Fleksibilna dinamika



Kalanović i Stojčić

U firmi, iza koje stoji italijanska Ditra, očekuje da po završetku godišnjih odmora počnu sa useljavanjem u hale koje su prošlog meseca kupili za nešto više od milion evra



 



Kalanović i StojčićU kompaniji „Top sofa srb“ očekuju da se u tri pogona Jumka koje su kupili 15. juna usele na jesen, i najavljuju da će datum moći da preciziraju kada avgusta prođe kolektivni godišnji odmor. Ovo, između ostalog, stoji u odgovorima koje je našem nedeniku uputio menadžment firme koja ovde posluje od oktobra 2010. u zakupljenom objektu u Bunuševcu gde zapošljava desetak radnika. U ovom pogonu, kako navodi uprava firme, proizvodi se „ekskluzivni tapacirani kožni nameštaj“ namenjen isključivo izvozu, a ista roba proizvodiće se i u Jumkovim pogonima ukupne površine 38.000 kvadratnih metara, kupljenim na licitaciji za milion i sto pet hiljada evra.

EKSKLUZIVNO

Iza ove firme zapravo stoji italijanski proizvođač nameštaja od kože „Ditra Italia“, koja je krajem prošle godine sa tadašnjim gradonačelnikom Miroljubom STOJČIĆEM i potpredsednicom vlade Vericom KALANOVIĆ potpisala Memorandum o realizaciji investicionog programa vrednog 13,5 miliona evra.

Kupovina Jumkovih pogona – Trikotaže i Konca i dorade – trebalo bi da bude prvi potez u realizaciji ovog projekta koji, uz subvenciju države od 5.000 evra po radnom mestu, treba da uposli 411 novih radnika.

Iz Top sofe, međutim, poručuju da će kod njih u narednom periodu posao naći više radnika nego što je planirano:

– Posao će dobiti i više od 411 radnika, koji će biti postepeno zapošljavani u periodu od naredne tri godine, u skladu sa dinamikom osposobljavanja novih pogona – kaže se u odgovorima iz kompanije, iz čega se može zaključiti da oslobađanje pogona neće teći brzo kako se nada ovaj proizvođač kožnog nameštaja.

Više detalja o uslasku Top sofe ne znaju ni u Jumku. Zoran STOŠIĆ, generalni direktor kompanije u većinskom državnom vlasništvu, neodređen je po ovom pitanju u izjavi za Vranjske:

– Rokovi za useljenje su fleksibilni. Videćemo kada će se useliti – bilo je sve što je rekao Stošić koga smo zatekli na službenom putu.

On je ranije za naše novine rekao da Jumko sa ovom transakcijom nema praktično ništa jer je ona samo deo procesa restrukturiranja kompanije. Za Jumko je važno, kazao je Stošić, da dobije bankarski kredit uz garanciju države koji će se iskoristiti za povećanje energetske efikasnisti i prepolovi milion evra godišnjih troškova za struju, mazut, vodu i gas.

– Dalje o svemu odlučuje Agencija za privatizaciju – izjavio je Stošić.

Iz Agencije, međutim, i posle brojnih poziva i molbi, nismo dobili nikakav odgovor na pitanja vezana za prodaju Jumkovih pogona.

Ipak, stiče se utisak da će od čitavog posla najviše koristi imati Italijani, koji su pogone platili znatno manje od 1,9 miliona evra, na koliko su ih procenile nadležne državne institucije, manje čak i od 1,3 miliona, na koliko su ih sami procenili. Jer, računica je surovo jasna. Za zapošljavanje 411 radnika oni će od države dobiti oko dva miliona evra, što je skoro dvostruko više od cene po kojoj su kupili tri fabričke hale po početnoj ceni – 764.000 evra za Doradu i konac i 251.000 za Trikotažu.

BAGATELA

Za to je, kažu u Jumku, kriva činjenica što se na prvu licitaciju 30. maja, kada je početna cena bila 1,9 miliona, niko nije javio, pa je kupac iskoristio zakonske mogućnosti i 15 dana kasnije se pojavio kao jedini kupac, samo što je cena skoro pa prepolovljena.

Snežana VELIČKOVIĆ, lider Jumkovog ASNS sindikata, zbog posla sa Italijanima nedavno je zakazala generalni štrajk, ali je izostao odziv radnika. Ona ponavlja tezu da su pogoni prodati za bagatelu u momentu kada kompanija grca pod teretom pravosnažnih presuda bivših i sadašnjih radnika koji potražuju oko sedam miliona evra, a zaposleni primaju neredovne i hronično male plate.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar