Urbanističko boćanje

Eko Taxi Vranje

Ja nemam šta o tome da kažem za javnost: Slobodan Petrović

Prethodni direktor Zavoda za urbanizam za putne troškove u prethodne četiri godine naplatio je ukupno 2.230.343,44 dinara. Na drugoj strani, na ime zarada spoljnih saradnika platio je oko četiri miliona dinara, a od toga najveći deo iz kredita uzetog neposredno pre smene sa funkcije 

Ja nemam šta o tome da kažem za javnost: Slobodan PetrovićSlobodan Boća Petrović, doskorašnji direktor vranjskog Zavoda za urbanizam, za putne troškove u prethodne četiri godine od te insitucije naplatio je ukupno 2.230.343,44 dinara. Samo do polovine  2012. godine Petrović je službeno vozio svoj privatni auto za 684.240,73 dinara. Zbog ovakvog ponašanja, ali i zbog nekih još nezgodnijih radnji, prvo je Gradsko veće, a potom i Skupština grada, naložila pravljenje tima sa Draganom Spirićem na čelu, koji će se baviti Urbanizmom i poslovanjem direktora koji je na to mesto došao kao kadar Demokratske stranke. Treba se setiti da DS nije imao rešenje za mesto direktora Urbanizma, a da je Petrović stigao kao spas za tu stranku, ali i kao pravo rešenje za firmu koja se već utopila u totalnoj neprepoznatljivosti oivičenoj neradom i profesionalnim autizmom.

KILOMETRAŽA

Danas, četiri godine kasnije, protiv Petrovića je podneta krivična prijava, a politički protivnici njegove stranke veruju da ni njegovo hapšenje nije daleko. Sam Petrović ne želi mnogo da komentariše situaciju u kojoj se našao, ostavljajući nadležnim organima da rade svoj posao. Za to vreme, gradom kruže (ne)verovatne priče o milionima, stanovima, zloupotrebama…

UGOVORI
U međuvremenu, Skupština grada usvojila je izveštaj o radu Urbanizma za 2011. godinu, s tim da se ispita trošenje novca za prevoz, ali i za još jednu spornu tačku – ugovorne obaveze prema spoljnim saradnicima.
Problem je na Skupštini iznela nova direktorka Urbanizma Marija Nikolić, koja je rekla da je u prethodnom periodu Slobodan Petrović, kao direktor firme, na ime zarade spoljnih saradnika platio ukupno 350.386,60 sa jednog, i 3.628.639,09 dinara, sa drugog konta. Ukupno, dakle, oko četiri miliona dinara, a od toga najveći deo iz kredita uzetog neposredno pre smene sa funkcije na kojoj se nalazio. Priča je jednostavna – Petrović je za poslove kojima se bavi Urbanizam po ugovoru o delu zapošljavao firme i pojedince iz Beograda. Kada je video da mu se fotelja drma, kao dobar domaćin uzeo je kredit i svojima isplatio sve što im je bio dužan. Ko zna, možda tu ima i krivičnih prekršaja, ali je moralni prekršaj svakako i golim okom vidljiv. Sporna je situacija da je Petrović za potrebe Urbanizma angažovao ljudi za poslove na kojima u firmi rade i redovno zaposleni, takođe stručni ljudi.
E, klupko je počelo da se odmotava posle promene vlasti, kada je Gradsko veće donelo odluku da se ispita poslovanje Urbanizma, Direkcije i „Novog doma“. Gradonačelnik Zoran Antić izneo je podatak da je samo u prvih 50 dana vladavine, da bi ove firme mogle normalno da funkcionišu, isplaćeno preko 87 miliona dinara. Da je vrag odneo šalu, pokazalo su i naredni koraci.
– Petroviću se stavlja na teret nenamensko trošenje para oko prevoza, ali i sklapanje fiktivnih ugovora sa nekim univerzitetskim profesorima – rekao je na Savetu za urbanizam i komunalnu delatnost Siniša Mitić, kao izvestilac gradske vlasti.
Dakle, problemi su mnogo dublji nego se čini na prvi pogled. Cifra od četiri miliona dinara za plaćanje usluga po ugovoru odnosi se samo na 2011. godinu. Prema nezvaničnim saznanjima, ukupna cifra potrošena za te namene u četiri godine Petrovićevog direktorovanja pdostiže čak 20 miliona dinara. Od profesora koje je pominjao Siniša Mitića na spisku se izdvaja samo ime Marina Krešića, dok je značajna suma otišla i Društvu arhitekata Beograda. Ipak, prema nekim mišljenjima, ovi saradnici uzimani su samo za ogromne projekte kao što su prostorni planovi i slično, i za njih postoji odluka UO firme.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar