Ovog puta bez prepisivanja



Odbačeni prigovori roditelja: detalj sa polaganja, Pooštrili smo kontrolu: Jovica Stevanović

Apsolutno je tačno da su deca sve pametnija, ali smatram da su ovogodišnji rezultati znatno realniji u odnosu na prošlogodišnje kada je bilo mnogo propusta – kaže predsednik Okružne upisne komisije Jovica Stevanović



 



Odbačeni prigovori roditelja: detalj sa polaganjaOvih su dana i vranjski osnovci polagali završne ispite za upis u srednje škole. Međutim, za razliku od prošlogodišnjih rezultata, kada su bili najbolji u zemlji i visoko iznad republičkog proseka, sada su vidno podbacili, posebno iz matematike, pokazuju podaci Okružne upisne komisije. Da li su ranije generacije pametnije ili su kontrolori sada samo radili svoj posao?

LAŽIRANjE REZULTATA

Mala matura u Srbiji se polaže od 2001. s tim što je do pre dve godine polagan kvalifikacioni, a od prošle se polaže završni ispit. U Vranju je ove školske godine 1.029 učenika položilo završni ispit tj. završilo osnovnu školu, a u šest srednjih škola (plus „specijalna“ i muzička) ima mesta za njih 1.148. U takvim okolnostima mnogi se pitaju zbog čega se polažu ovi ispiti kada ima mesta za sve. Odgovor leži u činjenici da, osim što uvođenje završnih ispita obezbeđuje poređenje dostignuća učenika iz srpskih škola sa onima iz škola zemalja Evropske unije, polaganje završnog ispita obezbeđuje i prohodnost za dalje školovanje i zapošljavanje u ovim zemljama, bez potrebe za dodatnom nostrifikacijom (priznavanjem) diploma stečenih u Srbiji, što mnogi ne znaju.

Predsednik Okružne upisne komisije Jovica STEVANOVIĆ pojašnjava da je ovaj ispit prvi ispit sa kojim se učenik susreće tokom svog školovanja i da kao takav ima funkciju svedočanstva o usvajanju temeljnih znanja tokom osnovnog obrazovanja.

– Takođe, rezultati završnih ispita iskoristiće se za poboljšanje kvaliteta nastave na nivou pojedinačnih škola, opština, gradova i zemlje u celini. Završni ispit će se postepeno menjati po obimu i strukturi naredne dve godine kada će biti realizovani u punom obimu. Promene se odnose na povećanje broja predmeta koji će se polagati i na broj nepoznatih zadataka u testovima: od polaganja samo dva testa iz srpskog-maternjeg jezika i matematike do finalnog završnog ispita 2013/2014. godine, koji će podrazumevati sve nepoznate zadatke i tri testa – srpski jezik, matematika i zajednički test iz predmeta: istorija, geografija, biologija, fizika i hemija – najavljuje Stevanović.

Iznoseći podatke o rezultatima ispita, Stevanović podseća na prošlu godinu kada je ispalo da su naša deca briljirala u odnosu na vršnjake iz ostalih delova države.

VRANjANCI PODBACILI
U tabeli je predstavljena prosečna ocena vranjskog osnovca na završnim ispitima ove i prethodne školske godine iz dva predmeta koji se boduju (republički prosek i prošle i ove godine je sličan i iznosi oko 15).
PREDMET   GODINA   PROSEK
Srpski         2010/2011.  16,54
                   2011/2012.  14,08
Matematika 2010/2011.  17,59
                   2011/2012.  12,89

– Apsolutno je tačno da su deca sve pametnija, ali smatram da su ovogodišnji rezultati znatno realniji u odnosu na prošlogodišnje. Tada je bilo mnogo propusta, o čemu je izvestilo i Ministarstvo prosvete, tako da smo ove godine znatno pooštrili kontrolu i time omogućili dobrim učenicima da ne budu oštećeni – navodi inpektor.

Da podsetimo, kontrolom sprovođenja završnog ispita Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (koji radi pod okriljem Ministarstva prosvete) utvrđeno je da je bilo lažiranja rezultata  u školama u Novom Pazaru, Tutinu i Vranju.

– U ovim školama nastavnici ocenjivači napravili su grub prekršaj radne obaveze, jer su ispravljali rezultate testova. Dodavali su i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena, pa su ove godine sa direktorima škola održani sastanci kako se ovakvi propusti ne bi ponovili – kaže Stevanović.

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti, kako tvrdi naš sagovornik, ali ističe da je tu pre svega želja direktora da u konačnom rangiranju njihove škole budu među najboljima.

PROVALjIVANjE TESTOVA

Kako saznajemo, nakon toga su napravljene izmene priručnika za sprovođenje završnog ispita, gde je mandat supervizora proširen i na onaj deo koji se odnosi na pregledanje testova i ocenjivanje, što se odmah odrazilo i na rezultate.

– Ove godine imamo znatno niže prosečne ocene nego prošle godine, iz srpskog je ocena 14,08 a iz matematike samo 12,89 (vidi tabelu). Takođe, imamo i nešto više prigovora roditelja upisnoj komisiji, a najviše ih je bilo u OŠ «Radoje Domanović».

Direktorka ove škole Milene RADISAVLjEVIĆ kaže da su ove godine bile dve vrste kontrole – po dva supervizora iz Vranja i Beograda i da škola od njih nije dobila primedbe, ali jeste od roditelja.

– Većina prigovora je odbačena kao neosnovana, a roditelji su se mahom žalili na sabiranje poena. Smatram da je prošle godine bilo više prepisivanja, jer je takva bila organizacija, i da su zato sada rezultati realniji. Naši đaci se tradicionalno najviše interesuju za upis u Medicinsku školu pa je zbog velike konkurencije razumljiva borba za svaki bod – pojašnjava ona.

Pooštrili smo kontrolu: Jovica StevanovićInspektor Stevanović kaže da za upis u Gimnaziju «Bora Stanković» interesovanje konstantno opada iz godine u godinu, a raste za Medicinsku i Ekonomsku školu.

– Gimnazija je škola koja nudi najveću prohodnost za dalje školovanje, a opet interesovanje za nju opada i to godinama unazad. Ne možemo reći da je to zato što ostale škole nude «gotove kadrove», jer za sva zanimanja danas ima malo radnih mesta. Razlog zbog čega je prošle godine u ovoj školi bilo mesta za osam, a upisano je sedam odeljenja, a i ove godine će ostati mnogo slobodnih mesta, vidim u činjenici da je verovatno opao kvalitet nastavnog kadra i da je školi uopšteno gledano pao ugled zbog raznih stvari – mišljenja je Stevanović.

Šta o tome ima da nam kaže direktor Gimnazije Dragan Ilić nismo uspeli da saznamo jer se dva dana nije javljao na pozive iz «Vranjskih».

Sa druge strane direktorka Medicinske škole Gordana JOVANOVIĆ, veoma je zadovoljna interesovanjem koje vlada za upis u školu kojom rukovodi.

– Nekoliko godina unazad je tako, a razlog zbog čega se učenici interesuju za nas je pre svega dobar obrazovni kadar – imamo mlade predavače pune elana i želje da prenesu svoje znanje, ali i iskusne lekare. Tu su i izuzetno dobro opremljeni kabineti, ali i atraktivni novi smerovi – za zubne tehničare, koji imamo od prošle godine, farmaceutske tehničare i od ove godine fizioterapeute. Maltene da nemamo učenika ispod 100 bodova, što znači da se radi o najboljim đacima – ponosna je direktorka.

(KOMPLETAN TESKT PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar