Ima se, a sad se i može



, , ,

Najviše od svih vodećih lokalnih političara prijavili su Dragan Nikolić i Miroljub Stojčić, a najmanje Zoran Antić i Bojana Veličkov



 



Prosečni vranjski političar na vlasti ima više od jedne kuće, pola vikendice, najmanje dva automobila, platu od preko 100.000 dinara i dobro razrađen privatni biznis, pokazuju imovinske karte vranjskih predstavnika vlasti.

Najbogatiji među njima je narodni poslanik Dragan Nikolić (SNS), koji je za dlaku pobedio ispred kolege Miroljuba Stojčića (SPS). Razlika je samo u tome što je ovo Nikoliću prvi državni posao, dok je Stojčić na državnim jaslama od prvog zaposlenja.

Suočeni sa „korupcionim rajem“, vlasti su osmislile telo koje će, kako tako, kontrolisati vlast i načine na koji se pojedinci enormno bogate koristeći položaj na kome se nalaze – Agenciju za borbu protiv korucije. Po zakonu, ovom telu svi funkcioneri u Srbiji, od predsednika Republike do članova Gradskog veća, moraju da podnesu izveštaj o svom imovinskom stanju, i to najkasnije do 31. januara svake godine, ili najkasnije 30 dana od stupanja na novu dužnost.

TAČNOST

Prema rečima zamenice gradonačelnika Bojane Veličkov, Vranjanci su taj posao obavili prvi u Srbiji, i za to dobili priznanje Agencije. Za javnost su svakako najzanimljiviji najviši predstavnici vlasti i njihova imovinska karta. Vranjanci su opet mimo Srbije – nema u vlasti gladnih i željnih para i moći koju one donose, ovde je reč o odreda situiranim ljudima, koji se kunu da su na vlasti zbog građana, a ne zbog sebe lično, i to ilustruju upravo imovinom koju su stekli u dosadašnjoj karijeri. Pa, ko to ovde koliko ima, i šta je prijavio nadležnima?

– U politiku se možda nekad ulazilo iz lične koristi. Danas to nije slučaj, jer je u aktuelnoj krizi politika jedan od najtežih i najnezahvalnijih poslova – ocenjuje gradonačelnik Zoran Antić, koji ima skoro pa najmanju imovinu među aktuelnim vlastodršcima, uz njegovu zamenicu Bojanu Veličkov (vidi tabelu).

– Od politike nisam ništa profitirao, u materijalnom smislu, i moj položaj nije drugačiji nego što je to bio pre desetak godina – kaže Antić.

I njegova zamenica, novo lice lokalne vlasti, Bojana Veličkov (SNS), kaže da od dobara nema gotovo ništa.

– Kuća je na tatu, auto na mamu, šuma na dedu, a oni su, fala Bogu, živi i zdravi – kaže Veličkov, koja tvrdi da je u politiku ušla iz namere da menja stvari, naročito u privredi, u kojoj je provela čitavu dosadašnju radnu karijeru.  

No, ova dva primera netipična su za profil lokalnog političara na vlasti. Dragan Nikolić, narodni poslanik i šef pčinjskih naprednjaka sa ponosom ističe da nikada nije radio u državnoj službi, i da je sve što ima stekao sopstvenim radom. A ima – kuću od  200 kvadrata koju je nasledio, pa još polovinu kuće od 100 kvadrata, takođe nasleđenu, pa kupljen stan od 40 kvm i poslovni prostor od 20 kvm. Zanimljivo, Nikolić na svoje ime u imovinskoj karti nije naveo nijedan automobil, „jer se jedan vodi na sina, a drugi na starog vlasnika“.

– Čitave karijere sam bio u opoziciji, i trošio sopstveni novac na političke aktivnosti. Sve što imam stekao sam od advokature. Nikad nisam bio na funkciji koja bi mi omogućavala nekakvu korupciju. Sada sam poslanik, ali to je danas najdegradiraniji posao, i plata je manja od one svakog opštinskog, a kamoli gradskog funkcionerčića – ocenuje Nikolić.

On smatra da će bavljenje politikom, sve više, biti „nagodradnja za situirane ljude, koji žele da pomognu zajednici“, kako je to slučaj svuda u svetu.

– Naravno, u politici ima ljudi koji isključivo žele korist za sebe. No, takvih će biti sve manje, jer jednostavno za njih neće biti mesta. Želim da pomognem gradu, da sve ovde živne, da ovo bude mesto u kome će moji sinovi želeti da žive, a ne da beže odavde – kaže Nikolić.

DVE – TRI PLATE

Novo lice u lokalnoj vlasti, bar na plati, je i Siniša Mitić, aktuelni zamenik predsednika Skupštine. Ovaj posao ne može da se obavlja volonterski, pa je Mitić morao da napusti voljeni „Simpo“ i pređe na državnu platu. E, tu se stvar malo komplikuje. Sudeći po sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Mitić je, pre nego što je prešao na državne jasle, primao čak tri plate – 18.000 dinara kao član Gradskog veća, pa 90.000 kao zaposlen u „Simpu“, i još 42.000 od „Simpa“, ali, kako piše, „povremeno“. Ukupno, 150.000 dinara mesečno.

– Sada to nije slučaj, jer sam u radnom odnosu u Skupštini. Videćemo sa „Simpom“ da li ću nešto honorarno i tamo raditi, ili će se to rešiti na neki drugi način – kaže Mitić, koji sada prima platu od najmanje 117.447,50 dinara, a uz to poseduje i pola kuće od 100 kvadrata, pola vikendice od 50 kvadrata, a vozi „opel vektru“ iz 2.000 godine.

U sličnoj situaciji u kojoj je nekada bio Mitić danas je Miroljub Stojčić,  odnedavno poslanik SPS-a. On se preračunao, pa odlučio da mu je poslanička plata od 120.000 nedovoljna, i onda brzo našao rešenje. Pošto na to ima pravo po zakonu, Stojčić će i narednih šest meseci primati gradonačelničku platu iz vranjskog budžeta, u visini od 130.000 dinara. No, pošto i poslanik ne može da se bude volonterski, rešenje je verovatno nađeno u plati poslanika koji imaju samostalnu delatnost, u visini od oko 60.000 dinara, koliko će primati i njegov kolega Nikolić. Samo, Nikolić će i posle biti advokat, a Stojčić će teško ponovo postati gradonačelnik. Reč „verovatno“ se koristi jer Stojčić nije želeo da govori za javnost, nego je jednostavno prekinuo vezu na pomen „Vranjskih“.

No, on i bez ovih 200.000 mesečno nije bio siromah – u vlasništvu ima kupljen stan od 77,10 kvm, te plac od 792 kvadrata na Besnoj Kobili, na kome se sada pojavila i vikendica od najmanje stotinak kvadrata, ali ona nije upisana u registre Agencije, što ne znači da je Stojčić nije prijavio.

Na pitanje kako ocenjuje činjenicu da je njegov prethodnik nastavio da prima platu iz Gradske uprave u Vranju iako je poslanik, gradonačelnik Antić odgovara da je reč o zakonskim mogućnostima. 

– Njihov je moralni čin da li će to pravo iskoristiti ili neće. Oni sami odlučuju – rekao je Antić, i time, makar indirektno, potvrdio da Stojčić još uvek prima funkcionersku platu u gradskoj Upravi u Vranju. 

Na kraju, dva dijametralno različita slučaja. Prvi je predsednik Skupštine Dejan Tričković, jedan od vlasnika Veterinarske stanice, koji je u politiku takođe ušao kao ozbiljno situiran čovek. On tvrdi da je vlasnička prava u firmi preneo na partnere, a da od imovine ima „dačiu“ iz 2002. i kuću od 108 kvadrata iz nasledstva, uz platu od minimalno 121.451,39 dinara.

– Ja sam iz fotelje došao na funkciju, tako da mi to nije nikakva novost. Želja je za promenama, u gradu i državi. Smatram da sposobni privatnici imaju i obavezu da učestvuju u vođenju javnih poslova, na dobro zajednice – kaže Tričković.

Među vrhovne lokalne funkcionere plasirao se i Budimir Mihajlović, načelnik Okruga, za koga se priča da mu se ovih dana ozbiljno drma fotelja. No, sa njom ili bez nje, nije mu loše. On je prijavio platu od 101.123 dinara, stan od 73 kvadrata iz otkupa, te polovinu zemlje od četiri hektara.

Dakle, nema dileme, vodeći lokalni političari nisu sirotinja. Za sada, malo se kome od njih može spočitavati neka ozbiljna nelegalna radnja, ili enormno uvećanje imovine za vreme dok su vršili vlast. Ali, priča se, vlast menja svakoga, a apsolutna vlast apsolutno svakoga. A ovde je vlast nedvosmisleno apsolutna, bez obzira na sve drugačije tvrdnje.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar