Čuvar kulturne baštine



U tišini i požutelim, bledim ostarelim arhivarijama, krije se kulturno blago od neprocenjive vrednosti; ono govori o prošlosti koja je ostavila pečat i trag vremena na ovim prostorima, i predstavlja kulturni i nacionalni identitet jednog naroda



 



Izazov da se izbori sa problemima koji predstoje,  da promeni imidž arhiva u modernu i reprezantativnu ustanovu koja će se približiti građanima, saradnja sa ostalim arhivima širom zemlje, kao i sa zemljama u okruženju prioritet  je Dobrinke Lozanovske – Ilijev, novoizabranog direktora JU Istorijski arhiv „31. januar“ u Vranju.

Vranjske: Kakvo stanje ste zatekli u Istorijskom arhivu, nakon vašeg dolaska na njegovo čelo?

Ilijeva: – Moje pojavljivanje u Istorijskom arhivu je bilo sasvim spontano. Napravljen je presek finansijskog stanja prema kome Istorijski arhiv nema obaveze ni prema kome, a potraživanja su u vrednosti od 300.000,00 dinara. Ukupno zaposlenih je 22 radnika od kojih sa visokom stručnom spremom sedmoro, sa višom dvoje, i 13 sa srednjom stručnom spremom. Osim njih angažovano je 13 radnika po raznim osnovima kroz program stručne prakse, javnih radova, osobe sa invaliditetom. Njihov angažman je od velikog značaja i ukoliko postoji pravni osnov, mi smo zainteresovani da se produži saradnja sa njima. Što se tiče stanja arhivske građe, nakon prijema od registratura, ona je sređena u odgovarajuće fondove i kao takva je arhivirana u potpuno novim i adaptiranim mikro klimatskim uslovima u prihvatnom depou.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar