Mazuta nema, ali grejanje poskupljuje



Iako je grejna sezona zvanično počela 15. oktobra, radijatori korisnika usluga JP Novi dom ove nedelje su hladni, a direktor ove firme upozorava da mazuta za grejanje ima još za samo dvadeset dana.



Međutim, Stamenković  je i pored toga optimista. Prema njegovim rečima, 200 tona mazuta biće obezbeđeno narednih dana što će, ako se zadrže trenutne temperature, biti dovoljno za oktobar i novembar. Naš sagovornik nudi zanimljiv odgovor na pitanje zbog čega mazut nije nabavljen do sada, zašto se čekao početak grejne sezone?

– Čekali smo da se stabilizuje cena mazuta koja je pre tri nedelje iznosila 83 dinara, pa 76 dinara. Trenutno je oko 73 dinara. Očekujemo da, u narednih desetak dana, bude 71 dinar. Ovom prilikom bih zamolio naše korisnike da plaćaju svoje obaveze kako bismo mogli da na vreme nabavimo energente od dobavljača.



Vranjske: Vaše korisnike čekaju nove cene grejanja?

– Da. Cene grejanja po kvadratu će biti veće, ali o tome sada ne mogu ništa konkretnije da kažem. I to je povezano sa stabilizacijom cena na tržištu.

Kolika je trenutna cena grejanja?

– Za stanove 68,27 dinara, za škole 107,60 dinara, a za poslovni prostor 204,92 dinara, sve bez PDV.  Cene energenata na tržištu su dosta nestabilne. Menadžment preduzeća je odlučio da sačeka da se u narednih desetak dana stabilizuju cene energenata na tržištu, nakon čega će uraditi kalkulaciju i formirati cene za sve oblike grejanja.

Iako je grejna sezona počela u ponedeljak, radijatori u Vranju su hladni?

– Zbog visokih dnevnih temperatura u ponedeljak smo grejali do 10 i 30, tako da ćemo, sve dok temperature budu ovako visoke, grejati samo ujutru.

Kolika su vaša potraživanja za grejanje od korisnika usluga?

– Izuzetno velika. Dug građana za stanove iznosi 23 miliona dinara, dok za grejanje poslovnih prostorija potražujemo 75 miliona.

Da li ste preduzeli neke mere za naplatu potraživanja?

– Inkasanti češće obilaze korisnike, produžili radno vreme blagajne koja radi do 19 sati, ali smo pokrenuli i sudske postupke protiv korisnika koji nisu svoje obaveze izmirili osam ili više meseci. Reč je uglavnom o pravnim licima koje ne bih da spominjem.

Kakvi su planovi za narednu godinu?

– Plan je da napravimo projekat i elaborat o ekonomskoj opravdanosti izgradnje toplane koja će kompletno da greje prostor od Sportske hale, preko Medicinske, Ekonomske škole, naselja Ledena stena, Medicinskog centra, i naselja Češalj i Kuso blato. Na tom potezu trenutno ima sedam kotlarnica. Izgradnjom toplane dobili bismo dosta uštedeli.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar