Gledamo u Boga, državu i slobodnu carinsku zonu



Znam gde sam došao, ali još bolje znam zašto sam došao. Propadanje Vladičinog Hana mora se zaistaviti baš u ovom mandatu. Liniju smo podvukli – naš rezultat 2016. godine mora da bude bolji od ovog koji smo nasledili od prethodne vlasti



 



Mladenović je mlad i odmeren političar, obrazovan i inetigentan. I uredno se javlja na telefon. Po svemu, dakle, ima šanse da u svom mandatu napravi dobre rezultate.

Ovaj kroki koleginice iz Radio Hana, bio je odgovor na moje pitanje „ko je i kakav je taj vaš novi predsednik“.

– Nisam ja birao vreme, već je vreme izabralo mene. Znam gde sam došao, ali još bolje znam zašto sam došao. Propadanje Vladičinog Hana mora se zaistaviti u ovom mandatu. Liniju smo podvukli – rezultat 2016. godine, mora da bude bolji od ovog koji smo nasledili od predhodne vlasti, kaže Mladenović.

Vranjske: Odabrali ste prave igrače za sve pozicije u timu?

Mladenović: – Mislim da sam formirao kvalitetan tim saradnika u lokalnoj vlasti. Na vrhu te piramide uz mene su i predsednik SO Miljan Stojanović (SPS) i trojica pomoćnika – Novica Petrović (SNS), Zoran Ljubisavljević (SPS) i Goran Aleksić (URS). To je tim kome je, zbog ukupne situacije u Vladičinom Hanu, narednih četiri godine suđeno da pobeđuje.

Na jednom sastanku kod Budimira Mihajlovića, načelnika Pčinjskog okruga, rečeno je da je proces privatizacija najteže posledice ostavio baš u Vladičinom Hanu?

– Reći ću iskreno: čini da je pojedincima bilo potrebno mnogo „pameti“ da bi sahranili sve ono što je bilo na privrednoj karti opštine Vladičin Han. Osamdesetih godina, posle Vranja, Han je imao najjaču i najzdraviju privredu, a u opštini je bilo blizu 10 hiljada zaposlenih. Danas u našoj privredi dabogda da je zaposleno 600 radnika. Ostatak do 3.000 su oni u prosveti, zdravstvu, policiji i pravosuđu, upravi, javnim preduzećima i ustanovama.

U Srbiji bi mnoge vaše kolege poželele Moravu, prugu, Koridor 10…?

– Sve te blagodeti, u srećno vreme, ovde su umešno korišćene. Zato smo imali velika i jaka preduzeća: „Delišes“, FOPU, „Slogu“,“ Balkan brik“, „Han plast“, „Južnu Moravu“, „Eroziju“, „Betonjerku“, pogon „Jumka“…!

Zašto Koridor 10 nije jedna od razvojnih šansi opštine?

– Za mene i ovu vlast Koridor zaista jeste naša velika razvojna šansa. A zašto u prethodnim mandatima nije bio, to ćete morati da pitate neke druge koji su pre mene bili na ovom mestu. Na pitanju petlje u Gramađi, na kojoj ništa nije učinjeno, to se najbolje vidi

SITUACIJA JE ALARMANTNA

A blizina Bugarske, Makedonije, Kosova, čak i Grčke.

– Pa naravno. Granica Bugarske nam je daleko 52, Makedonije 67, Kosova 30 i Grčke 250 kilometara. Biće da mi još nismo naučili šta nama znače blizine tih granica.

Loše nam se piše?

– Situacija nije loša, nije teška, ona krajnje alarmantna. U opštini trenutno neke pomake prave „DN kompani“, EKO, „Momin kamen“… ali je sve to nedovoljno. Moramo brže i više, ali para nema nigde. Trebaju nam strateški partneri za neke firme i malo više finansijskog razumevanja nekih nadležnih ministarstava.

Rekoste maločas da je vaš tim pripremljen za pobede?

– Prvo, mi smo pripremljeni na veliki rad. Tako će morati da se ponašaju svi u lokalnoj vlasti. Drugo, mi smo svesni činjenice da sami ne možemo nikuda. Moramo, hteli mi to ili ne, pronaći prijatelje, partnere u zemli i inostranstvu, moramo im ponuditi sve što je do nas i biti svesni da će ovde doći samo oni vlasnici kapitala koji u dolasku vide svoj ekonomski intreres

Da li su ostvareni neki kontakti, obavljeni prvi razgovori?

– Razgovaramo sa dve ozbilne kompanije iz Nemačke i Hrvatske. Plan je da se Sloga osposobi za proizvodnju i da sagradimo fabriku „led rasvete“ koja štedi struju 80 odsto. Ta dva i sledeći novi projekti zasnivaće se na Slobodnoj carinskoj zoni u čijem smo formiranju odmakli. No, o tome ćemo nekom drugom prilikom.

I to je sve?

– Polako, nemojte me gurati na teren obećanja. Reći ću još samo to da će Vladičin Han, svoj privredni razvoj u naredne četiri godine, zasnivati na projektima koje će finansirati Vlada Srbije i nadležna ministarstva. Bez pomoći Republike i logistike iz Beograda, Vladičin Han neće imati perspektivu. Dakle, naše šanse su Bog, država i Slobodna carinska zona.

OPŠTINA DIŠE NA CEVČICU

Kakva je situacija na terenu javih preduzeća i ustanova.

– Mislim da se u njima najbolje odslikava ukupna situacija u opštini. Tamo je srž problema – moramo ljude naterati da rade, da budu u službi građana. Neka od njih ćemo finansijski malo pomoći kako bi se osposobila za nove funkcije, kvalitetniji rad i novi dohodak.

Otkrijte nam neke od tih poteza?

– U Direkciji planiramo da formiramo konačno projektni biro, Komunalno preduzeće opremićemo građevinskom operativom, moramo što pre da završimo opremanje Sportske hale, da otvorimo hotel u Sporskom centru „Kunjak“, da pojačamo neke funkcije u Domu omladine, da pojačamo signal Radio Hana i omogućimo dobijanje dozvole za emitovanje TV programa.

Znači da ima para u budžetu?

– Dobro pitanje. Budžet od 563 miliona dinara pokazuje da smo švorc, pa lokalna samouprava, sa svim finansijskim funkcijama, odavno diše na cevčicu. Moramo ići na rebalans kako bismo obezbedili završetak nekih započetih poslova. Cilj mi je da nekako „zakrpimo“ ovu budžetsku godinu, a da onda od 1. januara naredne krenemo u razvojnu ofanzivu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar