Čuta negira, Boža ćuti



Čiji DNK je pronađen na licu mesta: osumnjičeni Trajković i Stojanović

Policijski izvori otkrivaju da, navodno, postoje neoborivi dokazi o izvršiocima u vidu poklapanja DNK nalaza pronađenog na licu mesta i tzv. „bukalnog brisa“, odnosno uzorka pljuvačke uzetog posle prvog privođenja grupe osumnjičenih početkom jula. Policija je sada sve resurse usmerila ka otkrivanju eventualnog nalogodavca



 



Nikola TRAJKOVIĆ zv. Čuta (25) iz Vranja i Božidar STOJANOVIĆ zv. Boža Karadnik (24) iz istoimenog sela kod Bujanovca uhapšeni su prošlog četvrtka pod policijskom sumnjom da su 2. jula ove godine podmetnuli požar u diskoteci „Paladium“ u kome je kao kolateralna šteta spaljena i zgrada pozorišta „Bora Stanković“. Nakon policijskog zadržavanja do 48 sati pod osnovanom sumnjom na izvršenje krivičnog dela „teško delo protiv opšte sigurnosti“ u saizvršilaštvu (član 288, stav 1 Krivičnog zakonika, predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina), usledilo je saslušanje pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Vranju Ljiljanom Nikolić koja je osumnjičenima potom odredila pritvor do mesec dana.

Čiji DNK je pronađen na licu mesta: osumnjičeni Trajković i StojanovićPolicija u interesu istrage i zbog daljeg operativnog rada na otkrivanju nalogodavca ovog krivičnog dela nije izdavala nikakvo saopštenje za javnost. Načelnik Policijske uprave (PU) Vranje Slađan VELINOVIĆ kaže da je hapšenje rezultat opsežnog i višemesečnog operativnog rada.

– Priveli smo dve osobe za koje se osnovano sumnja da stoje iza podmetanja požara u kome je izgorela zgrada pozorišta – jedino je što je nakon hapšenja mogao da kaže Velinović, uz napomenu da je od momenta hapšenja osumnjičenih za izvršenje ovog krivičnog dela policija sve svoje operativne resurse usmerila ka otkrivanju eventualnog nalogodavca i organizatora paljevine.

ISTRAGA U TOKU

U početnoj fazi istrage, kada nadležni organi po prirodi stvari ne žele da otkriju detalje, istražni sudija Osnovnog suda Ljiljana NIKOLIĆ konstatuje da je istraga otvorena i da se odvija veoma brzo.

– Saslušani su osumnjičeni i oštećeni u svojstvu svedoka. Istraga zahteva i neka veštačenja, tako da sam njen tok neće zavisiti samo od nas, već i od nadležnih instituta koji će na tome raditi, kao i od brzine procene materijalne štete koja je nastala izvršenjem krivičnog dela – otprilike je sve što u ovoj fazi postupka može da kaže Nikolićeva.

U petak 27. jula ona je donela rešenje o sprovođenju istrage. Iako se postupak, razumljivo, odvija pod velom tajnosti, „Vranjske“ saznaju da su Trajković i Stojanović pod osnovanom sumnjom da su 2. jula ove godine, tri i po sata posle ponoći, nakon prethodnog dogovora najpre preskočili zid visine oko tri metra iz Ulice Narodnog heroja, između pozorišta i kotlarnice Hotela „Vranje“, popeli se na nadstrešnicu letnje bašte, a zatim preko oluka sišli u prostor diskoteke, polili inventar benzinom i potpalili vatru.

Iz izvora bliskih istrazi do novinara stiže informacija da je Trajković negirao izvršenje krivičnog dela za koje se sumnjiči. Suština njegovog iskaza je u tome da on u noći kada je izgorelo pozorište, navodno, uopšte nije bio van kuće. Prethodno se vratio s posla (tvrdi da radi kao menadžer na jednom vranjskom bazenu) i ubrzo legao da spava, te da je tek ujutro, kada je privođen u policiju, čuo da se u gradu desio nekakav požar, da su izgoreli diskoteka i pozorište. Trajković je, kaže izvor našeg lista, negirao da se druži sa navodnim saizvršiocem Božidarom Stojanovićem, precizirajući da se jedva i poznaju. Nažalost, javnost je zasad uskraćena za stav Trajkovićevog branioca. Advokat Slobodan NEŠIĆ koga je Trajković angažovao na godišnjem je odmoru i nije ni imao priliku da se upozna sa predmetom, a u njegovoj advokatskoj kancelariji su nam kazali da osoba koja ga je menjala u istrazi prilikom Trajkovićevog saslušanja nema ovlašćenje da govori za medije.

S druge strane, Stojanović, koga policija sumnjiči za saizvršioca, odlučio je da se brani ćutanjem, što nam potvrđuje Dragan STOJANOVIĆ, branilac koga je angažovala njegova porodica.

– Imam informaciju da se branio ćutanjem. Trenutno mogu da vam kažem da me njegova majka naknadno ovlastila da ga obiđem u pritvoru, ali i da još nisam s njim razgovarao. Još uvek postoji mogućnost da sam osumnjičeni ne prihvati da ga ja zastupam, možda se odluči za drugog advokata. Što se konkretno predmeta tiče, podneo sam zahtev istražnom sudiji za razgledanje i kopiranje spisa i tek nakon toga ću moći da kažem nešto konkretnije – navodi advokat Stojanović neposredno pred odlazak ovog broja „Vranjskih“ u štampu.

Dobro obavešteni policijski izvor kaže da je policija već hapsila Božidara Stojanovića zimus u noći kada je zapaljen „jugo“ oca gradonačelnika Zorana Antića i to dok se sa još jednom osobom automobilom vozio gradom u kasne noćne sate. On je tada, nakon informativnog razgovora, pušten kući.

Nikola Trajković Čuta, tvrdi izvor blizak istrazi, privođen je odmah nakon paljevine pozorišta. Policija ga je tražila na kućnoj adresi nekoliko sati nakon požara. Pretresan mu je stan i oduzet mobilni telefon. Potom je dao je izjavu u zgradi policije.

POKLAPANjE DNK

Kako je i sam načelnik PU Velinović u prošlom broju „Vranjskih“ govorio o postojanju nekakvih DNK dokaza, dvojici osumnjičenih uziman je tzv. „bukalni bris“ (uzorak sluznice-pljuvačke, uzima se sa unutrašnje strane obraza) i prema onome što tvrde dobro obavešteni izvor iz policije navodno postoji poklapanje i opravdana sumnja da su se dvojica osumnjičenih te noći prebacila preko betonskog zida u baštu diskoteke „Paladium“ gde je požar iniciran i odakle je krenuo ka zgradi pozorišta. Koliko su ovakve spekulacije utemeljene pokazaće dalja istraga.

– Ostaje otvoreno pitanje – dodaje policijski izvor – ko im je naložio da zapale diskoteku.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar