SAVETNICI



Ministarstvo za poljoprivredu otpustilo je 1.658 agronoma koji su nedavno angažovani kao savetodavci seljacima, tj. onima koji nešto proizvode u opusteloj Srbiji. Ministar Goran Knežević rekao je da više nema para u budžetu za projekat koji inače nije potreban i da je bolje da se sredstva umesto za plate agronomima usmere poljoprivrednicima za štetu od suše.

Plata savetodavaca nije bila mala – 40.000 dinara. Zato su otpušteni odmah počeli da kukaju. Kažu, nisu bili psihički pripremljeni na ovako nešto. Kao da su oni jedini u ovoj državi poslednjih godina ostali bez posla.



Neko će reći da se radi o stučnjacima koji su mogli da pomognu razvoju sela, da unaprede poljoprivredu i štatijaznam već. Odmah da kažem da nije tako. Znam čoveka koji je završio poljopivredni fakultet i odmah nakon toga odlučio da savetuje samog sebe. Najpre je radio u privatnoj firmi, a onda započeo sopstveni biznis, sve u struci. Danas obrće milione evra prihoda godišnje. Proizvodi stočnu hranu, vino, širi proizvodnju, a od države samo traži da mu ne smeta.

Šta hoću da kažem? Kakvi su to poljoprivredni stručnjaci i savetodavci koji u zemlji sa hiljadama hektara u parlogu, nezagađenom prirodom i jeftinom random snagom čekaju od države zaposlenje i platu od 40.000 dinara, a koje bi trebalo oteti od onih koji ne primaju ni 20.000?



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar