Nešto češka Uroša



, Pa to nigde ne postoji: Irena Nikolić-Micković

Aparat je namenjen Domu zdravlja, a dat je Bolnici.Zašto? Ne razumem ni spajanja primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Pa, to nigde ne postoji! Trudili smo se da se ne mešaju hospitalizovana i zdrava deca, ali koliko vidim mnogima to još uvek nije jasno. Da je tako svi  bismo mi radili u istoj ustanovi – kaže dr Irena Nikolić-Micović



 



Odlukom Uroša Trajkovića, direktora vranjskog Zdravstvenog centra (ZC), ultrazvučni aparat za pregled kukova dece, donacija Ambasade Republike Češke vredna 11.500 evra, smešten je na Dečje odeljenje Bolnice. Ovde ništa ne bi bilo čudno da projektom,  koji je uradila dr Irena Nikolić-Micković, nije predviđeno da aparat bude u Dečjem dispanzeru Doma zdravlja (DZ). Ovaj Trajkovićev gest dovodi u pitanje ne samo dalje donacije, obzirom da nije ispunjena volja darodavca, već i zdravlje dece. Ovo je, naime, mišljenje doktorke Nikolić-Micković, Vranjanke zaposlene na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, ali i načelnika Dispanzera  DZ, pedijatra Nenada Mladenovića i predsednika Novog sindikata DZ  Gorana Popovića, specijaliste sportske medicine.

DR GORAN POPOVIĆ
TRAJKOVIĆ ZLOUPOTREBLjAVA NOVAC I DONACIJE
Goran POPOVIĆ, predsednik Novog sindikata DZ, u ponedeljak je u Ministarstvu zdravlja razgovarao sa Zoranom Kovačevićem, pomoćnikom ministarke zdravlja za Sektor organizacije i zdravstvene inspekcije. Sem što navodi da mu je potvrđeno da UZ mora biti vraćen u DZ, navodi još neke detalje koje je tamo izneo:
– Predočio sam Kovačeviću kako naš direktor zloupotrebljava novac i donacije, kao i kakva se ovde vodi katastrofalna kadrovska politika koja se ogleda, pre svega, u preko 100 novoprimljenih ljudi «na određeno vreme», od kojih su samo 30 posto lekari. Pa, mi imamo 1.500 zaposlenih i deset pravnika, a Klinički centar Beograd 8.500 zaposlenih i četiri pravnika! Šestorici pravnika što su u stalnom radnom odnosu direktor je omogućio i 40 sati prekovremenog rada, pa oni zarade više nego ja koji sam lekar specijalista! Uz to, ZC godišnje zaradi oko 70 miliona dinara, ali veći deo toga ode na plate, dok istovremeno Stomatološka služba nema redovna primanja jer su, kako direktor tvrdi, oni u nekakvom specijalnom statusu, što je obična glupost. Naglašavam da mi nismo tražili njegovu smenu, jer na to nemamo pravo, već najpre inspekciju Ministarstva. Dobili smo obećanja da će ga ona uskoro posetiti – kaže dr Popović.
Na ove optužbe dr Trajković samo kratko odgovara da on partnerski može da razgovara samo sa reprezentativnim sindikatom, a da ovaj nikada nije podneo dokaze o broju članova.

MIMO ZAKONA

Autorka projekta  ne shvata kako je moguće da aparat bude postavljen tamo gde mu, jednostavno, nije mesto:

– Eto i dobili smo ultrazvučni aparat (UZ), ali šta? Za sada ništa, jer je on postavljen na dve stotine metara od Dispanzera. Aparat je namenjen Domu zdravlja, a dat je Bolnici; a ja pitam – zašto? Ne razumem ni spajanja primarnog (DZ) i sekundarnog nivoa (Bolnica) zdravstvene zaštite. Pa, to nigde ne postoji! Trudili smo se da se ne mešaju hospitalizovana i zdrava deca, ali koliko vidim mnogima to još uvek nije jasno. Da je tako svi  bismo mi radili u istoj ustanovi – negoduje dr Nikolić-Micović.

Direktor TRAJKOVIĆ, međutim, kaže da je sa pomenutom doktorkom sklopljen ugovor o delu na osnovu koga će i biti plaćena, te da je ZC novcem koji je uplatila Ambasada kupio UZ i tri sonde: za pregled kukova, abdomena i glava novorođenčadi.

– Mi smo podnosilac zahteva, a kako se aparat  nalazi u okviru ovog ZC, potpuno je iluzorno pričati da nije sprovedena volja donatora. Šta više, u korist pacijenata a i na zadovoljstvo donatora uspeli smo ne samo da ispunimo ideju projekta, već i da proširimo opseg rada i koriščenja aparata. O ovoj odluci obavestili smo i donatora i Ministarstvo zdravlja – tvrdi Trajković.

Pa to nigde ne postoji: Irena Nikolić-MickovićNenad MLADENOVIĆ, jedan od najozbiljnijih kandidata za novog direktora DZ, navodi da Zakon o zdravstvenom osiguranju (članovi 47. stav 1 i 48. stav 3) propisuje obavezan ultrazvučni pregled kukova odojčeta u trećem mesecu i to isključivo u DZ. To faktički znači da su pedijatri Dispanzera ti koji taj posao obavljaju u Savetovalištu namenjenom zdravoj deci. Mladenović kaže da dr Nikolić-Micković, specijalistu socijalne medicine smatra, najpre, za velikog lokal patriotu, ženu koja je za potrebe ovdašnjeg ZC do sada uradila desetak projekata koji su realizovani, a o čemu ovdašnja javnost ne zna ništa. Dodaje i da ga je ona kontaktirala još 2004. tokom izrade jednog velikog projekta kako bi se, između ostalog, nabavio i ovaj aparat o kome je sada reč.
Goran Popović, predsednik Novog sindikata DZ kaže da je nedopustivo da se zdrava deca na pregled kukova dovode u Bolnicu, gde leže bolesna:

ULAGANjA
ZC je u periodu 2004-2012, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, donatorima i sopstvenim sredstvima instalirao opremu vrednu preko 2,3 miliona evra. Nabavili su i više od 400 kompjutera i nekoliko servera, u vrednosti 20 miliona dinara – rečeno nam je u Službi za odnose sa javnošću ZC.

– Nije tačno da nemamo gde da smestimo aparat, kao što tvrdi Trajković, i da radimo samo do sedam uveče. Radimo do devet a u Dispanzeru postoji predviđen prostor za aparat – kaže Popović.

– U interesu pacijenata je da se aparat koristi ceo dan i zato je smešten u prijemnoj ambulanti Dečjeg odeljenja. Tako ga koriste i deca koja tu leže, ali i novorođenčad, kojima je pregled glave neophodan odmah po rođenju. Ukoliko bi UZ bio u Dispanzeru, dve od tri sonde bi bukvalno bile u magacinu jer tamo ne postoje uslovi za ovakvu organizaciju rada, jer oni ne rade noću – poručuje direktor.

Irena  NIKOLIĆ-MICOVIĆ u potpunosti podržava dr Mladenovića, navodeći da je on još februara Trajkoviću podneo zahtev za adaptaciju Dispanzera i to isključivo zbog pomenutog UZ.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar