Konačan poraz



Ljudski je to uraditi u zakonskom postupku: Milan Božilović, Svakako ću se vratiti u pravosuđe: Dragan Stefanović, Odlučiću da li ću se vratiti ili ne: Zare Dinić, Pod uslovom da mi je žalba usvojena: Goran Despotović

Posle odluke Ustavnog suda Srbije u lokalno pravosuđe potencijalno mogu da se vrate bivši tužioci Milan Božilović i Zare Dinić, kao i sudije Dragan Stefanović i Goran Despotović. Još uvek nije poznato da li su usvoijene i žalbe nekih sudija za povratak u Osnovni sud



 



Reforma pravosuđa koju je prethodna vlast poduzela krajem 2009. godine doživela je svoj konačan poraz nedavnom odlukom Ustavnog suda Srbije (USS) o vraćanju na posao oko 300 sudija i tužilaca „posečenih“ u procesu opšteg izbora pre više od dve i po godine.

Ljudski je to uraditi u zakonskom postupku: Milan BožilovićPravna posledica ovakve odluke USS je da će i većinu vranjskih sudija i tužilaca koji su od 1. januara 2010. godine zvanično ostali bez posla, a uložili su prigovor ili ustavnu žalbu, sada morati da vrate na posao u roku od šezdeset dana. Moraće da im daju kancelarije, da im isplate ono što im u međuvremenu država nije plaćala (tek će se saznati definitivna cifra i modus izmiranje dugovanja, ali je izvesno da je reč o velikom novcu), a lokalna javnost sada valjda treba da se pretvara da nije čula sve ono ružno što su u međuvremenu u nekakvim nevešto sačinjenim obrazloženjima VSS i DVT izgovorili o njihovom moralu, stručnosti i profesionalnim kvalitetima, bez ikakve argumentacije. Sve lepše od lepšeg.

U Viši sud, kako stoje stvari, objektivno bi mogli da Svakako ću se vratiti u pravosuđe: Dragan Stefanovićse vrate bivši predsednik koji je konkurisao za sudiju Dragan STEFANOVIĆ i Goran DESPOTOVIĆ, sada advokat, a do reforme pravosuđa sudija Okružnog (sada Višeg) suda. Stefanović pozdravlja odluku USS i naziva je konačnom pravdom za kadrove koji su nepravedno ostali na ulici.

On očekuje i da se neke stvari u vezi sa reformom pravosuđa konačno raščiste.

Odlučiću da li ću se vratiti ili ne: Zare Dinić– I samo Društvo sudija je iznelo stav koji podržavam da je i sam USS svemu tome donekle kumovao nekim svojim ranijim odlukama, posebno kada je dozvolio da se sprovede „opšti izbor“, a ne reizbor sudija. Moram da naglasim i da sam tek pre desetak dana prvi put od reforme dobio nekakav papir sa obrazloženjem u vidu odluke VSS gde se kao razlog mog neizbora navodi da se nisam dovoljno angažovao i da nisam imao dobru saradnju sa kolegama, iako je komisija VSS prethodno predložila da usvoje moj prigovor i vrate me na posao. Takvo obrazloženje je jedan apsurd jer, setićete se, od deset sudija Okružnog suda na čijem sam čelu bio osmoro je izabrano. Šestoro je čak napredovalo. Reč je o strahovitoj nepravdi koja je najzad ispravljena.

Despotović, pak, nije načisto da li će se vratiti u Viši sud.

Pod uslovom da mi je žalba usvojena: Goran Despotović– Ispostavlja se da je ono što smo sve vreme govorili bilo na mestu, da je reforma bila nepravedna, bez kriterijuma, klasična partijska čistka. Sada ću dobro razmisliti pre nego što odlučim da li ću se vratiti u pravosuđe, naravno pod uslovom da mi je žalba usvojena – kaže Bivši opštinski tužilac Zare DINIĆ kaže da treba biti strpljiv i ne komentarisati odluku USS dok ne stigne papir crno na belo i dok se ne vidi kakva je „ponuda“ za one koji su 2009. ostali bez posla.

– Odlukom USS stavljena je tačka na jednu veliku nepravdu koju su konstatovala i domaća i međunarodna stručna javnost. Tek kada dobijem odluku, odlučiću da li ću se vratiti ili ne – kaže Dinić.

Iz Osnovnog tužilaštva navode da za sada nemaju podatke o broju neizabranih tužilaca i zamenika koji će se vratiti u to tužilaštvo, te da će „eventualni problem sa nedostatkom kancelarijskog prostora biti rešen u skladu sa postojećim mogućnostima“.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar