Djački dinar ili roditeljska donacija



Upisna groznica u srednjim školama u Srbiji, svakog leta obnavlja priču o takozvanom đačkom dinaru. Našu medijsku kuću pozivaju roditelji, sa informacijom da ne mogu da upišu dete ukoliko ne izdvoje od hiljadu do dve hiljade dinara, na osnovu đačkog dinara. Tragom ovih priča posetili smo Ekonomsko-trgovinsku školu u Vranju.

U ovoj obrazovnoj ustanovi visinu novčanih sredstava koja se izdvaja prilikom upisa, ne nazivaju đačkim dinarom, već roditeljskom donacijom, i ona se kreće od 1.000 do 2.000 dinara.



Direktor Branko Trajković kaže da cifru uplate određuje Savet roditelja i školski odbor, koji se na roditeljskim sastancima prezentuje.

Trajković se poziva na Zakon o osnovama sistema obrazovanja u kome je  jedna tačka vezana za donaciju roditelja. Kaže da većina škola u Srbiji  na ovaj način prikuplja sredstva, u pojedinim slučajevima i do šest hiljada dinara. U Medicinskoj i Poljoprivrednoj školi u Vranju roditelji nemaju ovu vrstu izdatka. U drugim srednjim školama donacije  koje se kreću od 800 do 2.000 dinara, mada u većini slučajeva nije prikupljeno ništa. Novac ne moraju da daju đaci koji ne žele i oni neće snositi nikakve sankcije, a ni posledice po školovanje.
Tokom prošle godine od takozvane roditeljske donacije prikupljeno je više od 700 hiljada dinara. Novac će biti utrošen u adaptaciju podruma. Prosvetni inspektor Jovica Stevanović kaže da u Odeljenje Ministarstva prosvete nije stigla ni jedna pritužba roditelja, i potvrđuje preporuku Ministarstva prosvete, da roditelji nisu u obavezi da plate upis bilo da se on naziva đačkim dinarom ili roditeljskom donacijom.
U Ekonomsko – trgovinskoj školi kažu da će i narednog septembra, kada bude formiran novi Savet roditelja ponovo biti određena suma, koju roditelji ukoliko žele treba da plate.



(RTV)

 

Uhapšen zbog pucnjave

Službenici Policijske stanice u Preševu uhapsili su B.R. (29) iz sela Oraovica zbog sumnje da je nakon fizičkog obračuna sa dvojicom meštana sela oko upotrebe kombajna, ispalio šest metaka iz poluatomatske puške u pravcu kombajna koji je oštetio. 

U toku uviđaja policija je u pomoćnom objektu B.R. pronašla poluautomatasku pušku i četrdeset metaka kalibra 7,62 mm.

Tužilaštvo je stavilo zahtev za sprovođenje istrage, a osumnjičeni B.R. je predat istražnom sudiji Višeg suda u Vranju koji mu je odredio pritvor do mesec dana.

(Južne vesti)

 

Park u novom sjaju

Gradska vlast uložila je 100.000 dinara u renoviranje igračaka u Gradskom parku.

Ova sredstva obezbedio je „Komrad“, a prema rečima piara ovog preduzeća Nele Cvetković  u planu je i nabavka novih rekvizita.
– Apelujemo na sve građane da se odgovornije odnose prema  ovoj javnoj svojini. Park treba našoj deci, i nama samima, i zato moramo da čuvamo ono što imamo – rekla je u utorak Cvetkovićeva na prostoru za igru u gradskom parku.
Prema rečima nadležnih u „Komradu“, u planu je i zapošljavanje čuvara u parku, koji bi se starao da dečije igralište što duže bude u funkciji.

(OK Radio)

 

Polja kukuruza na samrti

Ako najkasnije za nedelju dana na jugu Srbije ne bude kiše, suša će „obrati“ površine pod kukurozom, potvrdjeno je u vranjskoj Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi.

– Malo je reći da je u našem kraju kukuruz u kritičnoj situaciji. Ako u naredni sedam dana ne bude kiše, prinosi po hektru će biti manji za oko 30 odsto – kaže inženjer Nada Lazović Djoković.

Ona podseća da bi tako suša ovom siromašnom krju zadala ozbiljan udarac jer je samo u Vranju kukuruz zasadjen na 18 hiljada hektara.

– Na drugoj strani, pšenica se nekako bori i izboriće se, tako da se na svih zasejanih 16,5 hiljada hektara očekuju prinosi oko četiri tone po hektru – kaže sagovornica OK Radija.

Ona takodje kaže da će tamo gde je obezbedjen sistem navodnjavanja i primena agrotehničkih mera prinosi biti prema očekivanjima.

Inače, na jugu Srbije žetva ječma je u završnoj fazi ili je završena, a za žetvu pšenice obavljaju se poslednje pripreme. 

(OK Radio)

   

Gužva na Odeljenju za uho, grlo i nos

U ambulanti Odeljenja za uho, grlo i nos vranjske Bolnice zbog upale gornjih disajnih puteva i uha kod dece i odraslih ali i glavobolja zbog preteranog izlaganja suncu, lekari ovih tropskih dana imaju pune ruke posla.

Da je situacija složena govori i podatak da su dva lekara u ovoj ambulanti za samo dva i po sata primili preko 110 pacijenata različite patologije, a ovaj broj se stalno povećava.
Pošto su godišnji odmori u toku , mnogi koji putuju sopstvenim automobilima i pritom voze i decu trebalo bi da se pridržavaju nekih važnih saveta. Osim češćih pauza u vožnji važno je i da pravilno podese klima uređaje.
Ipak, najvažnija preporuka doktorke Stojiljković je da se u organizam unosi što više vode jer je to najbolji način u borbi sa tropskim temperaturama.

(RTV)

 

Opasnost od požara

Odeljenje za vanredne situacije u Vranju upućuje apel svim građanima Pčinjskog upravnog okruga da prilikom obavljanja poljoprivrednih radova za vreme žetve i nakon toga, obavljanja šumskih radova, organizovanja rekreativne aktivnosti i održavanja javnih skupova u javnim objektima i na izletničkim mestima ne obavljaju nekontrolisane radnje koje mogu biti uzročnik nastanka i širenja požara.
Posebno se apeluje na uzdržavanja od upotrebe vatre na otvorenom prostoru, zabrani spaljivanja strnih useva, uskladištenje strnih useva na  većoj udaljenosti od 100 metara od železničkih pruga, dalekovoda, trafostanica, skladišta zapaljivih materija i sl., ispravnosti poljoprivrednih mašina, uređaja i prevoznih sredstava koja prilikom rada imaju potencijalno  varničenje, kontroli prostora na kojem boravi veći broj građana –  turista, ili se obavljaju poljoprivredni, odnosno  šumski radovi, i  sprovođenje drugih mera i aktivnosti koje mogu biti uzročnik nastanka i širenja požara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar