Uroš na trosedu



Poslednji adut vranjskog URS je pritisak na Simpo. Dinkić je, navodno, pripretio zavrtanjem slavina Fonda za razvoj. I to sve zbog Trajkovića (!?)



 



– Prema njihovim poslednjim potezima, Uroš Trajković  će mnogo teško da ostane direktor. Mnogo teško, ima možda jedan odsto šansi – ocenjuje Branimir Stojančić, potpredsednik vranjskog SPS-a.

Socijalisti jasniji ne mogu biti, ali se o svemu ipak odlučuje u Beogradu. Na pitanje šta će biti sa Trajkovićem, da li će on ostati direktor ili Ministrastvo ima druge planove, stigao je jasan odgovor.

– Kadrovska pitanja u zdravstvu su važna, ali će period na koji su rukovodioci u zdravstvenim ustanovama izabrani i rezultati njihovog rada  biti kriterijumi za eventualne kadrovske promene. Osnivač zdravstvene ustanove je u zakonskoj obavezi da to čini. Osnivači su i lokalne samouprave i Vlada Srbije – kaže predstavnica Ministarstva zdravlja Tina Aničić.

Uroš se na toj funkciji nalazi od 2008. godine, a od marta 2012. troši svoj drugi mandat. No, vremena se menjaju, sa njima i ministri, pa se sada SPS, kome je u delo palo zdravstvo, svim silama trudi da na Uroševo mesto dovede svog čoveka – Nenada Mladenovića ili Dušana Aleksića. To je i osnovni razlog zašto URS nije ušao u lokalnu vlast, posle najboljeg rezultata u istoriji te stranke na izborima 11. maja.

TEŠKA ARTILjERIJA

URS sada poteže tešku artiljeriju, i ne samo po Vranju. Lokalna vlast, kažu ursovci, će biti kriva ako Simpo stane  jer navodno postoji  spremnost  Dinkića da blokira firmu sa 5.000 zaposlenih, samo da Uroš ostane direktor u zdravstvu(!?).Naime, ova firma digla je ogromne pare iz Fonda za razvoj, i sada se to mora vraćati, a nema se odakle. Mlađan Dinkić zavrnuo je slavine, i drži ih na kratkom štapu – uradite i vi za mene nešto ako hoćete da vam nešto dam. U takvoj situaciji, nije čudo da „Simpo“ ozbiljno pritiska SPS da puste eksperte unutra, pa šta košta da košta. Prema nepotvrdjenim saznanjima „Vranjskih“, URS je čak i u koalicionom sporazumu o formiranju Vlade uneo „preambulu“ po kome će ovoj stranci pripasti mesta direktora ZC u Kragujevcu, Zaječaru, Vršcu i Vranju.

– Nemamo mi pritisak od „Simpa“, nikakav. Pa čak ni od vrha stranke. Želeli smo URS u koaliciji, ali su oni imali svoje, za nas neprihvatljive uslove. Sada, članstvo i organi partije su gotovo jedinstveni protiv URS-a, i njihov mogući ulazak u koaliciju izazvao bi teške posledice po našu stranku – kaže potpredsednik vranjskog SPS-a Branimir Stojančić.

Sve u svemu, oko ulaska URS-a u lokalnu vlast pregovaralo se do ponoći u danu kada je održana Skupština. I SPS i SNS su nevoljno prihvatili da se dogovore sa ekspertima, mada nisu imali preteran pritisak – u SNS-u čekaju razvoj situacije, a SPS je od Obradovića dobio kratku direktivu: „Vidite, ako možete“. I možda bi URS i upao u vlast da nije tražio mesto zamenika gradonačelnika, zamenika predsednika Skupština, dva u Gradskom veću, Apoteku, Skijalište i Zdravstveni centar. Partnerima je to bilo mnogo, pa je URS, posle mnogo natezanja, ispao iz svih kombinacija, što se nije svidelo ni odlazećem Miroljubu Stojčiću, ni „Simpu“.

ZAKAŠNjENjE

Ali, URS nije potpuno izbačen iz vlasti. Pod njenom kontrolom nalazi se zdravstvo, sa sve Apotekom, Kancelarija za mlade, Biblioteka, Zavod za informativni sistem, Infocentar… Šta čeka koalicija, i zašto tamo ne postavlja svoje ljude? Jedina promena u toj ustanovi, kroz koju prođe najviše gradskih para, je postavljanje Dragana Nikolića na čelo UO Apoteke.

– Koalicija je tako dogovorena da gde mi imamo direktora, SPS ima predsednika UO i obrnuto. Do sada ovde nije stigao zahtev za smenu direktorke, a zašto je to tako morate pitati SPS, jer je ova firma sada pod njihovom kontrolom – kaže Nikolić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar