Mafijaški plamen



 



 

– Vatra je uništila krov, foaje, scenu, dva pozorišna kluba, salu i prostoriju za scenografiju. Prikupljeno je dosta činjenica, što izjavama pojedinaca, što na terenu, više lica je privedeno na saslušanje, a detalje ćemo znati nakon što forenzičari obave svoj deo posla. Za sada je izvesno samo to da je požar podmetnut i da je vatra bila namenje diskoteci «Paladium» – bio je kratak portparol vranjske policije



 

– Zapališe diskoteku, sad više nećemo imati gde da izlazimo – ovako gradska mladež u redu za brzu hranu komentariše požar koji je izbio u ponedeljak oko četiri sata ujutru i u kome je skoro u potpunosti izgorelo 120 godina staro Pozorište «Bora Stanković». I ne pomenuvši taj usputni «detalj» zabrinuti su jedino za provod, što u neku ruku objašnjava i popularnost diskoteke «Paladium», za koju policija sumnja da je zapravo i bila meta ove paljevine sa mirisom benzina, na svu sreću bez ljudskih žrtava.

PREKO ZIDA

Od vranjskog pozorišta, koje je za mnoge bilo jedan od retkih bastiona kulture u gradu, ostali su samo temelji, nagorele grede i gomila šuta. Iako zgarište i posle tridesetak sati, koliko su vatrogasci neprekidno gasili, još uvek tinja od ugljene prašine i drvenih greda u podrumu, nema opasnosti od širenja na okolne objekte. Kako je i golim okom vidljivo da je izgorelo oko osamdeset odsto zgrade, pretpostavka je da je materijalna šteta velika. I dok se čeka procena štete «Dunav osiguranja» gde je Pozorište, verovali ili ne, osigurano tek prošle godine, policija je u okviru istražnog postupka privela veći broj lica, a na licu mesta rade forenzičari iz Niša i istražni sudija Osnovnog suda u Vranju Vladan Mićović. Prema nekim indicijama, požar je podmetnut na bini diskoteke «Paladium», koja je smeštena u bašti «Hotela Vranje», a koju od Pozorišta deli samo zid. Portparol Policijske uprave u Vranju Dragan STAMENKOVIĆ kaže da je intenzivna istraga u toku.

– Vatra je uništila krov, foaje, scenu, dva pozorišna kluba, salu i prostoriju za scenografiju. Prikupljeno je dosta činjenica, što izjavama pojedinaca, što na terenu, više lica je privedeno na saslušanje, a detalje ćemo znati nakon što forenzičari obave svoj deo posla. Za sada je izvesno samo to da je požar podmetnut i da je vatra bila namenje diskoteci «Paladium» – bio je kratak portparol.

Načelnik policije Slađan VELINOVIĆ naveo je da policija «ima saznanja o očevicima i potencijalnim izvršiocima», a komandir Vatrogasnog bataljona Vedran TAŠKOVIĆ ističe da je nakon što je požar ugašen kontroliše situacija u podrumu do koga su vatrogaci teško došli.

– Dim koji se još vidi nastaje od zagrejanih cigli i ugljene prašine, ali nema opasnosti. Požar se širio u četiri pravca – prema kafani «Vranjski merak», diskoteci hotela, kotlarnici i bini pozorišta i pedesetak vatrogasaca je uspelo da ga savlada za sat i dvadeset minuta – kaže on.

Ni u Osnovnom sudu nisu mogli da daju više detalja, jer istražni sudija još uvek nije završio istražne radnje.

– Ima ozbiljnih indicija da je vatra podmetnuta – izjavio je kratko portparol suda Srboljub MILOSAVLjEVIĆ.

Iako je još uvek rano govoriti o razlozima za eventualno podmetanje požara, po gradu se uveliko priča da se radi o čistoj konkurencija u poslu i opomeni gazdi. Pompezno otvorena pre dvadesetak dana diskoteka «Paladium» je istovremeno maltene zatvorila sve ostale kafiće i klubove, a za vikend se tamo okupljalo i po hiljadu i po ljudi, koji su do ranih jutranjih sati zabavljale razne «zvezde» sa srpskog estradnog neba.

Naš dobro upućeni sagovornik, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti, kaže da poznaje vlasnike «Paladiuma» koji su, kako kaže, udružili sredstva i počeli da rade. Dodaje i da zna da su oni lično učestvovali u gašenju požara u diskoteci želeći da spasu oko 30.000 evra vrednu opremu i da su mu pričali da se celo vreme osećao miris benzina i da ga je čak bilo i po najlonima kojima je bila pokrivena i zaštićena oprema u diskoteci.

I dok jedni, u trenutku kada se sa zgarišta pozorišta još uvek diže gust crni dim, komentarišu i šapuću imena i moguće motive, policija je prionula na posao tražeći odgovore na brojna pitanja. Kako je ovo izvedeno na samo pedesetak metara od zgrade policije i odakle toliko smelosti nekome da to učini kada samo na nekoliko metara od Pozorišta i «Paladiuma» stanuju ljudi? Takođe, kako reče u telefonskoj izjavi za naš list jedan od poznatih reditelja, postavlja se i pitanje ko je uopšte dao dozvolu za rad diskoteke tik uz Pozorište?!

Direktor «Hotela Vranje» Dragan POPOVIĆ, iznosi još par vrlo interesantnih detalja u vezi sa slučajem koji ovih dana trese čaršiju.

 

ANTIĆ: STOP KABADAHIJAMA

Na poslednjem «Open deju», šef lokalnih socijalista Zoran ANTIĆ, navodeći principe na kojima će biti formirana nova vladajuća koalicija na lokalu, je rekao:
– Tražićemo preispitivanje odnosa očuvanja javnog reda i mira u gradu i razračunavanje sa određenim kriminogenim grupama koje unazad godinu, dve dana prave ozbiljne probleme građanima. To će biti jedan od ključnih principa za koje ćemo se zalagati i tražićemo da lokalni Savez za javnu bezbednost i sigurnost zajedno sa policijom i nadležnim državnim organima iz oblasti pravosuđa reši pitanje kabadahijskog ponašanja na ulicama grada – kazao je Antić prošlog petka.

Zgrada pozorišta planula je u ponedeljak ujutro.

 

 

– Zakupac bašte hotela je Slaviša Nikolić, sa kojim smo 7. juna na tri meseca potpisali ugovor o korišćenju ovog prostora kao noćnog kluba petkom i subotom. Napominjem da je zakupac dužan da organizuje obezbeđenje kluba, a ne hotel. Kada su videli da gori dežurni portiru su počeli da gase zajedno sa vatrogascima i tako uspeli da spreče širenje požara i na hotel. Sva vrata na hotelu su zaključana u to doba, isto kao i diskoteka, tako da su potencijali piromani mogli u baštu samo preko nešto više od dva metra visokog zida – razmišlja direktor Popović.

KANTE ZA BENZIN

Ljudi iz pozorišta, okupljeni ispred svoje kuće, skamenjeni od užasa pred onim što se dogodilo, zagledani u zgarište i još uvek ne shvatajući da je ovo moglo da se dogodi u Vranju, komentarišu.

– Čuo sam da su pronađene tri kante od benzina na licu mesta i da je tamo u trenutku kada su stigli vatrogasci sve smrdelo na benzin. Ovo je stara zgrada, dotrajala i brzo se upalilo tako da je logično da je brzo i gorelo – priča jedan glumac.

Njegov kolega i umetnički rukovodilac ansambla Bojan JOVANOVIĆ nadovezuje se pričom da su ga pozvali u zoru i da je bio na licu mesta za samo desetak minuta.

– Došao sam u šorcu i majci i ne verujući sopstvenim očima počeo da fotografišem – priča nam uzbuđeno dok lista fotografije u svom mobilnom telefonu i pokazuje nam horor zabeležene scene sa plamenim jezicima koji palacaju sa svih prozora Pozorišta i uništavaju ga kao kućicu od hartije.

Direktor pozorišta Nebojša CVETKOVIĆ je naveo da stari deo zgrade zajedno sa salom od oko 400 mesta više ne postoje.

– Vatra nije doprla do kostima i arhivske građe neprocenjive vrednosti koja je smeštana u novom delu zgrade. Pozorište neće moći da se obnovi, već će morati da se gradi novo – ubeđen je on.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar