Koalicija je stabilna



Ko želi da poremeti idilu: centar Bujanovca, Demokratska partija nije učestvovala na parlamentarnim izborima: Nenad Mitrović, U interesu svih građana: Nedžat Beljulji,

Ovo je i svojevrsni odgovor lideru Socijalističke partije Srbije, premijeru Ivici Dačiću, koji traži da u lokalnu vlast u Bujanovcu uđe Partija demokratskog delovanja  narodnog poslanika Rize Halimija, ali i još dve albanske stranke



 



Ko želi da poremeti idilu: centar BujanovcaU senci najavljenih pregovora između Beograda i Prištine, politički predstavnici albansko-srpske koalicije na vlasti u Bujanovcu rešavaju svakodnevne probleme građana. Oni se slažu se u oceni da do sada nisu imali ni najmanji problem koji bi poremetio funkcionisanje trojnog sporazuma iz jula ove godine. Ovo je i svojevrsni odgovor lideru Socijalističke partije Srbije (SPS), premijeru Ivici Dačiću, koji traži da u lokalnu vlast u Bujanovcu uđe  Partija demokratskog delovanja (PDD) narodnog poslanika Rize Halimija, ali i još dve albanske stranke (DUA i PDP) koje su sa PDD napravile opozicioni savez i zajedno učestvovale na parlamentarnim izborima 6. maja.

BEZ NESPORAZUMA

Nagip Arifi, predsednik opštine i lider Demokratske partije koju je formirao prošle godine, kaže da partneri u svemu poštuju dogovoreno i objašnjava da se o svakom pitanju, koje ulazi u skupštinsku proceduru, postupa apsolutno u skladu sa propisima, tako da se na sednicama komisija i telima, na sastancima predsednika odborničkih grupa i na kraju u Opštinskom veću, ne ostavlja bilo kakav prostor za manipulacije i različita tumaćenja.

– Od 8. juna i konstitutivne sednice lokalne skupštine, sve funkcioniše u najboljem redu i apsolutno u skladu sa koalicionim sporazumom. Verujte mi na reč da do sada nismo imali ni jedan jedini nesporazum oko bilo kog pitanja. Zadovoljstvo je raditi u ovakvom timu, – kaže Arifi, prvi Albanac na čelu Bujanovca 2002. i bivši funkcioner PDD.

Arifi objašnjava da se ovakvo funkcionisanje vlasti oseća se na terenu, bez obzira da li njen eho osluškuju  u albanskoj, srskoj ili romskoj sredini.

– Nas su mobilisali pre svega ekonomski problemi, tako da smo svi do jednog apsolutno posvećeni njihovom rešavanju – ističe Arifi.

Njegov zamenik Stojanča Arsić  ponavlja da je koalicija na vlasti čvrsta, stabilna i da funkcioniše apsolutno na osnovama koalicionog sporazuma, koji je pravljen hladne glave, bez pritisaka i tenzija, sa osnovnim zadatkom da u multietničkoj sredini kakva je Bujanovac, niko ne sme ni da dobije, ni da izgubi, već da raspolaže onim što mu pripada srazmerno broj glasova.

– Poštujući takvo načelno polazište, srpska zajednica od prvih demokratskih izbora iz jula 2002. godine, nikada do sada u lokalnoj vlasti nije dobila ovo što danas ima. Pritom, ona nije dobila ništa više, ali  ni manje od onoga što joj pripada srazmerno broju glasova koje je osvojila 6. Maja  – ističe dr Arsić, nosilac istoimene i najjače srpske liste koja u lokalnom parlamentu ima pet odbornika.

Demokratska partija nije učestvovala na parlamentarnim izborima: Nenad MitrovićSkupštinsku većinu čine 22 odbornika, tri pomenute albanske liste imaju 17, dok naprednjaci imaju dvojicu. U vlasti Dačićev SPS ima samo jedan mandat.

I Arifija i Arsića utoliko čude oni koji su, najavom o potrebi prekomponovanja sadašnje koalicije na vlasti, na njen račun uputili teške optužbe i neargumentovane kritičke tonove.

– Mi smo i tada rekli da je ova koalicija otvorena za dva odbornika SNS, jer je to u interesu gradjana opštine Bujanovac. Takodje smo rekli da nemamo ništa porotiv da u sastav udje još jedna albanska partija,  pod uslovom da ukupan broj Albanaca u Skupštini ne bude 21, jer bi to stvorilo uslove za preglasavanje i stvaranje nezdrave atmosfere – kaže Arsić.

Nedžat Beljulji, potpredsednik DP kaže da bi ulazak dvojice odbornika SNS u lokalnu vlast bio višestruko značajan i za koaliciju i za opštinu u celini, jer bi se Bujanovac bolje pozicionirao u odnosu na aktuelnu vlast u Beogradu, gde naprednjaci i socijalisti čine okosnicu koalicije.

– SNS je najjača politička partija u zemlji. Zahvaljujući svojoj snazi ona ima šefa države i kontroliše najviše ministarstava i državnih institucija. Ulaskom dvojice odbornika SNS u koaliciju, Bujanovac bi bio znatno bliži finansijskim i drugim institucijama koje mogu bitno da utiču na naš ključni problem – ekonomski razvoj. Pozivam lidere  SNS da se njihova dva odbornika uključe u rad lokalnog parlamenta, jer je to u interesu svih građana – kaže Beljulji.

Međutim, predsednik Opštinskog odbora SNS Nenad Mitrović neće ni da čuje o ulasku u koaliciju. Kaže da je to govorio u vreme izbora, a da sada želi da ponovi da SNS nikada neće deliti vlast sa onima koji „ne priznaju državu Srbiju“.

– Rekao sam u maju, a sada ću ponoviti. Demokratska partija nije učestvovala na parlamentarnim izborima. Ona je tako pokazala da ne priznaje državu Srbiju. Zbog toga mi u Bujanovcu nemamo šta da tražimo u koaliciji sa partijom Nagipa Arifija – oštar je Mitrović.

On objašnjava da je takav stav i centrale stranke i da se on nikada i ni po koju cenu neće promeniti.

HLADNA GLAVA

U interesu svih građana: Nedžat BeljuljiBeljulji odgovara stavom da je ta priča o neizlasku na parlamentarne izbore veštačka i zlonamerna. Samim tim nije korektna i ne doprinosi zajedništvu u ovoj sredini. On kaže da će po ko zna koji put ponoviti ono što u Bujanovcu i mala deca znaju:

– Demokratska partija je formirana samo šest meseci pre izbora.  Na parlamentarnim izborima nismo imali šta da tražimo jer su protiv nas bili Izborni zakon, po kome smo morali da imamo 10.000 potpisa, i brdo papiroloških i administrativnih ograničenja. Istovremeno nam nije padalo na pamet da taj posao delimo sa partijom Rize Halimija od koga smo se otcepili. Dakle, ni u teoriji nisu postajale šanse da osvojimo jedno poslaničko mesto, što je i Halimi pokazao, jer mu je nedostajuće glasove za poslanički mandat pozajmila srpska strana – podseća Beljulji.

–  Nama – dodaje on – ni jednog trenutka nije palo na pamet da našim biračima poručimo da bojkotuju parlamentarne izbore u Srbiji, što su druge albanske partije činile. Tako nešto jednosavno ne priliči političkoj opciji koja sebe zove Demokratska partija. Pitamo zato da nam se objasni, da li po toj čudnoj logici znači da se izlaskom i na lokalne izbore ne priznaje država Srbija – pita se potpredsednik DP.

Beljulji insistira da se „spusti lopta“ i da se „hladne glave“ razgovara o pitanjima koja su u interesu gradjana Bujanovca. Kaže da ovo nije vreme za nove nesporazume i da se mora prestati sa pretnjama o rušenju sadašnje vlasti u Bujanovcu. On tvrdi da za rušenje i ovako tanke vlasti „nema matematike“, čak i po cenu da proradi „odbornička prostitucija“, ali da onaj ko počne da radi na tome, rizikuje da  destabilizuje sitauciju u Bujanovcu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar