Bekstvo iz „moranja“



Galerija Narodnog muzeja Vranje: Slađana Nedeljković – „Tajna krošnje“, crteži i ulja na platnu



 



Jedna od kulturnih institucija u gradu sa najkontinuiranijim programom svakako je Galerija Narodnog muzeja. Ovoga puta, konzumentima likovne umetnosti ponuđena je izložba „Tajna krošnje“ Slađane Nedeljković, koja sadrži 35 crteža i ulja na platnu različitog formata.

– Verovatno ne postoji – kaže Zorana Petrušijević, kustos Galerije Narodnog muzeja – srećnije izabran simbol vezan za fenomen života (stvaranja), sponu između Tvorca i tvorevine, nego što je to drvo. U parabolama iz Jevanđelja, Isus je mnogo puta, iz mnogo razloga, pominjao seme i njegov potencijal da se razvije u drvo ili biljke koje donose različite plodove. Onda ne čudi da se umetnici u svom traganju, često nesvesno, služe ovim simbolom. No, ne samo da je religiozni jezik različit od likovnog, a uz to opet religija različita za različite ljude, a analogno tome i likovni jezik različitih ljudi takođe različit, već je drvo vrlo privlačan simbol i bez religiozne dimenzije i likovne interpretacije.

PROFIL
Slađana Nedeljković rođena je u Vranju 1968. godine, gde je završila osnovnu školu, dok je u Nišu završila Srednju umetničku školu „Djorđe Krstić“, 2012 diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Vranju. Dizajner tekstila po vokaciji. Radila kao dizajner, kreator, pravila kostime za dečje predstave, a u svet slikarstva otisnula se svojom prvom samostalnom izložbom 2000. godine, crtežima u boji. Dve godine kasnije, vranjskoj publici se predstavila i svojom drugom samostalnom izložbom slika. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi. Pored likovnih radova, umetničko stvaralaštvo iskazuje i kroz stihove koji očitavaju njenu snažnu, a u isto vreme suptilnu stranu ličnosti.

– Zato – nastavlja Petrušijevićeva – iako veoma korišćen motiv zahvaljujući njegovoj inspirativnosti, Slađanino drvo ima nešto svoje. Izložba „Tajna krošnje“ jeste neki njen način, posejano seme, gajeno s ljubavlju i nadom, a kakvo je drveće iz toga niklo, tumačićemo kako već ko ume.

Kako pak sama autorka, Slađana Nedeljković, tumači svoju poetiku?

– Izloženi radovi su nastali godinu unazad, i nose sobom dve dimenzije: realnu i intelektualno-duhovnu. Realnost se očitava kroz simbolično drvo „Tajna krošnje“ u životu kroz rad, ekologiju, naše misli koje treba da ostanu čiste i prirodne. Intelektualno-duhovna komponenta je kompleksnija. Sagledavam je u Tajni kroz želju, emociju, prenetu likovnim jezikom na platno ili crtež; da iz jednog okvira, iz šablona, iz „moranja“, izađemo na svoj put, lak, otvoren, prirodan, plodan, koji izvire iz same suštine našeg bića. Odatle „Tajnu krošnje“ možemo sagledati kao naš razum, mozak – levu i desnu hemisferu mozga, razum ili osećanja, šta će prevagnuti i kako dalje ići kroz život, kroz to naše putovanje na ovoj planeti.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar