisel i sve što prati ovaj dijalog izvanredno uklapa u strateške planove čelnika lokalne vlasti, pre svih predsednika Preševa  Ragmija Mustafe, koji sve što radi podređuje osnovnom cilju – integraciji ovih dveju opština Kosovu – objašnjava Filipović.

Belgzim Kamberi, međutim, ima sasvim drukčiji stav o tome kako Albanci Bujanovca i Preševa gledaju na ovaj dijalog, jer i Kosovo i Srbija, „nisu dorasli“ značaju ovog pitanja i ne razumeju „potrebe medjunarodne zajednice“. Čak kaže da Albanci ovaj dijalog ne prihvataju ozbiljno jer imaju gorko iskustvo sa dosadašđnjim tokom razgovora koji su vodili Edita Tahiri i Borko Stefanović.

– Kada je reč o dijalogu i njegovom ishodu, treba da bude jasno da Albanci nemaju dovoljno poverenja ni u sopstvenu Vladu, ali ni u institucije EU. Oni će u sve ovo da poveruju samo ako se dijalog povede na medjunarodnom nivou, ako palicu dijaloga u ruke preuzme diplomatija SAD.

Da su Albanci nezadovoljni dosadašnjim tokom dijaloga, potvrđuje i Bećiri, koji kaže da će svaki deijalog koji bude nastavljen, biti  bespredmetan ako se na dnevnom redu ne nadju pitanja realizacije onoga što je do sada dogovoreno.

Nerod ne vidi problem: Svetislav Veličković– Građani traže i insistiraju da se do detalja razjasne sva do sada dogovorena pitanja. Tu je nekih pet-šest spornih pitanja koja su samo površno rešena. I Prištini i Beogradu, ako rade u interesu svojih gradjana, mora da bude jasno da se mora ukinuti ona taksa od 20 evra, koja se plaća za svaki ulazak na Kosovo, – kaže Bećiri.

KUMANOVSKA BITKA

U pozitivan ishod dijaloga ne veruje ni Svetislav Veličković. On kaže da je, kao predsednik Odbora za ljudska prava, svakodnevno u kontaktu sa Srbima koji kažu da su svesni kako se svi pomaci na medjunarodnoj političkoj sceni, prave u korist Albanaca.

– Linija naših odnosa svakoga dana se pomera u korist Albanaca. Srbe ne napušta svest da je za njih Kosovo nešto iznad svega, ali su takodje svesni da se problem Kosova neće i ne može nikada rešiti na obostrano zadovoljstvo – kaže Veličković.

I za Dragoljuba Filipovića nastavak dijaloga Srbima neće doneti nikakvo dobro.

– Srbima, Vladi, partiji, Dačiću…ovo nije smelo da se dogodi baš sada, kada obeležavamo 100 godina od velike Kumanovske bitke. To jednostavno nije i ne može biti naš interes. Uostalom, baš me zanima šta ćemo u nedelju iz usta srpskih zvaničnika, čuti na Zebrnjaku kod Kumanova – razmišlja Filipović.

Ta i druge „okolnosti“ u koje su Srbi dovedeni, ne iznenadjuju predsednika Odbora za ljudska prava iz Bujanovca.

– Srpskom političkkom scenom odavno su zagospodarili lični umesto nacionalnih interesa. Na žalost, taj opasan proces ulazi u završnu fazu, on se ničim i nikada ne može zaustaviti, pa je utoliko ishod vidljiv i poznat. Opasno je što to narod ne vidi i ne prepoznaje – konstatuje Veličković.

Galip Bećiri u nastavku srpsko-albanskog dijaloga na nivou predsednika Vlada, vidi drukčiji ishod. On kaže da je pod pritiskom Evropske unije, koja više ne može da čeka na dogovog Beograda i Prištine, proces intenziviran, da su se pojavila neka druga rešenja i da to vodi trajnom miru i stabilnosti u ovm delu zemlje.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar