Nešto kao bioskop



Biće kao novo, samo ne znamo kad: zgarište Pozorišta

I dok noćima traju tehno-narodnjačke bahanalije na zgarištu vranjskog hrama kulture, jer je diskoteka počela sa radom samo nekoliko dana posle požara, na pepelu vranjskog teatra još nije počelo ni raščišćavanje šuta; a podsećamo, rok za kompletnu obnovu pozorišta je 31. januar 2013.



 



Biće kao novo, samo ne znamo kad: zgarište Pozorišta-Ne znam – vrti glavom član Odbora za obnovu zgrade vranjskog pozorišta, koji je želeo da ostane anoniman – ako se ovako nastavi, sve mi se čini da će Vranje dobiti novo pozorište, kao što je dobilo i novi bioskop.

Eto jedne optimističke prognoze (zasnovane na empiriji), posle druge sednice ovog Odbora, održane u petak, 20. jula tekuće godine u prostorijama Skupštine Grada. Sednicom je predsedavao gradonačelnik Zoran Antić, u isto vreme i predsednik Odbora. Političko-birokratskim metajezikom rečeno, zaključeno je „da se realizacija dogovorenih aktivnosti odvija po planu, ali da one moraju da budu intenzivirane“.

IMA I TAKVIH

I dok noćima traju tehno-narodnjačke bahanalije na zgarištu vranjskog hrama kulture, jer je diskoteka počela sa radom samo nekoliko dana posle požara, na pepelu vranjskog teatra još nije počelo ni raščišćavanje šuta; a podsećamo, rok za kompletnu obnovu pozorišta je 31. januar 2013.

„Prihvaćena je“, kažu, „informacija pozorišta o do sada preduzetim koracima“. I kako kaže Jevanđelje, da niko nije bio prorok u svom selu, tako vranjski Odbor sastanči i prihvata informacije o preduzetim koracima, dok se sva pozorišta u Srbiji upinju iz petnih žila ne bi li nekako pomogli da se pozorišni život Vranja kao feniks podigne iz pepela. Dakle, ima i onih kojima je zaista stalo. Tako je, recimo, Atelje 212 iz Beograda ponudio svu moguću logističku i marketinšku podršku, kao i prostor za odigravanje premijere predstave „Narodna drama“. Uz pomoć Garnizona Vranje i Omladinskog kulturnog centra, glumci će i dalje moći da predstavljaju, a održavaju se i predstave na otvorenom, u Gradskom parku i na Trgu Staniše Stošića. Tu se Gradsko veće pretrglo i obavezalo se da obezbedi neophodnu tehniku za izvođenje predstava na otvorenom.

Kako rekosmo, ima i onih koji zaista rade. Tako je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, preko svog predstavnika u Vranju Miomira Stojanovića, doneo Rešenje o utvrđivanju uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite za izradu tehničke dokumentacije za sanaciju, rekonstrukciju i revitalizaciju pozorišta „Bora Stanković“.

-Sanacija, rekonstrukcija i revitalizacija zgrade pozorišta – kaže Stojanović – treba da bude izvedena u postojećem gabaritu, a arhitektonskim oblikovanjem mora se poštovati nasleđe, materijalizacija i stilske karakteristika kulturnog dobra.

U Rešenju se, što je veoma značajno, vraća konstruktivna ideja još iz vremena prvog renoviranja vranjskog pozorišta, 1993, a to je mogućnost projektovanja hola pozorišta u okviru stare kafane Hotela. Ako ga Ugostiteljsko preduzeće izdaje za diskoteku, od koje pola grada ne može da spava, neka ga za istu cenu izda u plemenitije svrhe – pozorištu, kome u stilskom i arhitektonskom smislu i pripada, jer se zgrade lepe.

OPTIMIZAM
U trenutku nastajanja ovog teksta (sreda, 25. jul), u toku je sednica Skupštine Grada na kojoj će posle jednog mandata na čelu vranjskog pozorišta, biti razrešen Nebojša Cvetković, a na mesto direktora biće postavljena glumica vranjskog pozorišta Radmila Djorđević. Cvetković se tim povodom obratio javnosti:
„Poštovani,
Želim da vas obavestim da je danas moj poslednji radni dan u Javnoj ustanovi Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju. Koristim priliku da vam se zahvalim na izuzetnoj saradnji u prethodne četiri godine. Svima vama želim puno uspeha u daljem radu, da budete optimisti, da verujete u sebe i da ne odustajete od svojih životnih principa“.

-Takođe – nastavlja Stojanović – po Rešenju je dopušteno povećanje volumena zgrade, dogradnjom potkrovlja ili sprata, prema atrijumu – bašti Hotela za potrebe nedostajućih sadržaja kao što su slikarnica dekora, stolarska radionica, tonski studio… Ove mere, propisane Rešenjem, uz striktno poštovanje, omogućuju neophodnu i brzu intervenciju, a da pri tome spomenička obeležja Pozorišta budu očuvana, uz poboljšanja u tehničkom i tehnološkom smislu.

POLAKO SE PRIPREMA

Prihvaćen je i marketing i medija plan za prikupljanje finansijskih sredstava za obnovu zgrade pozorišta, autora Radomana Irića, novinara, člana Odbora, u kome je između ostalog predloženo da se održe i donatorske konferencije uz podršku Udruženja Vranjanaca u Novom Sadu i Beogradu, kao i da se sa Telekomom, VIP-om i Telenorom naprave ugovori o slanju SMS poruka, za prikupljanje sredstava, kao i da se, s obzirom da je za obnovu pozorišta potrebno oko 200 miliona dinara, zatraži neophodna pomoć vlade i resornog ministarstva, u čemu će značajnu ulogu imati narodni poslanici iz Vranja. Na sednici je potencirano da se moraju otkriti lica koja su podmetnula požar, i adekvatno sankcionisati.

-Na osnovu zaključaka Odbora – kaže Zoran Antić, gradonačelnik Vranja – podneli smo sve validne papire i zahteve nadležnim organima i službama, a sada čekamo informaciju iz tužilaštva o istrazi, i kada će biti završena, kako bismo po Rešenju zavoda za zaštitu spomenika kulture počeli sa radovima na raščišćavanju požara, i početka radova na obnovi pozorišta, po fazama koje su predložene. Pripremaju se polako dokumenti za javne nabavke, paralelno teče akcija prikupljanja sredstava, u toku nedelje će biti održana velika konferencija u Medija-centru u Beogradu, posvećena obnovi vranjskog pozorišta.

-Pored neophodnih administrativnih stvari koje su odrađene – kaže Nebojša Cvetković, direktor vranjskog pozorišta, kome je danas (sreda; vidi okvir) poslednji dan na toj funkciji, jer ga Skupština razrešava, a na njegovo mesto postavlja glumicu vranjskog teatra Radmilu Djorđević – urađen je i sinopsis za televizijski spot i vranjski glumački ansambl ga je u saradnji sa RTV Vranje i realizovao. Otvorena je fejsbuk grupa na kojoj su ažurirane sve informacije o požaru, kao i o svim aktivnostima koje se čine za obnovu pozorišta. Na sajtu pozorišta sa takođe redovno ažuriraju sve aktuelnosti, a na naslovnoj strani sajta „Južnih vesti“ postavljen je baner sa apelom za obnovu pozorišta. Takođe, na zvaničnom gradskom sajtu postoji baner za obnovu pozorišta sa brojem računa za uplatu donacija.

-Sva pozorišta u Srbiji – nastavlja Cvetković – odazvala su se našem apelu. Obišli smo sve lokacije u gradu u kojima bismo mogli da nastavimo rad; salu u staroj kasarni, salu OKC-a; postigli smo dogovor sa generalom Simovićem da početkom septembra možemo nastaviti sa igranjem naših predstava u Domu Vojske, kao i nastavak proba na novoj predstavi, a da Glumačka radionica nastavi svoje aktivnosti u zgradi OKC-a.

Sve u svemu, Odbor radi – teatar se gradi. Izvinite Vranjanci što pitam, ali kada ste poslednji put prisustvovali filmskoj projekciji u vranjskom (jednom od svojevremeno tri) bioskopu?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar