Zoki kao Palma



Odlična ideja: Zoran Antić, Čist populizam: Perica Janković

Gradonačelnik Antić nije objasnio kako će da formira konzorcijum koji će u neko dogledno vreme napraviti radničko, studentsko ili sportsko odmaralište na četiri hektara u Kavali i ko će i po kojim kriterijumima iz Vranja da ide da se odmara u mali Monte Karlo, kako nazivaju ovaj grčki grad



 



Gradonačelnik Zoran ANTIĆ nedavno je obnarodovao svoju zamisao da mi gradu pobratimu Kavali damo četiri hektara zemlje pored Koridora 10, kako bi grčke firme tu gradile industrijsku zonu, a da oni nama daju parcelu iste veličine na obali Egejskog mora da mi tamo napravimo neko odmaralište. Znači, Grci će ovde da zaposle našu radnu snagu kako bi nešto proizveli i onda to, bez carine, izvezli u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, a neki odavde, za uzvrat, ima da idu da se odmaraju i brčkaju na njihovom moru.  

ZALjUBLjENICI U MORE

Bivša većnica za turizam Nela CVETKOVIĆ (URS) podržava gradonačelnika, uz ogradu koja liči na Mlađu i njegovo «nije da se preporučujem, ali…»

– Ideja je odlična! Grad Vranje ima više hektara slobodne teritorije pored Koridora 10, a i «parče» naše plaže bi nam dobro došlo. Međutim, gardonačelnik bi ozbiljno trebalo da razmisli o timu koji će biti zadužen za realizaciju ove ideje – kaže Cvetkovićeva.

Odlična ideja: Zoran AntićPrvo pitanje koje se nameće je – koja bi to industrija došla ovde, a da nije brodogradnja, po čemu su Grci inače poznati? Uz to, mogu da raspolažu sa samo četiri hektara (da li po dva sa obe strane autoputa?). Kad bi Grci rešili da ovde eventualno instaliraju prehrambenu, tekstilnu, hemijsku, kožnu ili drvnu industriju, postavlja se pitanje kako bi to uticalo na «Simpo», «Jumko» i privatnike koji ovde proizvode hranu i piće?

– Želimo da napravimo ekonomsko-privredni proboj u severnom delu Grčke, da nam Ksanti, Aleksandropuli, Drama, Kavala, Solun, Janjina i ostala mesta sve do Jonskog mora i preko Krfa budu područje koje će omogućiti našim ljudima da uspostave privrednu saradnju. U razgovoru sa predsednikom Privredne komore Kavale Caculisom i njihovim gradonačelnikom Simitsisom (na međunarodnom sajmu «Kavala Expo 2012» – p.a.) došli smo na ideju da napravimo razmenu zemljišta. Potreba privrede Kavale je da zbog bescarinskih uslova izvozi robu u Rusiju i zato hoće da naprave industrijsku zonu na četiri hektara zemljišta u Vranju, a da mi za naše potrebe, formiramo jedan konzorcijum koji će u neko dogledno vreme napraviti radničko, studentsko ili sportsko odmaralište na četiri hektara u Kavali – navodi Antić.

Gradonačelnik se nije potrudio da objasni građanima ko će to da ide da odmara u Kavali ili malom Monte Karlu, kako ga nazivaju zaljubljenici u… more. Jer, prošlo je vreme kada su radnici letovali u odmaralištima koja su građena iz fondova zajedničke potrošnje, tako što su se odricali dela regresa. Studenti, takođe, jer oni nemaju ni da upišu godinu kakav nam je standard, a kamoli da idu na more. Sportisti – kik bokseri ili fudbaleri recimo, bliski srcu gradonačelnikovom? E, to je već moguće.

Treba razumeti, međutim, gradonačelnika Simitsisa kada poručuje da je predlog brata Antića za njih skoro pa neodoljiv:

–  Ako bi naši biznismeni napravili pogone u zoni kod Vranja imali bi povoljne cene za rusko tržište. Naše komšije iz Keramotija, koji je deo opštine Hrisopuli, su već to uradile sa Jagodinom, kada su razmenile dva hektara, a mi ćemo razmeniti dva puta više – objasnio je Simitsis.

Čist populizam: Perica JankovićPodsetimo, vlasnik Jagodine Dragan Marković Palma obećao je da će oni tamo, isto kao što na glas razmišlja naš gradonačelnik, izgraditi hotele. Znači, kad može Palma, može i on, a ovu krajnje nedefinisanu ideju podržavaju i neki „gradonačelnikovi ljudi“.

BRATE, KONKRETNO

Njegov bliski saradnik Branimir STOJANČIĆ (SPS) navodi da će «Vranje ovom razmenom ostvariti dugoročne interese zbog pozicije i značaja koji Kavala ima u grčkom turizmu i privredi», a predsednik Gradskog odbora JS Nenad ANTIĆ smatra da je to odlična ideja jer bi «grčki investitori izgradnjom industrijske zone uposlili našu građevinsku operativu i naše ljude». Dodaje i da mu je drago što je gradonačelnik inicirao ovaj projekat jer «time pokazuje da je spreman da usvaja i primenjuje uspešne ideje iz drugih gradova i drugih stranaka».

Ni u LDP ne smatraju da ovu zamisao treba malo «protresti». Njihov menadžer Igor ZLATKOVIĆ smatra da je ovim potezom gradonačelnika «konačno počelo ozbiljnije da se radi na privlačenju investitora» jer on «ne želi da veruje da je reč samo o zamajavanju građana».

Jedini koji je bio raspoložen da uputi kritiku na račun gradonačelnika Zokija je bivši ministar za privredu i preduzetništvo Perica JANKOVIĆ (DS):

– Mene interesuje šta to znači za privredu grada, koliko će Vranjanaca Grci zaposliti na tim pumpama, motelima ili šta već planiraju da grade, koji je tu naš ekonomski interes? Zašto se ne izađe sa konkretnim stvarima – ko će ulagati i koliko para, ali i od kojih para će grad da finansira izgradnju tog odmarališta? Mislim da je ovo čist populizam, ništa više – kaže Janković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar