Umetnost sa ulice



Davor Gobac, PMG kolektiv, Dyzack, Multietnička atrakcija

Davor GobacPMG kolektivVeć četiri godine zaredom u Vranju se održava Balkan Streets festival. Ove godine održan je od 21. do 24. juna uz učešće velikog broja muzičara i umetnika sa celog Balkana, ali i iz ostatka Evrope. Festival je počeo i završio se prikazivanjem filmova sa festivala DORF u lokalnom baru Ladovina. Prikazano je pet filmova, a u planu je prikazivanje novih filmova sa DORF-a tokom leta u saradnji sa lokalnim omladinskim institucijama, partnerima u realizaciji Festivala. Muzički segment programa obe festivalske večeri otvarali su mladi i neafirmisani bendovi sa vranjske demo scene u skladu sa ciljem festivala da ove muzičare različitih stilova predstavi što široj publici. Drezdenski Marrakesh i hashki Groove embasy razigrali su publiku za nastup odlično raspoloženog dvojca Multietnička atrakcija i poznatog beogradskog benda Jarboli. Prvo veče je zatvorio holandski kantautor Duzack.



DyzackMultietnička atrakcijaDruge večeri se, posle dva domaća demo benda, publici predstavio odlično usviran skopski PMG kolektiv, a posle njih je na scenu izašao čuveni hrvatski bend Psihomodo pop koji je napunio atrijum Omladinskog kulturnog centra i oduševio sve generacije koje su se našle u publici. Uzbuđenu publiku je za kraj prijatno iznenadio banjalučki sastav Sopot čija je gotovo svaka numera pozdravljena ovacijama.

Tokom Festivala mladi su imali prilike da pokažu svoje kreativno stvaralaštvo na Sajmovanju i Angažovanom stageu, na štandovima na kojima su se našli: projekat Dance4life/Igraj za život, promo-materijali partnerskih organizacija i organizacija civilnog sektora, ali i Dom zdravlja i program doniranja organa, mladi koji su radili grafite i crteže, devojke koje su radile frizure i nakit, mladi koji su pokazivali veštine žongliranja, do mobilnog stagea koji je kružio gradom promovišući Festival i angažovani i street art u prepodnevnim satima. Festival je posetilo preko 1.500 postilaca tokom obe festivalske večeri od Većina posetilaca je sa interesovanjem pogledala i fotografije Nemanje Djorđevića koje su bile postavljene u prolazu do atrijuma Omladinskog klutrnog centra OKCE.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar