Nema potrebe da nas Evropa opominje



Šta nas čeka u Briselu: sa dosadašnjih pregovora

Ja sam ipak optimista. Sve ružno što nsam se dogodilo poslednjih godina, nije trajalo dugo. Sve ima svoj rok trajanja. Ja sam ubeđen da će i ovo ludilo koje nas je sada uhvatilo, brzo proći. Ubeđen sam ne zbog naše, albanske i srpske, preterane pameti, već zbog Evrope. Svi hoćemo tamo, ali nam tamo nema mesta dok se ne promenimo – kaže Driton Salihu



 



Šta nas čeka u Briselu: sa dosadašnjih pregovoraDosadašnjim tokom briselskog dijaloga Beograda i Prištine, ni jedna strana nije zadovoljna. Istina, u devet rundi ovih razgovora, šefovi timova Borko Stefanović i Edita Tahiri sa saradnicima pokrenuli su mnoga pitanja (vidi okvir). Medjutim, neka nisu dovedena do kraja, a realizacija drugih nije ni započeta, poput problema telekomunikacije i elektroprivrede, bez obzira što je poslednji susret timova bio još u februaru ove godine. Krivac, ako se tako može reći, zašto razgovori još nisu nastavljeni, jesu srpski izbori i potonje političke turbulencije.

SPORNA PITANjA

Albanci na jugu Srbije pozdravljaju dijalog u Briselu, daju mu široku podršku, ali istovremeno oštro zameraju i Beogradu i Prištini na nedostatku dobre volje za implementaciju onoga što je do sada dogovoreno i potpisano. Takav sud je prisutan u svim albanskim zvaničnim i nezvaničnim krugovima na svim nivoima. To su „Vranjskim“ u razgovoru potvrdili Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac i lider Demokraske partije (DP), Skender Destani, lider Demokratske unije doline (DUD) i novinar Driton Salihu, urednik !!!!!portala Presheva.com.

– Interes Albanaca juga Srbije jeste da se dijalog u Briselu nastavi, da se tim Prištine pojača ljudima iz Bujanovca, Preševa i Medvedje, zatim da se na taj spisak spornih ili nerešenih pitanja proširi, a posebno pitanje je kako ono dogovoreno što pre primeniti u praksi, u svakodnevnom životu. Pored drugih, ja ću ovoga puta da kažem o problemu udžbenika na albanskom jeziku. Za osnovce taj problem je rešen 50 odsto. Onaj drugi deo čeka na dobru volju Ministarstva prosvete. Ali je veliki problem sa srednjoškolcima. U tri škole ima 10 smerova sa blizu 300 udžbenika. To je vilika briga i Nacionalnog saveta i svih Albanaca u ove tri opštine, – kaže Galip Bećiri.

DEJAN PAVIĆEVIĆ, NOVI ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA

Umesto Borka Stefanovića, Vlada Srbije postavila je Dejana Pavićevića za šefa tima koji će da vodi nastavak tehničkog dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Dejan Pavićević je po zanimanju diplomirani pravnik i student doktorskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu, u oblasti teorije prava.
Bio je šef kabineta ministra za Kosovo i Metohiju, a pre toga obavljao je funkciju sekretara Skupštine opštine Djakovica. Radio kao pravni savetnik u nekoliko NVO.
Pavićević je ođen 15. avgusta 1979. godine u Beogradu.

On na kraju podseća da su politički predstavnici sa juga Srbije u više navrata do sada zvaničnoj Prištini i brojnim medjunarodnim subjektima stavili do znanja da ovdašnji Albanci moraju imati svoje legitimne predstavnike u pregovaračkom timu, isto ono na čeu insistiraju Srbi sa severa Kosova.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi kaže da Albanci pozdravljaju i podržavaju briselski dijalog. Medjutim, i njegove primedbe su da taj proces prilično kasni i da se dnevni red pred timovima Beograda i Prištine mora proširiti još nekim pitanjima koja život svakodnevno nameće, a koja su očigledno rezultat dugogodišpnje izolacije Albanaca.

– Spisak primedbi je veliki, a tiče se pre svega primene onog što je dogovoreno. Mislim da je nedopustivo da se kasni u toliko pitanja i da nas Evropa stalno opominje na ovo ili ono – kaže Arifi.

On dodaje da je za sve učesnike ovog procesa najbolji loš primer slobode kretanja, iz koga se toliko toga da naučiti.

– Sloboda krektanja je osnov za sve. To je polazište za svako drugo pitanje. Na ovom ispitu smo sada pali pred Evropom i Briselom, ali se ja nadam da ćemo to brzi ispraviti i krenuti u rešavanje svih drugih pitanja, – kaže predsednik opštine Bujanovac.

Za Skendera Destanija, lidera Demokratske unije doline, najveći rezultat svega jeste što je u vom trenutku došlo do dijaloga, što su, posle dosta neizvesnost dva tima sela jedan naspram drugog.

– Proces je krenuo. Sada se to ne može zaustaviti. Juče su pred pregovaračima bila jedna pitanja, danas su druga, sutra će biti treća. Ti je za mene najveći rezultat dijaloga  – da sami stvaramo mogućnosti za bolji život i za evropske perspektive,  jer je bez Evrope i njene uloge izlišno bilo šta raditi, –  keće Destani.

BESPOTREBNO OSIGURANjE

Novinar Driton Salihu, urednik  portala !!!!!!!!!!Presheva.com,uglavnom se slaže sa svojim prethodnicima, ali ističe jedan novi problem koji je zajednički za sve Albance, jer oni imaju svoje rođake u Gnjilanu, Prištini i drugim gradovima Kosova.

– Znate, čudan je to osećaj: pođete automobilom na Kosovo u posetu prijatelju, ili da nešto pazarite. Prvo neprijatno iznenađenje je što za automobil moram da platim osiguranje od 20 evra, koje mi važi sedam dana.

Pun besa, on kaže da tako gubimo svi: i država i građani. Zbog toga, poslednjih godinu dana, Albanci iz Bujanovca i Preševa, umesto da kupuju na Kosovu, kome su bliži i da tamo posete rodbinu, sada masovno odlaze u Makedoniju, da u Kumanovu nađu lek za mnoge probleme.

– Ja sam ipak optimista. Sve ružno što nsam se dogodilo poslednjih godina, nije trajalo dugo. Sve ima svoj rok trajanja. Ja sam ubeđen da će i ovo ludilo koje nas je sada uhvatilo,  brzo proći. Ubeđen sam ne zbog naše i albanske i srpske preterane pameti, već zbog Evrope. Svi hoćemo tamo, ali nam tamo nema mesta dok se ne promenimo – kaže Driton Salihu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar