Socijalisti uzdržani, naprednjaci protiv



Dug odbornički staž: Uroš Trajković na jednoj od sednica lokalnog parlamenta

Razgovarali smo sa njima, kao i sa drugima, i sada čekamo, kaže Zoran Antić, dok se Dragan Nikolić otvoreno protivi saradnji sa ekspertima



 



Dug odbornički staž: Uroš Trajković na jednoj od sednica lokalnog parlamentaFarsa zvana „sklapanje Vlade Srbije“, nedavno je dobila novi zaplet. Iako je to malo ko očekivao, uz pomoć socijalista u igru su vraćeni Ujedinjeni regioni Srbije (URS), kao šraf bez koga se ne može. Ovakav beogradski zaplet zakomplikovao je stvari i na lokalu.

Kada je Vranjem prostrujala vest da se lično Dragomir Tomić zalaže za formiranje vlade u kojoj će biti i URS, samo su se neupućeni iznenadili. Ajde što bi bez njih „Simpo“ morao da vraća kredite, ni po jada, nego što je politička bliskost Tomića i URS-a bila više nego vidljiva u prethodnom periodu. Ma koliko se lično ne podnosi sa Dinkićem, Tomić je ipak uspeo da onomad od njega mazne onolike pare za kuršumlijski ŠIK, pa su se zajedno slikali, srećni i veseli.

TOMIĆ I DRUGARI

Valja se podsetiti da je URS i prošli put, u vlasti formiranoj 2008. godine, bio potpuni višak, i da je u vladajuću koaliciju ušao preko Beograda, na mala vrata. DS je tada u Vranju imao 16, SPS ojačan NS-om 20 odbornika, što je činilo komotnu vladajuću većinu. Uroš Trajković i njegovi dobili su tada Skijalište, Dom zdravlja, Apoteku, Biblioteku i mesto u Gradskom veću, a imali su samo pet odbornika. Sada je situacija slična, jer URS opet nikome ne treba, ali će morati „po sili zakona“ da uđe u vlast, samo ovoga puta sa 11 mandata. Sledstveno tome, rastu i apetiti eksperata, što za posledicu ima smanjenje mesta koja će pripasti ostalim koalicionim partnerima. U takvoj situaciji, URS ni za koga nije poželjan partner, samo što su to jedni spremni da javno kažu, a drugi bi to malo da sakriju.

Odnos SPS-a prema URS ide od laganog odbijanja do čak prezira. Ali, sam Zoran Antić, šef vranjskih socijalista, još ne želi da otvara karte.

– Ne vredi sad pričati o tome šta će biti sa URS. Videćemo. Razgovarali smo sa njima, kao i sa drugima, i sada čekamo. Oni imaju pravo na svoje planove, imaju pravo da traže sve što misle da im pripada, a šta će od toga biti, stvar je trenutne procene – zakopčan je Antić.

Njegovi mogući koalicioni partneri imaju donekle slične stavove, samo ih svako iznosi na svoja način.

Šef vranjskih demokrata Goran Stefanović kaže da je razgovarano o tome ko sve može ući u lokalnu vlast, pa i o URS-u, ali samo sa stanovišta ko koliko može da pomogne gradu.

– URS je dobio ne težini zbližavanjem sa SPS-om. Ukoliko uđu u vladu ima smisla da i ovde budu deo vlasti. Uvećali su izborni rezultat, ovako ili onako, i sada se nameću kao određeni faktor. To nije imperativ, ali ima mesta razgovoru – pomirljiv je Stefanović, mada svestan da i SPS i DS u mogućoj koaliciji gube po parče moći ukoliko dobiju još jednog partnera, ovoga puta URS.

Sa druge strane, šef Okružnog odbora SNS Dragan Nikolić ima odrešitiji stav po pitanju ulaska URS-a u moguću vlast SPS-SNS.

– Dva partnera su sasvim dovoljna. Za trećim ne postoji ni matematička potreba, ni politička volja. Mogu oni da se guraju, ali je pitanje i da li mogu da se uguraju. Ako naša koalicija bez URS ima oko 40 odbornika, koji je smisao da i oni uđu? Pa neko mora da bude i opozicija – kaže Nikolić.

ZLOČIN I KAZNA

– Oni su kupili pet do šest odbornika posle prošlih izbora, i to svi znaju. Ako uđu u vlast, i tako budu nagrađeni za prestup koji su učinili, onda će na narednim izborima svi da kupuju. Zato se oni sada moraju kazniti ostavljanjem u opoziciju, da bude jasno da kupovina glasova nije način na koji se ovde može raditi – kaže jedan od dobrih poznavalaca lokalne političke scene, naravno anoniman, jer ko bi javno optužio nekoga za krađu u situaciju kada svi nadležni organi po tom pitanju ništa ne preduzimaju?

Lider Jedinstvene Srbije Dejan Manić nekadašnji je kadar URS-a, tada još G17 plus, i sa strankom se razišao u prilično lošim odnosima. E sad, kako bi mogla teći buduća saradnja.

– Normalno. Ja politiku ne shvatam kao ličnu stvar, nego kao profesiju. Ja nisam ni imao ličnih problema sa liderima URS-a, zadržao sam sa njima dobre odnose, ili makar korektne, čestitao sam im na izbornom rezultatu, i u normalnoj smo komunikaciji – tvrdi Manić.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar