Pucanj u prazno



Ne dam ostavku: Eržika Antić, Ovo je bezobrazluk: Igor Andonov

Pod javnim kupalištem smatra se ono koje ima titulara, koji dalje sa institutima i zavodima za javno zdravlje sklapa ugovor o redovnom praćenju zdravstvene ispravnosti vode, i tako javno kupalište stavlja pod redovan nadzor i kontrolu. O rezultatima površinskih voda javnost se onda redovno informiše. To ovde nije slučaj i u ovom jezeru može se kupati samo na sopstvenu odgovornost –  kaže Dušica Nikosavić iz Instituta „Batut“



 



Ne dam ostavku: Eržika AntićRukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Antićem (SPS) zahteva od direktorke Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Eržike Antić (URS) da podnese ostavku, prozivajući je da je odgovorna za sakrivanje rezultata analize vode iz Aleksandrovačkog jezera u kome je prisustvo bakterije Ešerihije koli (E. koli) znatno više od dozvoljenog. Istovremeno, vlast je osula paljbu i na demokrate, pre svih na bivšeg zamenika gradonačelnika Igora ANDONOVA, optužujući ga da je uzalud potrošio 90 miliona dinara za revitalizaciju jezera. Antićeva poručuje da ostavku sigurno neće da podnese tvrdeći  da je analiza urađena na usmeni zahtev Andonova, rezultati dostavljeni Gradskoj upravi (GU) gde su uz potpis i preuzeti (vidi okvir), ali na samom dokumentustoji da je podnosilac pomenutog zahteva od 12. aprila Grad Vranje a ne Andonov!

NADZOR I KONTROLA

Međutim, sva je prilika da se ovde radi pre radi o dobro smišljenom „spinu“ kako bi se Andonov i demokrate još malo provukli kroz blato, a umesto Antićeve doveo neko iz redova vladajućih naprednjaka ili socijalista, nego o preteranoj brizi za narod, jer stručnjaci kažu da voda u jezeru nije opasna po zdravlje ljudi.

Inspektorka Ljiljana BELIĆ iz republičke Službe za zaštitu voda od zagađivanja i Dragoslav NEDELjKOVIĆ, direktor Filijale RFZO tvrde da nikada nisu primili pomenutu analizu ZZJZ, kao i da obaveštavanje javnosti o prisustvu E. koli u vodi jezera i nije njihov posao.

Ovo je bezobrazluk: Igor AndonovNovi momenat u celoj priči, koji ide u korist Andonova i Antićeve, je i stav Instituta za javno zdravlje Srbije «Dr Milan Jovanović Batut».  Dušica NIKOSAVIĆ, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju ove ustanove tvrdi da se na osnovu jednog uzorka za celu kupališnu sezonu, uzetog sa neodgovarajućeg mesta, ne može stručno proceniti rizik po zdravlje ljudi.

– Važno je napomenuti da nije prijavljen porast obolelih, kao ni hidrična epidemija koja bi bila posledica korišćenja vode u rekreativne svrhe – kaže Dušica Nikosavić.

– O rezultatima površinskih voda javnost se onda redovno informiše. To ovde nije slučaj i u ovom jezeru može se kupati samo na sopstvenu odgovornost. Imajući u vidu prisutvo bakterije E. koli i velikog broja koliformnih bakterija, ukoliko to nije posledica sekundarne kontaminacije uzorka, smatramo da je potrebno utvrditi uzrok i poreklo zagađenja vode Aleksandrovačkog jezera. – navodi Dušica Nikosavić.

Ovo faktički znači da gradonačelnikova pretnja da će neko odgovarati jer je ugrozio zdravlje ljudi, i krivična prijava koju je protiv Antićeve podnela njegova zamenica i predsednica Radne grupe za Aleksandrovačko jezero Bojana Veličkov (SNS) zapravo predstavljaju «pucanj u prazno».

DR GORAN RISTIĆ
LjUDI NISU UGROŽENI
Po podacima Instituta «Batut» na teritoriji Srbije, u periodu 2007-2011. registrovane su samo dve epidemije uzrokovane bakterijom E. koli, obe u kolektivu, u kojima je ukupno obolelo 47 osoba. Takođe, na godišnjem nivou registruje se manje od 10 pojedinačnih slučajeva obolevanja od crevnih infekcija izazvanih ovom bakterijom.
VRANjSKE: Da li E. koli može da izazove epidemiju?
DR RISTIĆ: U površinskom uzorku vode iz Aleksandrovačkog jezera nema patogenih E. koli! U Vranju epidemiju izazvanu ovom bakterijom nismo imali nikada, a sada ne da je nemamo, nego nemamo ni jedan prijavljen slučaj obolevanja.
Da li to znači da ljudima koji su se kupali u jezeru ne preti nikakva opasnost?
– Nikakva. Jedino što može da im se desi je da im se inficira neka ranica koju već imaju na koži ili sluzokoži, eventualno infekcija urinarnog i urogenitalnog trakta i to samo ako su ovu vodu pili. Ali, to može da izazove bilo koja bakterija koja je prisutna u vodi.

Međutim, ni Andonov ni Antićeva ne sede skrštenih ruku. Andonov objašnjava da je analizu tražio Pokret zelenih, koji je bio u predizbornoj koaliciji sa DS, i da on rezultate analize nikada nije dobio.

– Kupao sam se i ja, priznajem, ali kupao se i zamenik predsednika Skupštine, simpovac Siniša Mitić (SPS) zajedno sa sinom, a sada priča kako je jezero baruština! Pa, što se kupao ako je baruština, zar se nije plašio zaraze?  – tvrdi Andonov.

POTPIS NEČITAK

Eržika Antić na drugoj strani objašnjava da su rezultati dostavljeni Gradskoj upravi:

– Analizu je usmenim putem, kao pojedinačni zahtev, zatražio Andonov. Mi smo uradili fizičko-hemijska ispitivanja koja odgovaraju propisima, ali i mikrobiološka koja ne odgovaraju. Rezultat smo poslali Gradu Vranju, gde je on i primljen uz potpis 19. aprila, ali ne znam ko je to primio – kaže Antićeva.

Ovde se nameće prosto pitanje – zbog čega izveštaj nije poslat Andonovu, ako ga je on tražio? Dalje, među primaocima (bez potpisa) ovog izveštaja su i Predškolska ustanova «Naše dete», «Vodovod», «Vlasinka», «Kondiva», MUP, republički Sekretarijat za zaštitu životne sredine i RFZO. Zbog čega nikoga od njih gradonačelnik i njegova ekipa nisu pozvali na odgovornost, već samo Andonova i Antićevu?

Gradonačelniku sada jedino preostaje da, ako hoće da sa sebe i «svojih» skine svaku sumnju, uz pomoć grafologa utvrdi čiji je potpis na izveštaju. Uostalom, to je pre nedelju dana i obećao u ovim novinama.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar