Turski pevač i 200 mačoraMože i produžetak od 13 minuta

Može i produžetak od 13 minutaKako su se nameštale utakmice, kada je FK Morava iz Vladičinog hana u pitanju, govori afera koja je svojevremeno dobila konspirativno ime: „Turski pevač“..– Nikad se neću složiti sa činjenicom da je morao „tatu“ da odradi opstanak u ligi ili ulazak u viši rang. „Tata“ je hronično lagao: „Sine, jer ste pobedili“? „Jesmo“! „Bravo, šta sam ti rekao, ne sekiraj se ništa“. „Tata“ je bio folirant, igrao je na kartu da neko od tipovanih klubova mora da uđe u viši rang ili neko ostane u ligi. Držao je klubove na udici, svi su se hvatali. Od onih koji bi ostvarili cilj očekivao je tokom sezone poklone, a na kraju tal. Ako ne ispune njegova očekivanja teško njima kasnije. Dakle, tvrdim odgovorno, „tata“ ništa ne znači ako ne probušiš sudije i predstavnike klubova. Svako je i bez „tate“ željan „mačora“ (maraka). Igrali smo smo odlučujuću utakmicu za opstanak. Naš direktor kluba, u fudbalskim kuloarima poznat kao „turski pevač“ dogovarao je posao sa sudijama preko predsednika opštine zvanog „veverica“. Sa sudijama je „turski pevač“ sedeo u kafani gde se godinama obavljaju transakcije razne vrste i dogovorio varijantu od „200 mačora“. Infalacija, brate, velika je to lova. Znao je to i predsednik opštine i kaže direktoru da sačekaju kako će se situacija na terenu odvijati. „Ako damo golove i sigurno pobeđujemo to je varijanta jedan, dakle sudijama k…. Ako rezultat nije kako treba aktiviraj varijantu dva: „200 mačora“.  Utakmica sa jednim seoskim klubom odlučivala je o opstanku, nama je odgovarala samo pobeda. Počela je utakmica, mi bosi, gol ne bi dali do sutra. Na pet minuta pre kraja „turski pevač“ zove predsednika opštine i saopštava mu stanje na terenu. „Šta čekaš, aktiviraj varijantu dva“. „Direktor kluba koji je šetao pored aut linije prišao je pomoćnom sudiji i vešto mu pored nogu bacio svežanj od „200 mačora“. Sudija je video, sagnuo se uzeo novac i počeo kao manit da maše zastavicom. To je bio signal za glavnog sudiju. Dotrčao je, pomoćnik mu je saopštio važnu vest i sudija je otrčao do gostujućeg kapitena i pokazao mu crveni karton zbog „prigovora“. Onda je usledio penal za domaće iako se iz aviona nije video prekršaj. Sve bi bilo dobro da jedan gostujući igrač nije u 90. minutu opalio po lopti iz sve snage i pogodio same rašlje gola domačih. Rezultat 1:1, tragedija za domaće. Ali, tu je podsećanje na „200 mačora“ i sudija produžuje utakmicu za trinaest mninuta dok diomači nisu ugurali loptu u gol i rukama i nogama. Direktor, „turski pevač“, nakon toga pobegao je iz fudbala opsednut godinama da je mogao i da još može da skonča u bajbuku – priča naš sagovornik, nekada član uprave FK Morava.

CRTICA
Ko muti u ime naroda
Počeli su seoski turniri u malom fudbalu, a prvi na teritoriji Grada Vranja je, onaj najposebniji u mnogo čemu, u Zlatokopu. Turnir kojim se diči SPS i novi gradonačelnik Zoran Antić, jer je njihovih ruku, a narodnih para, delo.
Krenulo se od centra sela uz pratnju trubača obučenih u gradske žute boje (nisu partijski) i stiglo do terena pred osnovnom školom. Sve je bilo vrhunski organizovano, gotovo ceo vranjski vrh i krem SPS na čelu sa gradonačelnikom došao da još jednom kaže: „Hvala“! za izbornu podršku neslućenih razmera.
Govorio je gradonačelnik Antić o budućim posledicama ukazanog im poverenja, o planovima za turnir, da preraste u međuokružni, pa da dođu i ekipe iz Manstirišta, Mrštana, Gornjeg i Donje Brijanja, Međumurova… Da bi one došle biće ulaganja u infrastrukturu, iza i oko terena.
Prozborio je, za divno čudo, i novi lokalni minisdtar sporta Darko Filipović, stručnjak za Mini maksi ligu
, mali fudbal i balon Prestiž, a onda je turnir otvorio Igor Mladenović, predsednik SS. Nakon toga, izašao je gradski (ne partijski) KUD „Sevdah“ i krenuo da igra sa šajkačama i opnacima, sitno da sitnije nije moglo da bude.
I taman, sve je teklo kao po loju, i SPS zamisli, kad neko zvanično, nakon svega viđenog, izjavi u etar: „Turnir su otvorile ekipe, ali   zbog nepriličnih imena klubova mi ih nećemo spominjati“.
Neko je, ipak, bio ubačen da minira veliku svetkovinu.
Piše: Dušan DjorđevićPratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar