Ostavka kao dijagnoza



Nikolić, Trajković i Antić

Postoji naša volja da interesna grupa URS više ne vodi Zdravstveni centar i Biblioteku, ali se oni grčevito drže za vlast, kaže Dragan Nikolić, narodni poslanik SNS



 



Nikolić, Trajković i AntićUzalud su se vozili helikopterom premijer Ivica Dačić i ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić čak do Vranja – dogovor o ulasku URS-a u lokalnu vranjsku vlast nije, i u dogledno vreme neće ni biti postignut. Na ovu temu serija sastanaka održana je prilikom posete premijera i njegovog omiljenog ministra Vranju 8. oktobra gde je potpisan ugovor sa kompanijom Geox ali prema prvim izveštajima prisutnih, dogovora nema, pa nema. Da muka bude veća, vladajuća koalicija je, posle tragične smrti Sare Marković krajem septembra, izašla sa zahtevom da Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra (ZC) Vranje napusti tu funkciju.

HAREMLUK I PRŽAR

I dok gradonačelnik Zoran ANTIĆ (SPS) ostavlja prostor za razgovor, dotle okružni lider naprednjaka Dragan NIKOLIĆ neće ni da čuje o bilo kakvom kompromisu.

Uroševa ostavka je, kaže Nikolić, najmanje što ovaj može da uradi i „ustupi mesto nekom ko je makar zainteresovan da smanji smrtnost“.

– Postoji naša volja da interesna grupa URS više ne vodi ZC, da u Biblioteci ne bude neko iz URS-a, ali se oni grčevito drže za vlast, pa i po cenu cenu života ili, u ovom slučaju, čak i po cenu smrti. To je za nas neprihvatljivo, ali videćemo – kaže Nikolić.

Dinkić i Dačić su, prema našim saznanjima, na temu „šta će biti sa URS-om“ održali dva sastanka sa lokalnim liderima. Na prvom, u Haremluku, pristustvovali su samo predsednik Skupštine Dejan Tričković, gradonačelnik Zoran Antić, Trajković, i Dinkić.

Na drugom, popodnevnom, na Pržaru, priključili su im se  Suzana Popović Irić iz Biblioteke i Darko Tomić (oboje URS)  iz Trgovišta.

Prema onome što želi da kaže Dejan Tričković, predsednik vranjskog odbora SNS, prvi razgovori su završeni „bez ikakvih pomaka“.

NOVI SINDIKAT PROTIV TRAJKOVIĆA
Pored zahteva za smenu Uroša Trajkovića, koji dolaze iz političke sfere, i samo zdravstvo po tom pitanju ne miruje. Najnovija dešavanja vezana su za donaciju tri vredna medicinska aparata, koji su u vranjsku Bolnicu dopremljeni prošle nedelje. Jedan od ultrazvučnih aparata donirala je Ambasada Češke, i to po projektu doktorke Irene Nikolić Micović, Vranjanke zaposlene u  Dečijoj bolnici u Tiršovoj, u Beogradu. Prema originalnom projektu, aparat je namenjen Dečijem dispanzeru vranjskog Doma zdravlja, ali je po naredbi rukovodstva ZC smešten na Dečije odeljenje Bolnice.

Prvi vranjski socijalista Zoran Antić priznaje da se sastao sa Trajkovićem i Dinkićem, da su razgovarali, žestoko i uporno, ali bez ikakvih ultimatuma.

– Dinkić je samo pitao dokle smo stigli. Rekao sam mu da nema nikakvih problema, osim što URS upravlja sa 3,5 milijarde dinara kroz Apotku i ZC, a grad ima upola manji budžet. Taj odnos snaga mora biti izbalansiran. Jasno smo naglasili da neke stvari ne možemo da prihvatimo – rekao je Antić.

Ali, Nikolić stvar posmatra samo malo drugačije. On smatra da bi povlačenje sa mesta direktora i za samog Trajkovića bilo dobro, jer je aktuelno stanje potpuno neodrživo.

– Ako se ipak insistira da on i posle ove katastrofe ostane na čelu vranjskog zdravstva, to je političko kokošije slepilo – kaže Nikolić.

On, dakle, ne ostavlja velike šanse da Uroš ostane direktor, ali baš i ne tvrdi da se to ipak neće dogoditi. Ono o čemu Nikolić takođe ne želi da priča su imena kandidata SNS-a za visoke funkcije u lokalnom zdravstvu. Iako to niko nije želeo da javno potvrdi, postoji za sada usmeni dogovor da ako SPS upravlja Centrom, onda SNS dobija Dom zdravlja, i obrnuto. I dok su kandidati SPS-a prilično javni (Dušan Aleksić i Nenad Mladenović, uz još neko moguće ime iz drugog plana), dotle naprednjaci čak ni neformalno ne ističu svoje ljude u prvi plan.

I sad, šta?

-Tražićemo rešenje – kaže gradonačelnik Antić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar