Nećemo tolerisati kriminal



Eto mene sad u politici

Tužilaštva i sudovi moraju početi da rade svoj posao pošteno i po zakonu, bez upliva politike. A policija da rasvetljava slučajeve i pronalazi počionice teških krivičnih dela jer to je jedini način da se stane na put kriminalcima



 



Eto mene sad u politiciMorale su proći dvadeset dve godine od uvođenja višestranačja u Srbiji da Vranje dobije jednu damu u samom vrhu vlasti. Inženjerka poljoprivrede Bojana VELIČKOV, inače potpredsednica GO SNS, izabrana je za zamenicu gradonačelnika Vranja, nasledivši od ponedeljka na toj funkciji demokratu Igora Andonova.

– Odrasla sam u Vranju, u naselju Raška kog stare kasarne. Detinjstvo pamtim po druženju, po uobičajenim dečjim nestašlucima, igri i po prijateljima iz prvog osnovne sa kojima sam i danas veoma bliska. Volim da slobodno vreme provodim u čitanju, pogledam pokoji dobar film, predstavu. Putovanja ne volim toliko, preferiram mesta koja su mi poznata i gde se osećam sigurno sa prijateljima. Letujem uvek u Herceg Novom, gde sam duže vreme radila – kaže na početku razgovora za „Vranjske“ nova vicegradonačelnica.

 NOVA ENERGIJA

 „Vranjske“ su prvi medij za koji Bojana Veličkov govori od izbora na novu dužnost. Nastupa sa popriličnom dozom samouverenosti i poručuje kako će pokušati da dokaže da žene imaju svoje mesto u lokalnoj politici, te da mogu ravnopravno sa muškarcima odlučivati o važnim pitanjima za budućnost ovog grada.

– Ranije nisam volela da se eksponiram, a kamoli da se profesionalno bavim politikom. Ali, život u Srbiji proteklih godina donosio je razne prepreke, pogotovo kod konkurisanja za posao. Obavezno su mi postavljali pitanja tipa „u kojoj si partiji“.

Kada je shvatila da neće uspeti da ostane distancirana od politike i da istovremeno napreduje u profesionalnoj karijeri, odlučila je da se politički angažuje.

– Već sam volela da slušam govore i izlaganja Tomislava Nikolića. Osećala sam oduvek poštovanje prema njegovom radu, poštenju i odnosu prema politici, za razliku od Šešeljevog. Čim se Nikolić odvojio od radikala i osnovao SNS, početkom 2009. rekla sam sebi „eto mene sad u politici, pa nema veze što je SNS u opoziciji, to je ipak meni najbliža opcija“.

Od običnog člana naprednjaka, preko predsednice stranačkog odbora Šeste mesne zajednice prva dama SNS dogurala je do funkcije potpredsednice gradskog odbora.

– Jedan od mojih motiva za ulazak u politiku je što mi je, kao nekome ko dolazi iz proizvodne grane i zna probleme radnika, zasmetalo što prethodna vlast nije imala sluha da razvija privredu i ekonomiju. Što mladi odlaze, što nema posla. I što se prethodna vlast nije izborila da Vranje dobije subvencije od države poput Beograda ili Niša. Osećam da mi možemo da donesemo novu energiju. Mora se učiniti sve da se ovde dovedu investitori, moraju se spremiti dobri projekti, mora se pristupitu fondovima EU. To su sad prioriteti nove vlasti.

Iz SNS najavljuju da neće štedeti ni svoje funkcionere, što nije bio manir prethodne vlasti osim  nekoliko časnih izuzetaka.

– Potpuno smo spremni za sankcionisanje u vlastitim redovima. Ako se neko ogluši o osnovne principe na kojima počiva naš program, o čast, poštenje, ne daj bože o zakone, moraće da ode. U tome smo svi saglasni. Ovo je jedna vrsta testa za nas, da li smo sposobni i spremni da vršimo vlast, a krajnji sud daće javnost pod čijom smo lupom svi mi.

KONAČNO JEDNA ŽENA

Kriminalci u Vranju u poslednje vreme pretenduju da se stave iznad institucija sistema. Borba protiv podzemlja najavljuje se kao jedan od prioriteta nove vlasti.

– Kriminal se mora najstrožije sankcionisati i to je nešto na čemu ćemo insistirati. Tužilaštva i sudovi moraju početi da rade svoj posao pošteno i po zakonu, bez upliva politike. A policija da rasvetljava slučajeve i pronalazi počionice teških krivičnih dela jer to je jedini način da se stane na put kriminalcima.  

Nova zamenica gradonačelnika kaže da je zadovoljna reakcijama najbližih saradnika iz novog okruženja na činjenicu da je jedna žena ušla u sam vrh lokalne vlasti.

– I dosad sam se u okviru stranke zalagala za značajniju ulogu žena u politici. Kao i za obrazovanje i samoosvešćivanje žena, jer mi samo podizanjem svesti o obrazovanju, ekonomskoj nezavisnosti možemo biti sposobne da se izborimo sa svakim problemom, pa i sa iskušenjima politike. Nisam zasad primetila da nekome iz vlasti i gradskih struktura smeta. Svi me očekuju osmehom, uz konstatacije tipa „konačno jedna žena“ ili „žene su istrajnije i doslednije“. To je dobar početak.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar