Napravićemo naš festival



,

Skandal je počeo u subotu 11. avgusta, kada je u 18,26 časova, sat i po pre nastupa finalista Sabora, Bojan Krstić iz Vladičinog Hana dobio SMS telefonsku poruku u kojoj mu, dobro obavešteni prijatelj, saopštava da nagrada „Prvi orkestar“ glavna nagrada 52. Sabora odlazi u Knjaževac



 



Sastanak 14 kapelnika najjačih orkestara iz Surdulice, Vladičinog Hana i Grdelice, prošle srede u Surdulici i odluka da od sledeće godine bojkotuju Sabor trubača u Guči, odnosno da od sledeće godine osnuju svoj festival, bila je najčešća kulturna tema svih pisanih i elektronskih medija u Srbiji proteklih sedam dana. A, odluku su, mora se priznati, doneli trenutno sve sami majstori trube čiji bi izostanak na sledećoj Guči, ukoliko njeni tvorci ostanu dosledni u svom stavu, za ovu svetski poznatu manifestaciju bio veliki hendikep i slučaj bez presedana. Zato je, saočen sa ovakvom iznenadnom, ali i izazovnom „ponudom“, predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, na istom skupu rekao šefovima orkestara:

– Vaše primedbe na rad organizatora Sabora, pa samim tim i zahtevi su opravdani. Ukoliko se u predstojećim razgovorima sa organizatorima ne pronađe zajedničko rešenje, mi u lokalnoj samoupravi smo spremni da, uz vašu pomoć i podršku, već sledećeg leta u Surdulici organizujemo prvi festival trube balkanskih zemalja.

„Skandal“ je počeo, kažu organizatori sastanka u Surdulici, sat i po pre početka završne večeri Sabora u Guči, kada je stručni žiri, pre nastupa najboljih orkestara, odlučio da najviše saborsko zvanje „najbolji orkestar“, dodelio sastavu „Barka“ iz Knjaževca. Ovu tvrdnju su potkrepili SMS porukom, koju je na sastanku pokazao i pročitao Bojan Krstić iz Vladičinog Hana

– Evo, dragi prijatelji, pogledajte: ova poruka mi je stigla u subotu, 11. avgusta, u 18,26 časova, dakle sat i po pre početka završne večeri. Ključna rečenica ove poruke  glasi: žiri će nagradu za najbolji orkestar, dodeliti orkestru „Barka“ iz Knjaževca – pročitao je Krstić, čijem je orkestru te noći žiri dodelio treće mesto.

ADAM TADIĆ: NAMEŠTALjKI NIJE BILO
Adam Tadić, direktor Sabora trubača u Guči i diriktor Centra za kulturu opštine Lučani, energično pobija sve optužbe koje su, sa sastanka orkestara u Surdulici, stigle na njegov ili rad žirija. On je medijima rekao:
– Čuo sam za to sastančenje u Surdulici i nekakvu najavu bojkota Sabora. Naravno, ko gubi, ima pravo da se ljuti. Taj razgovor je inscenirala grupica muzičara koji su ostali bez nagrada, jer ovoga puta nisu osvojili ni jednu od prve četiri nagrade. Lično sumnjam da će ideja o bojkotu da uspe. Siguran sam da se predlogu iz Surdulice neće priključiti orkstri iz Vranja.
Sastanak su organizovali oni, koji su ove godine, zbog opšte situacije, pod šatrama zaradili mnogo manje nego što su planirali. Mi smo za sve njih obezbedili  smestili i ishranu u hotel u Ivanjici, a što oni nisu hteli tamo da idu to pitajte njih.
Sledeća tema – pitanje troškova učešća, honorara i nagrada, za nas je to otvoreno pitanje o kome smo spremni da razgovaramo.
Što se tiče žirija, on je ove godine radio u novom sastavu. U njemu su bili stručnjaci iz svih delov Srbije, pa i iz Surdulice. Mogu da garantujem da nikakvih nameštaljki nije bilo, tako da trubači sa juga ne misle da je smak sveta zato što su ih zaobišle glavne nagrade.
Mi ćemo do početka sledećeg Sabora učesnicima obezbediti vrhunske uslove jer ćemo sagraditi hotel za smeštaj 200 trubača. Idejni projekt je gotov, a ideju će pomoći Vlada Srbije i neki međunarodni donatori. Mislim da takav objekt majstori trube zaslužuju za vreme boravka na Saboru – kazao je Tadić.

U nastavku poruke njen pošiljalac obaveštava Krstića o još jednom skandalu koji su režirali domaćini: proverite, u petočlanom žiriju 52. Sabora trubača sedi i Darko Dimitrijević, koji je ujedno i vođa orkestra „Barka“ iz Knjaževca.

– Normalan čovek iz ove poruke može samo jedno da zaključi: u Organizacionom odboru i žiriju Sabora trubača, sedeli su trgovci, mangupi i kriminalaci, čijim bi radom morala da se pozabavi i policija – završio je Krstić.

Tako je, u skupštinskoj sali u Surdulici, počela dvočasovna rasprava u kojoj su svi učesnici, njih 14 iz isto toliko orkestara, ocenili da više neće i ne mogu da tolerišu prljav, neodgovoran i neprofesionalan rad organizatora 52. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

 – U Guči sam od 1971. godine. Za to vreme mnogo čega sam video i čuo, ali sam ove godine u Saboru u Guči prvi put sebe zapitao gde sam ja to zalutao. Ovoga puta mi trubači sa juga, prisustvovali smo otvorenoj trgovini saborskim nagradama. Takođe smo osetili krajnje neljudski i ponižavajući odnos prema orkestrima sa juga – priča nervozno Božidar Nikolić Donja iz Grdelice, veteran Sabora u Guči.

On pita direktora Adama Tadića i organizatore da li je normalno da se orkestre, koji u Guču svake godine dovode na hiljade posetilaca, organizatori smeste „Bogu iza nogu“ – 30 kilometara daleko od Guče i da više niko bukvalno onjima ne vodi računa.

Siniša Stanković iz sela Zagužanje kod Surdulice, bio je besan kao ris. On ne želi više „niti da vidi niti da čuje“ ni Guču, ni za Sabor, ni za Adama, jer smatra da se organizatori prema majstorima trube s juga, koji Guči donose i slavu i novac, ponašaju i drsko i neljudski – čak diskriminatorski.

– Da li je normalno da pioniri i omladinci, u obe konkurencije, od organizatora ne dobiju novac ni za jedan sladoled. Da drskost bude veća, oni toj deci nisu obezbedili ni da jedu, ni da piju, ni da spavaju, pa su se klinci snalazila po dragačevskim šupama i parkovima – ljutito priča Stanković, čiji je dvanaestogodišnji sin Darko osvojio prvu trubu u pionirskoj konkurenciji.

Ljubiša Ristić, urednik programa u Surduličkom kulturnom centru (SKC) slaže se da je neodgovoran odnos organizatora prema orkestrima sa juga Srbije, prevršio svaku meru.  On je na sastanku naveo više loših primer, podvale i poniženja prema „crnim“ orkestrima, kako organizatori godinama nazivaju orkestra s juga Srbije.

– Mi sa juga Srbije – iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Grdelice, Lebana, godinama smo gradili ugled i visok muzički rejting ove manifestacije. Ipak, Surdulica, koja ima više registrovanih orkestara nego sve opštine učesnice zajedno, doživela je da njene majstore trube zaobiđu ona prva priznanja – ljutito konstatuje Ristić.

I drugi veteran iz Vladičinog Hana, Bojan Ristić traži da se prema organizatorima zauzmu radikalan stav, s obzirom da se Adam Tadić, kako je rekao, prema romskim orkestrima s juga Srbije, godinama odnosi diskriminatorski, forsirajući „bele“ na račun „crnih“.

– Adam se igra sa nama. On nas ignoriše gde god može. U subotu sam u jednom trenutku pomislio da odbijem da primim drugu nagradu za orkestar, ali sam se u poslednjem trenutku predomslio. Danas zvanično kažem da ja i moj orkestar u Guču nikada više nogom kročiti nećemo – kaže Ristić.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, iznenađen brojnim podacima o lošoj organizaciji i zahtevima kapelnika, predložio je da se pronađe „razumno i racionalno rešenje“ time što će se od organizatora zatržaiti odgovori za sva sporna pitanja.

On je predložio da se, bez korektnog razgovora, sa Gučom odnosi ne raskidaju „preko kolena“. Ako se pak raskol nastavi, da se već ove jeseni, u opštini Surdulica, u kojoj je registrovano 25 trubačkih orkestara sa 300 članova koji žive od trube, pokrene inicijativu o novom modelu festivala.

– Ovo je dobra prilika da na greškama drugih napravimo sopstveni festival. Mislim da u Surdulici, već sledećeg leta, možemo da napravimo balkanski Truba fest, manifestaciju koju će u startu podržati orkestri iz Bugarske, Makedonije, Grčke, Turske i naravno Srbije – rekao je Tončev.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar