Ako se poveća potrošnja, sledi restrikcija



– Restrikcija dosad nije bilo, ali će ih biti ukoliko se potrošnja vode, uglavnom u nenamenske svrhe, poveća sa postojećih 450 litara u sekundi, kaže Živojin Mitrović, v.d. direktora Vodovoda, objašnjavajući šta se može dogoditi ukoliko letnje vrućine potraju, a Vranjanci nastave da troše vodu kao da je ima u neograničenim količinama.



VRANjSKE: Kakva je trenutna situacija u Vranju?

MITROVIĆ: Vodosnabdevanje je u ovom trenutku uredno. Kompletna količina vode koja dolazi sa akumulacije brane Prvonek i isporučuje prema gradu je 310 litara vode u sekundi. Iako je potrošnja vode tokom leta u periodu od 18 do 22 časova povećana (450 litara vode u sekundi), nismo imali nikakvih restrikcija.



Koji delovi grada su najugroženiji?

– Najugroženije su ulice na kraju druge visinske zone (Rifata Burdževića, Maksima Gorkog…). Uzrok povećane potrošnje je nenamenska upotreba vode za polivanje bašti, oranica i drugih zelenih površina u naseljima koja gravitiraju ka gradu, pa često pojedine ulice u višim delovima grada u popodnevnim i večernjim satima imaju slabiji pritisak ili dvočasovni prekid vodosnabdevanja.

Hoće li biti kazni usled nenamenske upotrebe vode?

– Mi stalno pratimo potrošnju i ako grad bude ugrožen biće isključena naselja koja ugrožavaju vodosnabdevanje. Najviša potrošnja do sad je 450 litara u sekundi. Dotok iz akumulacije brane je 310 litara a ostatak se nadomesti iz rezervoara kod kojeg je rezervoarni prostor 20.000 metara kubnih vode. Međutim pređe li se granica od 450 litara vode u sekundi bićemo prinuđeni da naselja van grada isključimo. Što se tiče kazni, mora da postoji odluka Skupštine grada. Mi ne možemo da sprovodimo nikakve kaznene mere.

Gradski cevovod postoji već 60 godina. Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom gradske vodovodne mreže?

– Jedan od problema nedovoljne propustivosti vode su gradski cevovodi koji su neadekvatnog prečnika tako da u popodnevnim časovima ne mogu da propuste dovoljnu količinu vode koja je potrebna građanima. Taj problem će biti rešen u narednom periodu. Poslednje četiri godine JP „Vodovod“ Vranje radi na projektu rekonstrukcije gradske vodovodne mreže zajedno sa KWF bankom iz Nemačke, Ministarstvom ekonomije i Gradom. Projekat će biti realizovan do 2015.godine, a njegova ukupna vrednost je pet miliona evra. Sa izradom projektne dokumentacije počeće se 1.septembra ove godine kada će doći i konsultanti iz Nemačke. Tek nakon izrade tehničke dokumentacije počećemo sa iskopom i polaganjem novih cevi. Očekuje se da to bude na proleće 2013.godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar