Vranjski ukus evropske tradicije



Talimat u Beogradu, Vranjski roštilj u prestonici

Talimat u BeograduU Beogradu je, na Banovom brdu, u neposrednoj blizini Šumarskog fakulteta, otvorena prva beogradska ćevabžinica „Talimat“. Najpoznatiji porodični recept za roštilj iz Vranja i sa juga Srbije, „Talimat“, ima tradiciju dugu tačno 100 godina, a Beograd ima priliku da oseti taj kvalitet u ugodnom prostoru u Požeškoj broj 20, mestu koje je već, posle samo stotinak dana postojanja, našlo svoje zapaženo mesto na karti probirljivih prestoničkih gurmana.



Sve je počelo davne 1912. godine, kada je poznati Vranjanac Trajko Mihajlović zvani Talimat otvorio kafanu „Kosovo“ u Vranjskoj Banji. Početkom Prvog svetskog rata, pored kafane, otvorio je i mesaru i narodnu kuhinju. Trajko je širom Srbije bio poznat i po tome što je oženjen Natalijom, suprugom koju je doveo iz Mađarske, inače vrsnim stručnjakom za meso i mesne prerađevine. Oni su i zajedno došli do porodičnog recepta za roštilj meso po posebnom receptu, koji su kasnije preneli na svog sina. Legenda kaže da je Savi, nasledniku porodičnog posla, majka recept prenela na mađarskom, koji je on jedini govorio od sve dece, pokušavajući da i na taj način zaštiti zlata vrednu formulu dobrog ukusa.

Sava Mihajlović Talimat posle Drugog svetskog rata nastavlja tadiciju spremanja „Talimat“ roštilja, u kafani koja je, po dobroj hrani, bila nadaleko čuvena. Sava Talimat bio je poznat vranjskoj čaršiji po tome što je svakog dana jeo po 100, po sopstvenom receptu, spremljenih  ćevapa.



Ne menjajući jedinstveni recept spremanja roštilja, Savin sin, Slobodan Mihajlović, poznatiji kao Boban Talimat, krajem 70-ih godina prošlog veka preuzima posao od oca u Vranju. Iako nije najstariji sin, porodični biznis prenosi se na njega kao najtalentovanijeg roštiljdžije od mnoštva dece. 

Sve do 2004. godine, tradicija spremanja „Talimat“ roštilja prenosila se sa oca na sina. Iako Boban Talimat nije imao sina, već tri ćerke, čuveni roštilj nije pao u zaborav. Te godine Boban Talimat predao je jedinstveni recept, nastao na toliko međusobno udaljenim, mađarsko -srpskim iskustvima, svojim zetovima, koji spremaju roštilj po istom receptu i na istom mestu kao njihov tast.

Posle tačno 100 godina postojanja „Talimat“ roštilja u Vranju, tradicija se nastavila u prestonici Srbije. U julu 2012. godine otvorena je prva ćevabdžijska radnja „Talimat“ u Beogradu. Roštilj se sprema po istom receptu kao i u Vranju.

Ćevabdžijska radnja „Talimat“ otvorena je u Požeškoj broj 20, na Banovom brdu, preko puta Šumarskog fakulteta. Za veoma kratko vreme roštilj je postao poznat i ljudi iz svih delova Beograda dolaze na Banovo brdo da ga probaju. Uz ovaj roštilj ne služe se uobičajeni prilozi, već samo luk i paprika. Pored ćevapa i pljeskavica, u „Talimatu“ možete da probate Onion Rings i domaće knedle sa šljivama. Onion Rings su hrskavi komadići pohovanog luka koji savršeno idu uz meso sa roštilja.

U planu je i širenje lanca ćevabdžijske radnje „Talimat“ u Beogradu a nakon toga i u čitavoj Srbiji. Za 2012. godinu najavljeno je otvaranje još dve radnje u glavnom gradu – na Novom Beogradu i u centru. Od ovog oktobra, „Talimat“ uvodi i dostavu za firme i domaćinstva.

Izvanredan kvalitet mesa, prijatan ambijent i ljubazno osoblje, samo su deo onoga što osnivači stavljaju u prvi plan u „Talimatu“.

Vranjski roštilj u prestoniciTako je Vranje pokazalo snagu da svoju tradiciju, miris i kvalitet ponudi Beogradu i Srbiji. „Talimat“ franšiza dokaz je da se Evropa i Srbija mogu sresti na najbolji način, da tradicionalno i moderno mogu da se dopunjuju, te da domaći brendovi mogu da nađu svoje moste i na bilo kojoj, ma koliko zahtevnoj trpezi.

Valja svakako napomenuti da razvoj franšize „Talimat“ mnogo znači i za vranjsku ekonomiju, jer je u ovoj firmi trenutno zaposleno 10 radnika, i to iz Vranja, uz nameru da se taj broj konstantno povećava. Svi zaposleni na roštilju su iz Vranja, i oni pored plate imaju i besplatan smeštaj u Beogradu, a kod izbora konobara prednost takođe imaju Vranjanci. Dobavljači „Talimata“, za čitavu franšizu, ma gde da se ćevabžinica nalazila, takođe su iz Vranja, od najvećih, pa sve do manjih, koji pakuju šećere za kafu, kašičice i čačkalice.

Beogradski „Talimat“ je i otvoren u sadejstvu sa Vranjem, uz veliku podršku „Talimata“ iz Vranja, ali i beogradskog Udruženja Vranjanaca „Žuto cveće“. Na taj način je vranjska tradicija ne samo očuvana, nego i obogaćena novom ponudom, novim sjajem u novim vremenima. Čitava priča vezana za „Talimata“, od njenog nastanka 1912. godine do danas, vezana je za kvalitet i očuvanje tradicije koja traje već 100 godina. Uz to, cene su kod „Talimata“ izuzetno povoljne, a kvalitet ponude i usluge na vrhunskom je nivou, sa namerom da se i dalje razvija u pravcu izlaženje u susret potrebama čak i najprobirljivijih gostiju.

Svaki početak je težak, ali u „Talimatu“ ništa ne prepuštaju slučaju. Franšiza trenutno mnogo polaže na marketing, reklama za „Talimata“ se emituje na najslušanijim radio stanicama u Beogradu i Srbiji, a  napravljeni su i marketing materijali poput flajera i vizit karti.  „Talimat“ ima i novi logotip, a još jedan dokaz da je moguće spojiti tradiciju sa modernim vremenom je i veoma aktivna Fejsbuk strana na adresi https://www.facebook.com/talimatcevapi

Ono što u „Talimatu“ posebno naglašavaju je činjenica da je beogradski „Talimat“ otvoren u duhu i sa ciljem očuvanja tradicije svog imenjaka iz Vranja. Na početku jednog velikog posla, a otvaranje još dve identične ćevabžinice „Talimat“ u Beogradu to svakako jeste, iz franšize obećavaju da neće zapostaviti kvalitet i tradiciju kod daljeg širenja lanca. Pa, izvolite – najboji ćevapi koje ste imali priliku da probate, pravljeni po formuli koja je ostala stogodišnja tajna porodice Talimat iz Vranja, od najkvalitetnijih sastojaka spremljenih na starovremski način – to je ponuda koja se ne odbija. Zato, čekamo vas.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar