Pljuvanje slobodnim stilom



, Vranje je grad poštenih ljudi: Perica Janković, Mislim da iza ovog bloga stoje tri imena: Branimir Stojančić

Najzastupljeniji su prilozi koji se tiču politike i «proverene informacije» iz sveta kriminala, sa likovima s one strane zakona, osvrti na aktuelne afere i rad policije. I dok policija najavljuje da će preduzeti zakonske mere iz svoje nadležnosti, stručnjaci da se blog hostuje u Americi ili na serverima neke američke kompanije, naši sagovornici imaju svoje teorije o tome ko iza svega stoji i zbog čega



 



Nepismeno i glupo, ali u isto vreme dovoljno provokativno da ustalasa palanačke duhove – može se u jednoj rečenici opisati sadržaj internet bloga „Vranje grad lopova – politički organizovani kriminal“ (http://izborivranje2012.wordpress.com) o kome se u poslednje vreme dosta priča po gradu. Na meti (za sada) nepoznatog blogera, ili više njih, su ličnosti iz raznih sfera društvenog života: političari iz svih stranaka, osim jedne, policija, pravosuđe, sportski radnici, i ini iz čaršijskog univerzuma, uz obilje neproverenih pikanterija.

PROVERENE INFORMACIJE

Naslovi, koje prenosimo bez intervencija, jasno ukazuju šta tamo piše?

„Vranje – Kamere po gradu za miran san Političke Mafije, „Vranje – Batine “Pržar” – uskoro hapšenja, suspenzije itd.itd“, „Goran Tasić Gokče uskoro na “Uslovnoj” sa narukvicom“, „Nikolić – Antić “Ili oni ili Mi”, „Mup Vranje – SPS – maca pojela jezik”…etc (vidi okvir)

Uz obaveznu etiketu „Živela mafija“, očito je da se blog prilično redovno ažurira pa je jasno da o njemu brine neko ko prati dešavanja iz dana u dan.  Najzastupljeniji su prilozi koji se tiču politike i «proverene informacije» iz sveta kriminala, sa likovima s one strane zakona, osvrti na aktuelne afere i rad policije. I dok policija najavljuje da će preduzeti zakonske mere iz svoje nadležnosti, a stručnjaci tvrde da se blog hostuje u Americi ili na serverima neke američke kompanije, naši sagovornici imaju svoje teorije o tome ko iza svega stoji i zbog čega.

Vranje je grad poštenih ljudi: Perica JankovićOno što je sigurno, sudeći po adresi i datumu kada je prvi tekst okačen (29. mart ove godine) blog je napravljen u predizborno vreme, verovatno za potrebe nečije internet kampanje, a naslućuje se i čije, što se može zaključiti po temama kojima se bloger u to vreme bavio – stranke za koje ne treba glasati 6. maja su sve osim jedne, Nove Srbije (NS). Sagovornik Vranjskih, odlično upućen u lokalna politička dešavanja, kaže za naš nedeljnik da je blog pokrenut sa ciljem da upravo promoviše stranku Velimira Ilića, ali se ispostavilo da je trud bio uzaludan obzirom da NS nije ušla u parlament.

GLAVNI KUVAR

Radoslav MOJSILOVIĆ, šef vranjskog odbora NS i bivši narodni poslanik ove stranke nije bio dostupan na sva tri broja telefona poznata redakciji, pa tako čitalac neće biti u prilici da sazna šta on misli o svemu ovome.

Nebojša STOJANOVIĆ, u vreme izbora jedan od viđenijih članova ove stranke, koji je posle izbora prešao u Srpsku naprednu stranku i ostao direktor JP Uprava Banje, kaže da ga blog o kome je reč uopšte ne zanima. Tu su, zato, predstavnici ove stranke u lokalnoj vlasti. Srđan MILOŠEVIĆ, većnik za komunalnu delatnost i infrastrukturu smatra da su tekstovi na blogu veoma interesantni, ali da je pitanje koliko su istiniti.

– Znam da neko izdaje knjigu u nekom zatvoru, ali mislim da ona neće biti interesantna. Iza bloga može stajati bilo ko, iako je verovatno u pitanju neki političar koji je informisan ali ne u potpunosti, ili neka kriminalna grupa koja se zamerila načelniku policije. Trebalo bi da su načelnik policije i tužilaštvo obavešteni o ovome – zaključuje on.

Mislim da iza ovog bloga stoje tri imena: Branimir StojančićSličnog je mišljenja i Bojana VELIČKOV, zamenica gradonačelnika koja ističe da, s obzirom na to da se stalno pominje reč „politika“, iza ovih tekstova stoji neki političar.

– Načelnik policije odlično radi svoj posao, što se ne bi moglo reći i za tužilaštvo – kaže ona.

Slađan VELINOVIĆ i policija uopšte jedna su od glavnih preokupacija blogera, koji načelnika Policijske uprave naziva „glavnim kuvarom» i optužuje ga za razne stvari. Velinović na sve to samo kratko uzvraća da je upoznat sa sadržajem bloga i najavljuju da će „policija preduzeti zakonske mere iz svoje nadležnosti“.

Gradonačelnik Zoran ANTIĆ je blog video i preti odgovarajućim sankcijama:

–  Budalaštine, manijakalno ponašanje isfrustriranih ljudi. Tražiću da tužilaštvo sve proveri – upozorava Antić.

Tu su još i nezaobilazni Zdravstveni centar, Apoteka, «Meteor» i «Zamber» uz poruku blogera da te «fabusovce», kao i SNS, treba „motkama najuriti iz Vranja“. Bloger se bavi i «ekološkim» temama poput Aleksandrovačkog jezera, pa DSS biznisom sa BID zonom, uz pominjanje nekakvih milionskih ugovora sa lokalanim likovima.

SLOBODAN KREMENjAK, ADVOKAT
NEMOĆ DRŽAVE
Advokat Slobodan KREMENjAK, stručnjak za medijsko pravo navodi da se blog «Vranje grad lopova» hostuje u Americi ili bar na serverima američke kompanije i da je skoro nemoguće da pojedinac sazna ko iza toga stoji.
– Ali, ako bi neko zvanično zatražio podatke o logovima od wordpress.com -a, šanse su veoma velike. Tada, uz pomoć ip adrese i vremena pristupa poređenjem sa logovima internet provajdera, čija adresa je u pitanju, može da se otkrije odakle se pristupalo blogu, što je često dovoljno da se otkrije i ko je autor – navodi on.
Kremenjak savetuje, ako se sumnja na krivično delo, podnošenje krivične prijave protiv NN lica npr. za ugrožavanje sigurnosti, izazivanje panike ili nereda, nakon čega tužilaštvo treba da traži  podatke iz Amerike. On navodi i da postoji mogućnost da Amerikanci uskrate te podatke iz prostog razloga što mnoge stvari koje su u Evropi zabranjene, tamo nisu.

Dosta piše o informacijama za koje tvrdi da potiču iz Privrednog kriminala i o navodnim krivičnim prijavama koje se spremaju. Postoji i deo u kome ovaj bloger navodi da pojedini advokati imaju «dilove» sa nekim sudijama i tužiocima, da štite «narkomančine», da pojedini političari vole mlade devojke i skupe automobile, ali da vole i da «šmrknu» te da on zna nekoga ko će sve to uskoro da objavi u svojoj knjizi.

Demokrata Perica JANKOVIĆ, bivši većnik za preduzetništvo, kaže se njemu sajt uopšte ne dopada i dodaje i da ne zna ko bi mogao da se bavi ovakvim stvarima. Oni misli da se radi o nekome ko sigurno želi da naudi Vranjancima.

– Vranje je grad poštenih ljudi – poručuje Janković.

Među poslednjim blogovima je onaj koji se bavi tzv. Krvavom svadbom na Pržaru, sa mnogo povređenih među kojima su i neki članovi porodice Janković. Tanja JANKOVIĆ, bivša novinarka B92, koja je za incident optužila lokalnu policiju i njene čelnike, se ubrzo potom oglasila na svom Fejsbuk profilu:

– Ja nemam veze sa ovim sajtom, ali ko god da stoji iza ovoga o mom slučaju ima poprilično tačne informacije! Ograđujem se da ostalo što je napisano nisam proveravala, a nemam nikakve veze čak ni sa tekstovima o meni.

Nije zaboravljena ni nedavna paljevina diskoteke «Paladium» kada je kao kolateralna šteta izgorelo vranjsko pozorište. Bloger ovde iznosi «ekskluzivu» u vidu podataka da je Branimir STOJANČIĆ,  gensek vranjskih socijalista suvlasnik pomenute diskoteke. Ovaj na to odgovara da se oseća odgovornim za paljenje Pozorišta, ali ne zato što ima nešto sa diskotekom, nego zato što nije učinio sve što je mogao da izvrši pritisak na nadležne da razotkriju prethodne paljevine, dilere droge koji to finansiraju i sve krupne i sitne kriminalce.

– Mislim da iza ovog bloga stoje tri osobe – iz policije, politike i kriminala, s tim što za poslednje dve imam konkretna imena, ali neću da ih iznosim u javnost. Ne znam tačno koji je njihov interes, ali ja nijedan dinar nisam uložio u diskoteku ni legalno, ni nelegalno.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar