KARTA VIŠE



Vojska počela raščišćavanje spaljenog pozorišta. Nagorele kulise, rikvandi, scenski aksesoari, odlažu se u prostor u Domu kulture, u kome je započeto, pa zabataljeno nešto što pozorište nikada biti neće; tu je buvlja pijaca. Tamo sam poslednji put bio pre više od trideset godina, kada je još bilo neke nade. Sada uđoh, i podsetih se svih megalomanskih projekata, koje su nam sve vlasti ispirale mozak decenijama. Gospode savaote, šta je sve tamo projektovano i ugrađeno, a nema ničega!

Jedan direktor privrednog giganta hteo da ostavi zadužbinu, pa politički puk’o, onaj koji ga je nasledio odmah obustavio radove na nekakvoj kulturi, asfaltirao put do svoje rodne kuće u nekakvoj majčini, i podigao fabriku usred ekološke sredine, a fabrika ne radi. Gde će selska omladina, koju je on hteo da zadrži tu? Pa, da pali pozorišta po gradu, neće valjda da glumi i režira u njima.



Ove dve građevine, nikada nedovršena pozorišna sala u Domu kulture, i neupotrebljiva fabrika pokraj čiste reke u planini, dva su primera naše svakodnevice. Odete u Poljanicu, da budete industrijski radnik, a onda se istuširate, prikladno odenete (smoking) i odete u Dom kulture da se među hiljadu prisutnih, i vi malo kulturno nadgradite.

Ako dođete do karte.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar