Sve je to borba protiv kriminala



Mislim da nismo u sukobu interesa: Dragan Nikolić, Nismo glasali za predloge: Aleksandar Trajković, Popović-Irić će se najverovatnije odreći odborničkog mandata: Nela Cvetković

Dok Aleksandar Vućić, lider naprednjaka podiže Srbiju na noge najavama hapšenja kriminalaca i borbom protiv korupcije, njegovi puleni na lokalu sapleli su se o prvu stepeničicu, jer su odluke o imenovanju novih članova upravnih i nadzornih odbora donete odmah, na jednoj od prvih sednica lokalnog parlamenta, održanoj krajem jula ove godine, odmah nakon formiranja vladajuće koalicije



 



Mislim da nismo u sukobu interesa: Dragan Nikolić– Vranjske su tužibaba – prva je reakcija Dragana Nikoilća, lidera okružnih naprednjaka pošto smo mu objasnili da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv njega podnela prijavu jer od nje nije zatražio dozvolu da istovremeno bude odbornik i predsednik Upravnog odbora Apoteke, koja ima status javne ustanove.

Pored Nikolića, inače advokata i narodnog poslanika Srpske napredne stranke (SNS), prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije u sukobu interesa se nalazi i četvoro njegovih stranačkih kolega, jer su u isto vreme odbornici i predsednici (članovi) upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova.

BETON VARIJANTA

Ipak, Nikolić kaže da neće podneti ostavku na mesto predsednika UO Apoteke, što opravda rešenošću da se obračuna sa kriminalom koji, prema njegovim rečima, vlada u toj ustanovi:

– Ostaću na tom mestu sve dok se tamo ne pohapse kriminalci, pa se želja nekih krugova da me maknu iz Apoteke neće ostvariti. A, podneću ostavku na mesto odbornika kad mi čuvena Agencija dostavi tumačenje da se nalazim u sukobu interesa – kaže Nikolić.

Da ne bi bilo nedoumica, on dodaje i to da će svi pomenuti pripadnici SNS-a, kao legalističke stranke, podneti ostavke na jednu od funkcija ukoliko Agencija za borbu protiv korupcije donese takva rešenja.

Pored Nikolića, u sukobu interesa su i odbornici Ivica Cvetković (član UO te ustanove), Nataša Jovanović (predsednik UO Centra za socijalni rad), Boban Pešić (predsednik UO Sporske hale) i Momir Stojilković (predsednik UO Skijališta Besna kobila).

Da naprednjaci ne bi bili sami u društvu, potrudili su se Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Tu je i Dejan STANOJEVIĆ, predsednik vranjskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS), odbornik i zamenik direktora Direkcije, pa je sumnjiv na sukob interesa, ako ni zbog čega drugog, ono zato što nije tražio saglasnost od Agencije za borbu protiv korupcije da može da obavlja istovremeno pomenute dve funkcije.

Nikoliću nije bilo prijatno da razgovara na ovu temu, i odmah je zatražio da vidi mišljenje koje je Agencija prosledila Vranjskim glede pitanja da li odbornik može da bude član upravnog ili nadzornog odbora javnog preduzeća ili ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava.

Nismo glasali za predloge: Aleksandar TrajkovićA, iz pomenutog dopisa je i laiku sve jasno:

“Imenovani funkcioner može bez saglasnosti Agencije vršiti istovremeno funkcije narodnog poslanika i odbornika, jer su to funkcije na koje je neposredno izabran. Međutim, za vršenje funkcije predsednika Upravnog odbora Apotekarske ustanove Vranje bio je dužan tražiti saglasnost od Agencije. Istovremeno vršenje funkcije predsednika UO navedene ustanove, čiji je osnivač grad Vranje, je nespojivo sa funkcijom odbornika Skupštine grada Vranja, jer je u suprotnosti sa odredbom čl.30. Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i čl.27. stav 2. Zakona o Agenciji, i imenovani ne bi dobio saglasnost od Agencije za njhovo istovremeno vršenje. Kako imenovani nije tražio saglasnost od Agencije, to je na osnovu Vaše prijave Agencija pokrenula postupak utvrđivanja povrede odredaba Zakona od strane Nikolić Dragana” – stoji u dopisu koji su Vranjske dobile od Agencije.

– Mislim da nismo u sukobu interesa, jer kao deo zakonodavne vlasti (lokalnog parlamenta – prim. aut.) kontrolišemo izvršnu vlast (tj. direktore) – tvrdi Nikolić.

Drugim rečima, njegova zamisao je da odbornici naprednjaka kontrolišu šta i kako rade direktori drugih stranaka po javnim preduzećima i ustanovama, što zvuči logično i primamljivo.

Pitanje je, međutim, kako je sve to prošlo najpre na sednici lokalne Komisije za mandatno-imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanja, a zatim i u Skupštini? Tamo sede obrazovani i politički iskusni ljudi, pa i predstavnici opozicionog DS. Ali, u komisiji sedi i Nikolić, odbornik i predsednik UO Apoteke. Tu je, uz njega i

već pomenuti Dejan Stanojević, za sada samo sumnjiv na sukob interesa. Na pitanje da li je od Agencije za borbu protiv korupcije, za početak, tražio saglasnost da pored odborničke obavlja i funkciju zamenika direktora Direkcije, on kaže:

– Nisam tražio, jer su mi ljudi iz Komisije rekli da nije potrebno – kaže Stanojević.

Popović-Irić će se najverovatnije odreći odborničkog mandata: Nela CvetkovićOn dodaje da na sednici nije bilo rasprave o predloženim kandidatima za članove UO i NO u smislu mogućnosti sukoba interesa.

– Glasanje je bilo jednoglasno – tvrdi Stanojević.

RAZROKA KOMISIJA

Aleksandar Trajković, član Komisije iz redova DS, međutim, tvrdi suprotno.

Zato je pitanje šta su radili ostali partneri u vladajućoj koaliciji, na prvom mestu socijalisti? Što se njih tiče, utisak je da oni svoje političko iskustvo umeju dobro da primenjuju u praksi, ali ponajviše zahvaljujući bogatom kadrovskom potencijalu koji se stiče godinama provedenim u vlasti. A to je ono što naprednjaci, priznavali ili ne, još uvek nemaju.

Sekretar GO SPS Branimir Stojančić kaže da je njegova stranka dobro pazila da se neko od njenih članova ne nađe u nebranom grožđu.

– Strogo smo vodili računa o tome i upozoravali naše koalicione partnere da im se to ne dogodi, pa i naprednjake – kaže Stojančić.

I tako, dok Aleksandar Vućić, lider naprednjaka podiže Srbiju na noge najavama hapšenja kriminalaca i borbom protiv korupcije, njegovi puleni na lokalu sapleli su se o prvu stepeničicu, jer su odluke o imenovanju novih članova upravnih i nadzornih odbora donete odmah, na jednoj od prvih sednica lokalnog parlamenta, održanoj krajem jula ove godine, odmah nakon formiranja vladajuće koalicije.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar