Kriminalci me ruše i preko paljevina



Neko mora osmisliti ideju, pronaći ljude, pristupiti izviđanju terena, nabavljanju materijala i na kraju ralizaciji. Kao i da posle toga prikrije tragove i dokaze. Neću da kažem da je to organizovana kriminalna grupa, ali trudićemo se da dokažemo da postoji organizacija u njihovom delovanju



 



Paljevine „poršea“ makedonskog biznismena Trifuna Dokovskog, diskoteke „Paladium“ i gradskog teatra ozbiljno su doveli u pitanje profesionalni integritet i sposobnost načelnika Policijske uprave (PU) Slađana VELINOVIĆA. Čak do te mere da političari javno pominju mogućnost njegove smene ukoliko izostanu rezultati i u ovim policijskim istragama, kao što ih nije bilo u istraživanju većine ključnih paljevina sa kriminalnim potpisom poslednjih godina. Pritisak na Velinovića ide do te mere da se stiče utisak da su sada samo te paljevine važne i da više nikome nije bitno što on kao načelnik ima bolje rezultate u odnosu na većinu prethodnika u suzbijanju svih vrsta kriminaliteta u gradu.

– Rasvetljavamo i paljevine. Rešili smo četiri slučaja podmetnutih paljevina vozila i trinaest slučajeva podmetanja požara na objektima od početka 2009. do danas – kaže na početku intervjua za „Vranjske“ načelnik PU Vranje.

Vranjske: Javnost će svakako zanimati koji su to slučajevi?

Velinović: To ne možemo da saopštimo. Napisani su izveštaji i krivične prijave, sve je prosleđeno tužilaštvu i oni dalje o tome brinu.

Dobro, jeste li možda rasvetlili paljevinu automobila gradonačelnika Zorana Antića i drugih javnih ličnosti, funkcionera, advokata, biznismena, sportista?

– Ne. Reč je o paljevinama vozila manje poznatih građana.

Kako objašnjavate činjenicu da su ključni slučajevi još nerešeni?

– Oni su „živi“ i na njima se radi. Sve što je policija trebala i mogla da preduzme, preduzeto je. Kako u operativnom smislu, tako i u vezi kriminalističko-tehničkih veštačenja. Neke rezultate veštačenja još čekamo.

Javnost je nestrpljiva. I vlast od policije traži rezultate. Šta vi, i kad biste imali neoborive dokaze protiv piromana i nalogodavaca, možete javno saopštiti?

– Malo toga. Posao policije nije da izveštava javnost, nego da radi na prikupljanju materijalnih dokaza – tragova i predmeta krivičnog dela. Kada imamo takve dokaze, podnosimo krivičnu prijavu tužilaštvu.

Kad smo već kod dokaza, pričalo se pre dve godine da ih u vezi paljevine i eksplozije u kafani „Kubura“ ima koliko hoćeš. A onda, svi optuženi oslobođeni su u prvostepenom postupku upravo usled nedostatka dokaza.

– Mi smo u tom predmetu imali kompletne dokaze i sa tim izašli pred tužilaštvo. Na osnovu tih dokaza tužilac je otvorio istragu i podigao optužnicu. Pitanje o ishodu sudskog postupka je za sud.

Da li posle svega ovoga razmišljate o ostavci?

– Ne. Mene je za načelnika postavio ministar policije i jedino on može da me smeni. Odgovaram lično Ivici Dačiću i direktoru policije Miloradu Veljoviću. Za sada imam podršku od obojice, oni moj i rad PU Vranje ocenjuju visokom ocenom.

Imate li ideju o tome zašto se konstantno u poslednje dve godine traži vaša „glava“?

– Verovatno zbog toga što kriminal više ne cveta. Od početka godine imali smo samo dva ubistva na području okruga. Oba su rasvetljena. Nije bilo nijednog slučaja silovanja, otmice, nijedne razbojničke krađe. Od šest razbojništava sva su rasvetljena, kao i pet iznuda. To znači da smo uspostavili preventivu kroz uspešno rasvetljavanje krivičnih dela.

Znate li ko konkretno stoji iza priča o nebezbednom Vranju i zašto ih podgreva?

– Najverovatnije da načelnik PU Vranje smeta nekim kriminalnim strukturama koje više ne mogu da rade ono što su radile do pre dve, tri godine. Ljudi će se setiti da smo mi pre ovoga imali jurnjave automobilima po gradu i pucnjavu iz automatskih pušaka, pokušaje ubistava, ubistva u strogom centru, drogu na ulicama. Sad kad smo to suzbili, ne valja načelnik, ne valjaju još neki ljudi. I to po pravilu isti – Slađan Velinović, Boban Petrunović, Marjan Petrović, još neki inspektori. Jasno je valjda zašto je to sam vrh policije.

Ali, kome konkretno smeta načelnik PU Vranje?

– Neki od njih su već davali izjave u vašim novinama. Govorili kako ja ovde dovodim kriminalne grupe iz Niša i okoline da preuzmu vranjsko tržište kriminala.

Kako vi reagujete na takve priče?

– Nemam komentar, to su gluposti.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar