Ko je rekao haos



Samo nenormalan čovek, neznalica, zlobnik, cinik… neće pozdraviti sutrašnji dolazak u Vranje dela niškog džez festivala „Nišvil“, makar i na taj jedan dan. Zato treba pozdraviti one koji su Vranju pružili muzičku ruku iz Niša, ali i ove u Vranju, koji su, bez dileme, domaćinski uzvratili na taj pozdrav.

Vranje i vranjski kraj su sredina sa osobenom muzičkom kulturom i tradicijom. Suvišno je trošiti reči ili se drugima udvarati: ovo što mi na jugu imamo u muzici poželela bi i strasno prigrlila svaka svetska kulturna metropola, svaki istinski kulturni stvaralac i sanjalica.



U ponedeljak, na konferenciji za novinare, kada je i zvanično najavljen jedan dan „Nišvila“ u Vranju, većnik za kulturu Goran Stanković, u kontekstu dolaska džezera u Vranje, rekao je sledeće:

– Jedan dan Nišvila u Vranju je zaista jedan nov iskorak u nekoj sinhronizovanoj priči, kada je u pitanju kultura, bar ovaj oblik muzičke kulture u kome jug Srbije polako počinje da definiše neke svoje programe. Iz jednog haosa stvara se jedna definisana, profilisana i kvalitetna muzička priča..



Najmanje što nam u ovom trenutku aktuelni većnik zadužen za kulturu duguje, jeste da nama laicima, natenane, tačku po tačku, problem po problem, na našim i tuđim primerima, objasni gde je taj MUZIČKI HAOS.

Elem, uozbiljimo se. Čast „Nišvilu“, ali nikada i nikome u Vranju nije bilo uskraćeno pravo na muzičku osobenost i kvalitet. Naprotiv, ovdašnji čovek je tradicionalno muzički vaspitan i edukovan da prepoznaje i prihvata muzičke osobenosti i vrednosti.

Koliko nas služi pamćenje, jedni muzički haos u Vranju, bio je onaj „pljeskavica haos“, koji nam je, pre nekoliko godina, u šetačkoj zoni priredjivao sadašnji ministar kulture.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar