Hlađenje mokrim čaršavima



Doktorka Tanja je donela oglas: dr Lazar Stanković, Doktorki niko nije dao odobrenje da pokreće akciju: dr Dragan Aleksić

– Zgrada nema izolaciju, a pacijenti se rashlađuju čime stignu, ali ništa ne pomaže. Sobe su zagrejane do usijanja. Nema uslova za ležanje i lečenje – priča jedna od majki



 



Doktorka Tanja je donela oglas: dr Lazar StankovićNa Dečjem odeljenju vranjske bolnice nema klima uređaja, a roditelji bolesnih mališana prinuđeni su da se protiv tropskih vrućina bore kako znaju i umeju. Kako saznajemo, na prozorima se kače ćebad i mokri čaršavi, od kuće se donose ventilatori, ali ništa ne pomaže protiv visokih temperatura. Spavanja nema do pred zoru.

ZNATE KAKO JE

U hodniku, u kome je takođe vrelo, zatekli smo nekoliko roditelja koji su pristali da nešto kažu, ali anonimno. Kažu, „deca će još neko vreme biti tu, znate kako je“.

– Ova zgrada nema izolaciju, a pacijenti se rashlađuju čime stignu, ali ništa ne pomaže. Sobe su zagrejane do usijanja. Nema uslova za ležanje i lečenje – priča jedna od majki.

STARA PRIČA
Gradonačelnik Zoran ANTIĆ obećava da će lokalna samouprava kupiti jednu klimu, ali za odeljenje ortopedije.
– Iniciraćemo da svako preduzeće u gradu kupi po jednu klimu za naš ZC i da ljudima koji su prinuđeni da leže u bolnici olakšamo boravak – kaže on.
Ovo tako neodoljivo podseća na Dragomira Tomića koji je 1997. godine, u vreme kada je bio nešto što se zvalo ministar koordinator u Vladi Srbije,  pokrenuo akciju «Privreda Vranja zdravstvu». A koliko nam je zdravstvo od tada procvetalo vidi se iz priloženog.

Doktorki niko nije dao odobrenje da pokreće akciju: dr Dragan AleksićDruga žena kaže da su svi nervozni zbog vrućine, da se deca preznojavaju i da ima dosta njih pod temperaturom.

– Jedva da imaju snage da kažu nešto, prikovana za usijane i plastificirane madrace. Donosimo im voće, sokove, vodu, ali to nije dovoljno – tvrdi ova majka.

Ni lekari ne žele da o ovome govore pod punim imenom i prezimenom.

– Nova zgrada Dečjeg sa dva sprata postoji od 1969. godine i sada imamo oko 60 kreveta. To je nekih hiljadu kvadrata prostora bez klima uređaja. Pretpostavljam da bi 20 klima moglo da završi stvar. To bi po trenutnim cenama u prodavnicama iznosilo približno 6.000 evra, sa PDV-om, a to za ovu ustanovu nije nikakva para. A, mora se imati u vidu i da Zdravstveni centar svakako ne bi kupovao u maloprodaji – rezonuje lekarka sa odeljenja koja je zahtevala anonimnost.

Prvo što se zapitate u ovakvoj situaciji je zašto rukovodioci ništa nisu preduzeli poslednjih godina? Kako to da Zdravstveni centar (ZC) nema 6.000 hiljada evra za nabavku dvadesetak klima, a pre dve godine je za kupovinu šest vozila (među kojima je i „škoda superb“ koja košta oko 20.000 evra) spucao 100.000 evra? Istina je da se u gotovo svim gradovima u Srbiji direktori zdravstvenih centara žale da nema novca za ugradnju rashladnih uređaja, ali je i istina da se ne luksuziraju limuzinama od po više desetina hiljada evra koje su ovde, na ovu besparicu, kupili «iz sopstvenih sredstava».

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar