Pozitivna nula ili minus od sedamdeset miliona

Eko Taxi Vranje

Novo i skupo: postrojenje u Novom domu

Novo i skupo: postrojenje u Novom domuNovi direktor JP „Novi dom“ Živko STAMENKOVIĆ nekoliko dana nakon stupanja na novu dužnost kaže da je od prethodnog menadžmenta personifikovanog u ličnosti demokrate Gorana PETROVIĆA nasledio dugovanje od 184 miliona dinara, dok potraživanja u ovom momentu iznosi 114 miliona dinara.Očigledna razlika od 70 miliona dinara (preko 600.000 evra prema važećem kursu evra) će biti veliki problem za dalje poslovanje preduzeća, posebno zato što dobar deo te sume možda neće moći da se naplati.

– Među tih 114 miliona – ukazuje Stamenković – nalazi se 30,5 miliona dinara dugovanja raznih firmi, koje su u stečaju, ili više ne postoje ili su u nekakvom procesu restrukturiranja – Beko, Borba, Panonija, Enterijer, Koštana promet i druga. Ako se ta cifra oduzme, naša aktivna potraživanja  su oko 84 miliona, a ne 114 – kaže Stamenković.

Dojučerašnji direktor Petrović, pak, novinaru daje na uvid izveštaj službe knjigovodstva o preseku stanja finansijskog poslovanja na dan 24. jul 2012, i tvrdi da potraživanja „Novog doma“ zapravo iznose 119,6 miliona.

– Prema ovim podacima – kaže Petrović – građani nam za grejanje duguju duguju 23,3, a vlasnici poslovnog prostora 80,5 miliona, dakle ukupno 103,8 miliona. Na ovu cifru treba dodati sledeće: kupci nam za određene izvršene usluge duguju 7,1 milion; za poslovni prostor koji izdajemo dugovanja prema nama su 3,4 miliona, za zakup garaža duguju nam 2,5 miliona. U naselju  „Češalj“ za neplaćenu participaciju za priključak na mrežu 1,4 miliona, u „Ledenim stenama“ takođe 1,4 miliona, što sve u zbiru daje onih 119,6 miliona – obrazlaže Petrović.

I to nije sve. Na ovu cifru, prema njegovim rečima, treba dodati zalihe mazuta u kotlarnicama, zalihu robe u magacinima, kao i pretplatu na PDV.

– Kada se sve to sabere, uz fakturisanje usluga grejanja za jul, avgust i septembar (po 13 miliona mesečno, ukupno 39), koje su faktički pružene, a još nisu naplaćene jer mi grejemo šest meseci, a naplaćujemo dvanaest, garantujem da to prelazi cifru od 184 miliona koliko je“Novi dom“ dužan prema podacima novog direktora. Ubeđen sam i da će završni račun za ovu godinu, kao i za prethodne tri, biti pozitivan jer smo pozitivno poslovali – kaže Petrović.

Kada je reč o tzv. „neaktivnim potraživanjima“ prema firmama koje su u stečaju ili u procesu restrukturiranja, Petrović navodi da ona realno postoje samo u slučaju „Koštana prometa“.

– Ne vidim razlog zašto ne bismo naplatili od Beka, Prvog maja ili Zastave Kragujevac. Čekamo da se prodaju njihove nekretnine, jer su te firme u restrukturiranju ili stečaju, a mi smo ih na vreme utužili i očekujemo naš deo kolača. Takođe, zaboravlja se da smo mi odradili remont za narednu grejnu sezonu, a da nismo uštedeli bismo dvadesetak miliona – smatra Petrović.

On ne propušta da naglasi kako sada svi zaboravljaju ono što su u prethodne četiri godine uradili on i njegov tim, nešto što „niko nije u poslednjih tridesetak godina“.

– Mi smo duplirali kapacitete (izgrađen sistem grejanja u naseljima Češalj i Ledena stena, stambenom bloku „Meteora“ preko puta glavne autobuske stanice, u školama Gimnazija, Ekonomska, Tehnička, Poljoprivredna i Radoje Domanović, u Dom vojske). Sada grejemo preko 57.000 kvadrata. Samo u naselju Češalj postoji mogućnost proširenja za oko 60.000 kvadrata, a uz ugradnju još jednog kotla u samoj kotlarnici još možda i celih 80.000. Kao i ceo Zdravstveni centar sa oko 25.000 kvadrata – naglašava Petrović.

Stamenković, pak, kaže da projekat toplifikacije nije dao željene efekte jer su kapaciteti neiskorišćeni, a firma se mnogo zaduživala kratkoročnim kreditima da bi proširila mrežu.

– Namera je sada – kaže Stamenković – da što više popunimo kapacitete. Problem je sa cenom priključka. Potrudićemo se da ponudimo povoljnije uslove za priključenje na sistem od dosadašnjih. Razmatramo da li će to biti popust za gotovinsko plaćanje ili plaćanje na duži rok nego dosad, videćemo – zaključuje Stamenković.

Ono što je u ovom momentu najvažnije jeste da li će grejanje sledeće zime krenuti na vreme i da li će firma biti likvidna kako bi nabavljala mazut. Za jednu grejnu sezonu „Novom domu“ je potrebno oko 2.000 tona mazuta. Cena po toni u nabavci je prema Stamenkovićevim rečima 75.000 dinara, što znači da je potrebno oko 150 miliona dinara kako bi u stanovima i lokalima preko zime bilo toplo u kontiunuitetu. To je cifra za 30-35 miliona veća od potraživanja „Novog doma“ od dužnika. Podatak koji zabrinjava.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar